Tropski rastlinjak

slikarska razstava, živali na slikah, ptice, slike ptic

Foto: B. Ravnjak

Ivanka Pev je rojena 24. 06. 1957 v številni kmečki družini. Svojo mladost je preživljala v majhni vasici Bišče pri Domžalah. Po končani osnovni šoli se je izučila za poklic parkovni vrtnar - cvetličar. Ta poklic ji je pisan na kožo, saj je že kot majhna deklica sanjala o svoji cvetličarni. Njeno življenje se je odvijalo z neverjetno naglico. Ko se je leta 1977 poročila in si je ustvarila družino ji je zbolel mož za hudo in v tistih časih še neraziskano boleznijo. Tako da je poleg dveh otrok, bolnega moža in še ne dograjene hiše, imela komaj čas za »dihanje«.

V osemintridesetem letu se ji je izpolnila njena želja iz otroštva in odprla je svojo cvetličarno. To je bil velik zalogaj za mati samohranilko, z dvema odraščajočima najstnikoma. Bila je razpeta med službo in domom, med delom in družino.

slikarska razstava, živali na slikah, ptice, slike ptic

Foto: B. Ravnjak

Velikokrat je bila hvaležna dnevu, da je imel tudi noč, v katero je potegnila svoje ustvarjalno delo na področju oblikovanja cvetja v šopke in aranžmaje. Želja po slikanju je rasla in tlela v njej. Velikokrat, ko je na papir risala otrokom, je dobila predlog naj začne risati, tako zares, s čopičem in platnom. A ni našla časa in pravega poguma.

Ko je ob prihodu Abrahama za darilo dobila slikarsko platno, čopiče, barvo ter dobre želje, sprva ni vedela kaj naj počne z njimi. Začela je na začetku in se vpisala v slikarski tečaj. V slikarski in risarski šoli Sava Sovreta je dobila prve napotke in smernice za slikanje. Njen prvi slikarski pribor je bil bel list papirja in svinčnik, nadaljevalo pa se je s platnom in akrili. Vendar ji tudi v njenih zrelih letih poleg tretjega otroka in sedmih vnukih čas neizmerno beži in vsak dan lovi proste ure, da lahko prime v roke čopič in izlije svoj nemirni, ustvarjalni duh na platno.

Preteklo je kar nekaj let od prve skice do današnje prve samostojne razstave v Botaničnem vrtu, prav na Gregorjevo. Tema je namreč primerna tako letnemu času kot okolju.

Razstava je na ogled v odpiralnem času tropskega rastlinjaka

ETABLIERUNG MIT TRADITION UNS WISSEN SEIT 1810

BOTANISCHER GARTEN FEIERT - BIODIVERSITÄTSWÄCHTER FÜR 213 JAHRE!