Tropski rastlinjak

bento, hanami, festival češenj, japonske češnjeV nedeljo 21. aprila smo v Ljubljani praznovali že drugi Hanami ali po naše »Festival cvetočih češenj«. Tokrat smo se zbrali ob 11. dopoldne v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani. Obisk je daleč presegel pričakovanja. Veseli smo bili tudi Japonskih gostov, oglasil se je celo veleposlanik, Njegova ekscelenca gospod Shigemi Jomori.

bento, hanami, festival češenj, japonske češnjePoleg občudovanja prelepih cvetočih japonskih češenj je bil namen Hanamija tudi druženje in spoznavanje japonske kulture. Številni obiskovalci so se lahko udeležili naslednjih delavnic: origami, risanje cvetočih češenj, japonske pisave, otroške pravljice, predstavitve in branja haikujev, ogled japonskih rastlin v botaničnem vrtu in razstave narisanih del. Umetniški pečat so dogodku vtisnili instrumentalna skupina Fajnfare ter glasbeno plesni performans Marjete Kamnikar in Klemena Papeža. Gostje so lahko poskusili tudi japonski zeleni čaj bancha, beli aromatizrani čaj z okusom japonske češnje in matcha piškotke, najbolj ustvarjalni pa so se lahko pomerili v tekmovanju za najizvirnejši bento 2013. Podrobnosti o dogodku in bogato slikovno gradivo najdete na https://www.facebook.com/HanamiSlovenija

Hvala vsem, ki ste s svojim obiskom polepšali dogodek. Pod japonskimi češnjami se vidimo spet prihodnjo pomlad, do tedaj pa naj vas spremlja eden izmed haikujev, ki ga je spesnil s češnjami navdahnjen obiskovalec:

zadiši vroči
japonski zeleni čaj
do cvetov češnje
(Stane Marinič)

EKIPA HANAMI 2013

bento, hanami, festival češenj, japonske češnje bento, hanami, festival češenj, japonske češnje

bento, hanami, festival češenj, japonske češnjebento, hanami, festival češenj, japonske češnje

Foto: Tina Verbič, Jan Jamšek, Matic Kuder

ETABLIERUNG MIT TRADITION UNS WISSEN SEIT 1810

BOTANISCHER GARTEN FEIERT - BIODIVERSITÄTSWÄCHTER FÜR 213 JAHRE!