Tropski rastlinjak

V sredo, 29. 2. 2012 ob 11. uri vas vabimo na predstavitev monografije o Francu Hladniku - ustanovitelju Botaničnega vrta v Ljubljani, o novem tropskem rastlinjaku v Ljubljani in o veliki časti, ki jo je bil deležen Botanični vrt Univerze v Ljubljani s povabilom na prestižno prireditev v Anglijo na Galanthus Gala.

franc hladnik, ustanovitelj botaničnega vrta, Bleiweis, Babnigg, Rechfeld, Rozman, Benkovič, nada praprotnik, Ivica Kavčič, Janez Pirc, Janez Kavčič, Jože PodpečnikMorda se zdi, da je Franc Hladnik za današnje čase že preveč zastarel. Prvič so v faksimilni obliki predstavljeni življenjepisi, ki so bili napisani v 19. stoletju. Dve biografiji sta iz nemške gotice prevedeni v slovenščino. Objavljeni so tudi kasnejši prispevki o njegovem življenju in o obdobju, v katerem je deloval. Predstavljen je celovito in iz različnih zornih kotov tako kot so ga videli nekoč in kot ga vidimo danes. Poudarjeno je, da so Kranjci oziroma Slovenci v nekdanji avstrijski monografiji imeli pomembno vlogo v tedanjem javnem življenju. Marsikaj zanimivega in novega lahko izvemo. Ste vedeli, da je bil Golovec v dvajsetih in tridesetih letih 19. stoletja posejan z ajdo?

Tropski rastlinjak v Ljubljani, jože bavcon, tropski rastlinjak, nada praprotnik, alenka marinček, blanka ravnjakTropski rastlinjak v Ljubljani tudi v Slovenijo prinaša vedenje o prvih rastlinjakih in njihovi zgodovini, o rastlinjakih na Slovenskem in v Ljubljani. Glavna tema pa je novi rastlinjak v Ljubljani z načrtom zasaditve in rastlinami v njem. Temu se pridružuje še zanimiv prispevek o vremenskih spremembah ali danes tolikokrat omenjenih podnebnih spremembah. Tudi o tem je med leti 1843 in 1854 poročal tedanji vrtnar in kasneje vodja vrta Andrej Fleischmann. Pisal je o zelenih zimah, o rastlinah, ki so cvetele veliko prej kot pa v današnjem času. Tudi o vremenskih spremembah je treba poznati nekaj zgodovinskih dejstev, ki so dokumentirana. Tem se pridruži nekaj pogledov na cvetenje in suše v današnjem času in odzive rastlin nanje.

galanthus, galanthus gala, galanthus gala 2012, Tavistock, Devon, galanthus nivalisZa Botanični vrt Univerze v Ljubljani je velika čast, ko se lahko udeleži več kot stoletne prireditve v Angliji, ki je namenjena eni prvih pomladanskih cvetlic – navadnemu malemu zvončku. Le med tremi zelo izbranimi predavatelji, ki jih vsako leto skrbno izberejo za to največjo prireditev, je lahko predstavil raziskave o malem zvončku. Članek o naših navadnih malih zvončkih je bil objavljen v knjigi, ki jo Kraljevo hortikulturno združenje izdalo kot letni pregled. Za Slovenijo in vrt je to veliko priznanje. Pa ne samo zvonček! V Angliji je bila objavljena tudi recenzija knjige o ciklami v Sloveniji, ki je prav tako izšla v Botaničnem vrtu.

Vabimo vas na zanimivo predstavitev v sliki in besedi in še kako vprašanje o tem ali res en sam zvončke lahko stane nekaj sto funtov in kaj o vremenskih spremembah govorijo v Angliji, kjer jim zadnja leta vsako leto pomrzne kar znatno število zanje prezimno trdnih rastlin. Vse to in še več boste lahko izvedeli na tej pestri predstavitvi, na kateri bosta sodelovala dr. Nada Praprotnik, muzejska svetnica iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije, raziskovalka zgodovine slovenske botanike, in dr. Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta.

predstavitev knjige, galanthus gala, galanthuspredstavitev knjige, galanthus gala, galanthus

predstavitev knjige, galanthus gala, galanthuspredstavitev knjige, galanthus gala, galanthus

predstavitev knjige, galanthus gala, galanthus

¡ESTABLECIMIENTO CON TRADICIÓN Y CONOCIMIENTO DESDE 1810!

CELEBRA EL JARDÍN BOTÁNICO - ¡GUARDIÁN DE LA BIODIVERSIDAD DURANTE 213 AÑOS!