Tropski rastlinjak

Torek, 4. aprila 2017 ob 18. uri Branje zaradi bolezni odpade!
Branje poezije P E T R A K O L M A N Č I Č

dobitnica Veronikine nagrade 2014 za pesniško zbirko P(l)ast za p(l)astjo

Branje zaradi bolezni odpade! Razstava pa je na ogled.

april
razstava v stekleni hiški
V e z e n i v e r z i P e t r e K o l m a n č i č

vezeni verzivezeni verzi

vezeni verzi

Petra Kolmančič Foto: Branimir Ritonja

Vladimira Berlič Novak, Vera Sešlar Založnik
Poezija Petre Kolmančič je bogato prepletajoče se tkanje življenja v človekovem intimnem svetu, strastno ljubezensko približevanje ženske in moškega, vsajeno v svet preteklega, sedanjega in prihodnjega, v nočne in dnevne krajine, kjer se tudi živali in rastline povezujejo v vseobsegajoč svet živega.

Verze soustvarjajo simboli in prispodobe iz rastlinskega sveta: nepokošeni nočni travniki, prastari hrast, vijolice, vonj divjih ciklam, najbolj strupene bilke, koprive, roža čudotvorna, visoka trava, korenine, krošnje, sadeži, listje in veje, macesen, bršljan,...

P(l)ast za p(l)astjo lahko razumemo kot ponavljajočo se levitev in vedno znova hkrati past. Prostorska postavitev Vezeni verzi Petre Kolmančič so plasti oblačil, lahko ji rečemo tekstilna ilustracija. Zrcali pesmi v oblačilih kot plasteh v tekstilnem materialu. Oblačila so plasti, oblečene ena na drugi ali ena za drugo dan za dnem. V pesmih odkrivamo otipe tekstilnega: vijolična posteljnina, bele fine čipke, kombineža iz satena, tenki beli sukanec, nov spomladanski plašč, pisane vezenine, bombažni robčki, pižama iz svile. Poezija dobi novo obliko. Nosimo jo s seboj kot ornament v razpoloženju tekstilnih vzorcev na taktilnih površinah tekstinih materialov.

 

Sreda, 5. april 2017 ob 17. uri
Delavnica
BUTARA ZA CVETNO NEDELJO

Slovenske butarice, Oljka, mačice, dren, bodika, bršljan, cipresa, pušpan, borovnica, brin, srobot, dren, trta, leska, tisa, bor, suhe rože, žitno klasje, sadjeŽe v 9. stoletju zasledimo zapise stare krščanske šege, ko so s "cvetličnim oslom" v procesiji, obeležili prihod Kristusovega vhoda v Jeruzalem. V slovenskem izročilu o tem ni več sledu, pač pa se povsod nosi k blagoslovu snope in šope veja in spomladanskega zelenja.
Verjetno pa je ta šega v Evropi prekrila nek starejši predkrščanski obred "svetega" rastlinja; dreves grmov, cvetlic in zelišč, ki naj bi pospeševale rast, plodnost, odganjale zle čare in bolezen, varovale pred strelo in drugimi ujmami.
Cvetni snop prvotno ni bil samo iz šibja in cvetja, na njem je viselo vedno tudi pecivo. O tem pričajo mnoga imena, ki jih ima tak snop v Sloveniji: presnec/presmec, beganica/gubanica, prajtelj, potica, presta/pegelj,... Novejša imena nakazujejo prisotne veje: pušelj, pušeljc, šop, mačice, vejnik, leseni žegen, žegen,… in nam najbolj znana butara.
Na delavnici bomo izdelali butaro v katero bomo vtkali kanček slovenskih običajev. Ohranimo našo bogato kulturno izročilo z našimi najmlajšimi. V prehitrem vsakdanu si vzemite čas zase, za otroke, vnuke…
Delavnica je primerna za vse starosti, seveda bodo predšolski otroci potrebovali pomoč staršev, starih staršev. Jabolko ali pomarančo prinesite s sabo, vse ostalo je všteto v ceni.
Delavnico vodita: dipl.ing.agr. in hort. Stanka Fišer in mag. Blanka Ravnjak, uni.dipl.biol.

Vstopnina: 4 €

Torek, 11. april 2017 ob 17. uri
Delavnica za otroke
DRAG KOT ŽAFRAN

Izrek 'Drag kot žafran' se nanaša na pravi žafran. Da je dragocen in drag je krivo dejstvo, da je potrebno za kilogram začimbe nabrati kar 200.000 cvetov! Če želite izvedeti še druge zanimivosti o žafranih in spoznati rastline, ki hrano obarvajo rumeno, se nam pridružite na delavnici! Z vami bo raziskoval Andrej Petrnel, študent.

Vstopnina: 3,5 €

Četrtek, 13. april 2017 ob 17. uri
Vodeni ogled Botaničnega vrta

V sklopu dogodkov Pomagajmo čebelici Ocvetličimo mesto bo potekal vodeni ogled po Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani.

Vstop prost

Sreda, 19. april 2017 ob 17. uri
Delavnica
IZDELOVANJE PLETENIH OPOR

pletene opore, izdelovanje opor, pletenje oporPomlad se je že prebudila in skupaj z njo tudi številne rastline. Med njimi je kar nekaj takšnih, ki za svojo lepšo rast potrebujejo oporo po kateri se lako vzpenjajo. Vabimo vas na delavnico izdelovanja pletenih opor iz drena, kjer si bo lahko vsak izmed vas pod strokovnim vodstvom našega vrtnarja izdelal oporo za rastline na domačem vrtičku.
Delavnico bo vodil: Abdulah Rexhepi in Alenka Marinček, prof. biol.

Vstopnina: 5 €

Četrtek, 20. april ob 18. uri
Predavanje
Avtohtone medovite rastline

V sklopu dogodkov Pomagajmo čebelici Ocvetličimo mesto bo potekalo predavanje z naslovom Avtohtone medovite rastline.

Vstop prost

Sobota, 22. april dopoldan na Čevljarskem mostu
Za lepšo Ljubljano

Javni zavodom za Turizem Ljubljana deli medovite rastline na stojnici na Čevljarskem mostu.

Več informacij

stojnica ocvetlicimo mestostojnica ocvetlicimo mesto 2556

TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta je za obiskovalce odprt:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 10. do 18. ure

Čajnica Primula je odprta:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 9.00 do 19.00

APRIL V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan, razen ponedeljka: 11-16h

Sobota, 22. april 2017 Dogodek zaradi bolezni odpade!
TABORNIŠKI FEŠTIVAL

MZT vsako leto ob dnevu tabornikov in dnevu Zemlje organizira prireditev Taborniški feštival. Letošnji že 21. Taborniški feštival bo potekal v soboto, 22. aprila 2017, središče dogajanja pa bo v parku Tivoli med Jakopičevim sprehajališčem in Tivolskim ribnikom. Taborniki, naključni mimoidoči in vsi ostali udeleženci bodo lahko obiskali različne delavnice.
Botanični vrt bo sodeloval z delavnico 'Sajenje slovenskih rastlin' pred rastlinjakom poleg Čolnarne. V primeru slabega vremena se bo delavnica odvijala v rastlinjaku. Dogodek zaradi bolezni odpade!

Četrtek, 13. april 2017 ob 16. uri
VODENI OGLED PO TIVOLSKEM RASTLINJAKU

Vabljeni na ogled rastlinjaka v Tivoliju, kjer si boste lahko ogledali zbirko tropskih rastlin, sočnic in kaktusov. Sprehodili se bomo skozi zgodovino rastlinjaka, ekološko prilagoditev rastlin, njihovo uporabnost in domačo vzgojo. Ogled bo trajal 45 min. Po rastlinjaku vas bo popeljala Saga Lucija Škerlep, študentka agronomije in psihoterapije.

Vstopnina: 3,50 €

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.

www.knjiznicapodkrosnjami.si

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA