Tropski rastlinjak

Sreda, 3. april 2019 ob 17. uri
Delavnica
IZDELOVANJE PLETENIH OPOR

Pomlad se je že prebudila in skupaj z njo tudi številne rastline. Med njimi je kar nekaj takšnih, ki za svojo lepšo rast potrebujejo oporo po kateri se lahko vzpenjajo. Vabimo vas na delavnico izdelovanja pletenih opor iz drena, kjer si bo lahko vsak izmed vas pod strokovnim vodstvom našega vrtnarja izdelal oporo za rastline na domačem vrtičku. Delavnica je primerna za vse starosti, seveda bodo predšolski otroci potrebovali pomoč staršev, starih staršev. Ves material dobite na delavnici, zaželjeno je le, da vrtnarske škarje prinesete s seboj. Delavnico vodi: Abdulah Rexhepi

Vstopnina: 5,00 €

pletenje oporpletenje opor 3077

Četrtek, 4. april 2019 ob 15. uri
Strokovna razprava
Sajenje medovitih rastlin

ČZS, JSSČ, organizira strokovno razpravo o pomenu sajenja medovitih rastlin. Razprava in praktični prikaz sajenja medovitih rastlin bosta potekala v Botaničnem vrtu v Ljubljani 4. aprila 2019 z začetkom ob 15. uri.
 
Namenjena je čebelarjem kot tudi širši javnosti, ki želijo izvedeti več o medovitih rastlinah. Izvedeli boste, kako medovite rastline vključiti v vrtne zasaditve in kako z njimi oblikovati učne medovite vrtove. Praktični prikaz zasaditve z medovitimi rastlinami v okolici čebelnjaka pa vam bo v pomoč pri načrtovanju in zasajevanju lastnega medovitega vrta.
Po uvodnem nagovoru vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani dr. Jožeta Bavcona, bo sledila strokovna razprava na kateri bodo sodelovali:
          - g. Marko Alauf, podpredsednik ČZS;
          - g. Aleš Bozovičar, vodja ONS pri ČZS;
          - mag. Blanka Ravnjak, Botanični vrt;
          - ga. Maruška Markovčič, Mestna občina Ljubljana;
          - ga. Mojca Rehar-Klančič in ga. Jožica Golob-Klančič, Trajnice Golob-Klančič.
 
Dogodku se bodo pridružili tudi čebelarji ljubljanskih čebelarskih društev: ČD Ljubljana - Center, ČD Barje, ČD Ljubljana Moste - Polje, ČD Urbani čebelar in ČD Tacen, ki se bodo predstavili na stojnicah.
Pridružite se nam v čim večjem številu, dobili boste veliko koristnih nasvetov in s pridobljenim znanjem prispevali k ohranjanju čebel in okolja.

Ponedeljek, 8. april 2019 ob 11. uri
NOČ IMA SVOJO MOČ

Za kaj gre?
Promocijska kampanja projekta »Noč ima svojo moč« je zasnovana kot projekt znanosti za državljane, v okviru katerega bomo po vsej Sloveniji izvajali enak eksperiment – posadili bomo semena ivanjščic, maka, spominčic,… ki bodo - upamo - zacvetela ravno na »Noč ima svojo moč«.

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.
Pridružite se nam na zagonu vseslovenskega eksperimenta v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani v ponedeljek, 8. 4. 2019, ob 11.00 uri in skupaj zasadimo
semena cvetlic. Svoj raziskovalni paket lahko naročite tudi na: www.nocmoc.eu

Vabilo

Sreda, 10. april 2019 ob 17. uri
delavnica
BUTARA ZA CVETNO NEDELJO

Zadnjo nedeljo pred Veliko nočjo, se širom Slovenije blagoslavlja v snope povezano rastlinje. Le-to se po različnih krajih, različno imenuje: presnec / presmec, beganica / gubanica, prajtelj, potica, presta / pegelj,... prav tako se razlikuje izbor rastlinja.

Na delavnici bomo izdelali butaro, v katero bomo vtkali kanček slovenskih običajev. Ohranimo našo bogato kulturno izročilo z našimi najmlajšimi. V prehitrem vsakdanu si vzemite čas zase, za otroke, vnuke… Delavnica je primerna za vse starosti, seveda bodo predšolski otroci potrebovali pomoč staršev, starih staršev. Zaželjeno je, da vrtnarske škarje prinesete s seboj. Delavnico vodi: dipl.ing.agr. in hort. Stanka Fišer

Vstopnina: 6,50 €

Sreda, 17. april 2019 ob 17. uri
Strokovno vodstvo
ČEMAŽ IN NJEMU PODOBNE STRUPENE RASTLINE

S prihodom pomladi se prične tudi nabiranje rastlin, ki pa jih nabiralci nemalokrat premalo poznajo in užitne zamenjajo s strupenimi.

Pod strokovnim vodstvom Alenke Marinček, prof. biol. boste spoznali čemaž in njemu podobne rastline.

Vstopnina: 3,50 €

Četrtek, 18. april 2019 ob 17. uri
Strokovno vodstvo
RASTLINE IN OPRAŠEVALCI

Na sprehodu po Botaničnem vrtu si bomo ogledali pomladanske rastline, na katerih opraševalci nabirajo hrano, izvedeli kakšne barve cvetov so za različne opraševalce najbolj privlačne, in zakaj so opraševalci tako pomembni za človeka in ohranjanje ravnovesja v naravi.

Vstopnina: 3,50 €

April 2019
RAZSTAVA 'ENDEMIČNE IN OGROŽENE RASTLINSKE VRSTE V SLOVENIJI'

V okviru projekta Likovna in vsebinska obravnava endemičnih in ogroženih rastlinskih vrst v Sloveniji, so pod mentorstvom doc.mag. Marije Nabernik nastale ilustracije rastlin v akvarelni tehniki, predstavljene v avli Tropskega rastlinjaka Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Na ogled bodo do maja.

Projekt Likovna in vsebinska obravnava endemičnih in ogroženih rastlinskih vrst v Sloveniji je od 16.6. do 15.9.2018 izvajala Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani skupaj z Botaničnim društvom Slovenije in Društvom Kaverljag. Študenti ALUO so ustvarili znanstvene ilustracije rastlin, v projektu pa so sodelovali še študentje Biotehniške fakultete, Filozofske fakultete in Pedagoške fakultete.

Vstopnina: vstop prost

Tropski rastlinjak Botaničnega vrta je odprt:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 10.00 – 18.00

Čajnica Primula vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 10.00 do 16.45

APRIL V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) , razen ponedeljka 11.00 – 14.00 in 14.30 – 17.00

April 2019
STEKLENIK – galerija za zvok, bioakustiko in umetnost

V aprilu Steklenik predstavlja zvočno razstavo dispozicija zvoka / kristalni vrtovi. (http://www.steklenik.si)

Vstopnina: vstop prost

April 2019
KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

V aprilu lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med zasaditvami sočnic, orhidej in tropskih rastlin in v Stekleniku prisluhnete zvočni razstavi. (www.knjiznicapodkrosnjami.si)

Vstopnina: vstop prost

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA