Tropski rastlinjak

Sreda, 1. april 2020 ob 17. uri
delavnica
BUTARA ZA CVETNO NEDELJO

Zadnjo nedeljo pred Veliko nočjo, se širom Slovenije blagoslavlja v snope povezano rastlinje. Le-to se po različnih krajih, različno imenuje: presnec / presmec, beganica / gubanica, prajtelj, potica, presta / pegelj,... prav tako se razlikuje izbor rastlinja.
Na delavnici bomo izdelali butaro, v katero bomo vtkali kanček slovenskih običajev. Ohranimo našo bogato kulturno izročilo z našimi najmlajšimi. V prehitrem vsakdanu si vzemite čas zase, za otroke, vnuke… Delavnica je primerna za vse starosti, seveda bodo predšolski otroci potrebovali pomoč staršev, starih staršev. Zaželjeno je, da vrtnarske škarje prinesete s seboj.
Delavnico vodi: Nina Werbole

Vstopnina: 6,50 €

Četrtek, 2. april 2020 ob 18. uri
otvoritev razstave
''ZARISANO V PRETEKLOSTI, SPOROČILO SEDANJOSTI''

Vabljeni na otvoritev razstave grafik Karla Zelenka, ki bodo na ogled v avli tropskega rastlinjaka od 2.4. do 21.6.2020 med 10. In 17. uro.
Karel Zelenko: »Mene je vedno zanimalo življenje kot tako. Vprašal sem se, kaj pa naj drugega upodabljam kot tisto, kar vsak dan doživim in občutim. V središču mojega pojmovanja mi je vedno bil človek.« Res je, takšna je Zelenkova umetnost, takšni so njegovi grafični listi. Na njih se vselej pojavljajo določene zgodbe, pripovedi o ljudeh. O ljudeh, ki jih je srečal v svojem življenju, pa naj je šlo za samo bežna ali pa globoka srečanja in spoznanja. Seveda pa so njegovi motivi daleč od neke idealne podobe sveta, umetnik se na njih želi spopasti tudi s številnimi zmotami  prebivalcev našega planeta. Zato je mnogo krat kritičen, ironičen, življenje ga zanima tako s svetle, kot tudi s temne strani, je zapisal Iztok Premrov.

Sreda, 15. april 2020 ob 17. uri
Javno vodstvo
RASTLINE IN OPRAŠEVALCI

Na sprehodu po Botaničnem vrtu si bomo ogledali pomladanske rastline, na katerih opraševalci nabirajo hrano, izvedeli kakšne barve cvetov so za različne opraševalce najbolj privlačne, in zakaj so opraševalci tako pomembni za človeka in ohranjanje ravnovesja v naravi.
Vodi: ga. Olga Marinko

Sreda, 22. april 2020 ob 18. uri
Javno predavanje
NEZNANE PELARGONIJE

Pelargonije so nepogrešljive okrasne rastline in uspevajo skoraj povsod in vsakomur. Razširjene so tako, da jih na leto na Švedskem pokupijo dvakrat toliko, kot je prebivalcev. Medtem ko večina sort izvira iz križancev kakih petero botaničnih vrst, se prava raznolikost pokaže šele, ko se širše zazremo po rodu. Izmed približno 300 vrst jih le kakih 15 najdemo kje drugje kot v Južnoafriški Republiki in večino slednjih najdemo v Kapskih provincah. Tu hladni Atlantski in topli Indijski ocean v povezavi z geološko raznolikostjo botrujeta neizmerni biotski raznolikosti. Kapsko floristično območje zajema pokrajino veliko le za tri Slovenije, a obsega 9000 vrst semenk in praprotnic, od katerih je sedem od desetih endemičnih. To bogatstvo se zrcali v rodu pelargonij, ki jih najdemo v puščavah in močvirjih, od velikosti drevesa do marjetice. V predavanju se bomo sprehodili v širokem loku od Namibije do Mozambika in poskušali zajeti to nepopisno raznolikost barv in oblik.

Predava: prof. dr. Matija Strlič

Četrtek, 23. april 2020 ob 18. uri
Javno vodenje
MAHOVI IN PRAPROTI

Mahovi še nimajo razvitih listov, stebla in korenin in prav tako ne razvijejo cvetov in semen, zato so nemalokrat spregledani. Tudi praproti se ne godi nič boljše. Znotraj debla mahov in praproti se nahaja veliko vrst, nekaj teh si bomo ogledali tudi na sprehodu skozi naš vrt. Izvedeli bomo kako se različne vrste med seboj ločijo, kako se razmnožujejo, zakaj so koristni ter kje jih vse jih lahko najdemo.

Vodi: dipl. biolog Žan Cimerman

Sobota, 25. april 2020 od 9. ure do 16. ure
16. BOLŠJI SEJEM RASTLIN

Letošnji bolšji sejem se bo odvijal v soboto, 25. aprila od 9. do 16. ure v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani na Ižanski cesti 15. V okviru sejma bodo tudi predavanja, predstavitve in vodeni ogledi na tematiko dogajanja ter delavnice za otroke. Glavni del pa bodo kot vedno rastline. Stojnice bodo na voljo tudi za najem. Vabljeni!
Okviren program:
9.00-17.00 prodajne stojnice
10.00-12.00 strokovna predavanja
10.00-16.00 delavnice za otroke, risanje na obraze
12.00-14.00 vodeni ogledi

Prijavnica za razstavljalce

Bolšji sejem rastlin bo v vsakem vremenu!

Tropski rastlinjak je odprt vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 10.00 – 18.00

Čajnica Primula je odprta vsak dan 10.00 – 16.45

APRIL V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka 11.00 – 14.00 in 14.30 – 17.00

April 2020
STEKLENIK – galerija za zvok, bioakustiko in umetnost

V aprilu Steklenik predstavlja razstavo 8-kanalne zvočne instalacije Luka Prinčič: Biointeligenca (http://www.steklenik.si)

Vstopnina: vstop prost

steklenik, radio cona, cona

April 2020
KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

V aprilu lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med zasaditvami sočnic, orhidej in tropskih rastlin in v Stekleniku prisluhnete zvočni razstavi. (www.knjiznicapodkrosnjami.si)

Vstopnina: vstop prost

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA