Tropski rastlinjak

Četrtek, 7. april 2022 ob 17.00
Delavnica
BUTARE 

Na delavnici bomo izdelali butaro v katero bomo vtkali kanček slovenskih običajev. Ohranimo našo bogato kulturno izročilo z našimi najmlajšimi. V prehitrem vsakdanu si vzemite čas zase, za otroke, vnuke…Delavnica je primerna za vse starosti, seveda bodo predšolski otroci potrebovali pomoč staršev, starih staršev.

Vstopnina in material znašata skupaj 5 €.

Sobota, 9. april 2022 od 10.00 do 13.00 ure
DAN ODPRTIH VRAT 

Pri letošnjem dnevu odprtih vrat nam bodo pomagali študenti magistrskega študija Biološko izobraževanje. Predstavili bodo dele vrta in rastline, ki rastejo na takšnih rastiščih. Izobraževalne delavnice bodo potekale v zunanjem delu vrta v kolikor bo vreme dopuščalo. Delavnice so brezplačne.
Na ta dan bo možen tudi brezplačen ogled semenske banke med 13.00 – 14.00 uro. 
Poleg delavnic in semenske banke pa bo ob 12.00 uri možen tudi voden ogled po tropskem rastlinjaku. Plača se samo vstopnina v rastlinjak.

Petek, 22. april 2022 ob 17.00
Vodeni ogled
KAKO V VRTU SKRBIMO ZA OHRANJANJE VRST?

Ob dnevu zemlje bomo v vrtu organizirali vodenje po semenski banki in spoznavanje semen.

Vstopnina znaša 4 €.

Sobota, 23. april 2022 od 9. do 17. ure
16. BOLŠJI SEJEM

Letošnji bolšji sejem se bo odvijal v soboto, 23. aprila od 9. do 17. ure v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani na Ižanski cesti 15. V okviru sejma bodo tudi predavanja, predstavitve in vodeni ogledi na tematiko dogajanja ter delavnica za otroke. Glavni del pa bodo kot vedno rastline. Pridružili se nam bodo tudi drugi razstavljalci!
Lepo ste vabljeni tudi drugi, ki se ukvarjate z rastlinami, lahko tudi z izdelki v povezavi z rastlinami, … da razstavljate pri nas. Prijave bomo zbirali do 16.4.
Stojnice drugih razstavljavcev bodo sejemsko razporejene v delu vrta, ki je namenjen sredozemskim rastlinam. Vsi, ki bi radi razstavljali: Še več informacij in prijavnico za razstavljavce dobite na email.

9.00-17.00 STOJNICE IN PRODAJA

10.00-11.00
PREDAVANJE:
NEZNANE PELARGONIJE

Pelargonije so nepogrešljive okrasne rastline in uspevajo skoraj povsod in vsakomur. Razširjene so tako, da jih na leto na Švedskem pokupijo dvakrat toliko, kot je prebivalcev. Medtem ko večina sort izvira iz križancev kakih petero botaničnih vrst, se prava raznolikost pokaže šele, ko se širše zazremo po rodu. Izmed približno 300 vrst jih le kakih 15 najdemo kje drugje kot v Južnoafriški Republiki in večino slednjih najdemo v Kapskih provincah. Tu hladni Atlantski in topli Indijski ocean v povezavi z geološko raznolikostjo botrujeta neizmerni biotski raznolikosti. Kapsko floristično območje zajema pokrajino veliko le za tri Slovenije, a obsega 9000 vrst semenk in praprotnic, od katerih je sedem od desetih endemičnih. To bogastvo se zrcali v rodu pelargonij, ki jih najdemo v puščavah in močvirjih, od velikosti drevesa do marjetice. V predavanju se bomo sprehodili v širokem loku od Namibije do Mozambika in poskušali zajeti to nepopisno raznolikost barv in oblik.
Predava: prof. dr. Matija Strlič

11.00-12.00
PREDAVANJE:
MESOJEDE RASTLINE
Predavatelj je takole opisal svoje predavanje: ''Moja bolezen (še) nima imena. Kadarkoli grem v trgovski center, kjer so na prodaj tudi rastline, si ne morem pomagati in vedno pregledam, če se morebiti na policah ne skriva mesojeda rastlina, ki je še nimam. A opažam, da nisem edini. Mnogo je otrok, ki z navdušenostjo gledajo venerino muholovko, najbolj atraktivno rastlino, ki bi jo radi imeli. Pravzaprav je ta rastlina edini izdelek, artikel, ki otroke zanima. A žal se zasliši glas staršev: muholovke ne bomo kupili, še vedno je propadla. Otroci se s težavo odtrgajo od rastline, pogoltnejo grenki cmok v grlu in žalostni odidejo iz trgovine.
»Muholovka vedno propade!« Ta stavek me je strašno grizel, saj ubija vedoželjnost otrok, ker imajo starši upravičen razlog, da še ene muholovke otroku ne kupijo. Temu moram narediti konec! Na vse načine (s predavanji, članki v revijah, spletno stranjo in ne nazadnje s knjigo) sem v zadnjih 30 letih poskušal pojasniti mladim raziskovalcem in njihovim radovednim staršem, da morajo rastlinam nuditi ustrezne razmere in mesojedke bodo odlično uspevale tudi v Sloveniji in tudi v dnevni sobi stanovanjske stolpnice. Kakšni so ti pogoji in česa pod nobenim pogojem ne smemo kršiti, bom pojasnil na predavanju v Botaničnem vrtu.''
Predava: Jure Slatner

12.00-13.00 VODEN OGLED PO VRTU
Cena: 4,00 €

13.00-14.00 VODEN OGLED PO TROPSKEM RASTLINJAKU
Cena  4,50 €

14.00-16.00 DELAVNICA ZA OTROKE: SAJENJE MEDOVITIH RASTLIN IN IZDELAVA NAPISNIH TABLIC ZA RASTLINE
Cena: 5,00 €

Tropski rastlinjak je odprt vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 10.00 – 18.00

Čajnica Primula je odprta vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 11.00 – 17.00

APRIL V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Zaprto!

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA