Tropski rastlinjak

VSEBINA

Sreda, 4. december 2013 ob 18. uri
Predavanje
ČEBELARJI IN INVAZIVKE

Invazivke so lahko medovite rastline, lahko pa tudi vrste, ki povzročajo škodo in bolezni pri čebelah. Čebelarji so tako različno sprejemali invazivke: najprej kot darilo narave, nato se je pojavila previdnost in na koncu tudi oster boj zaradi preživetja čebel (rezultati dejavnosti projekta Amc Promo BID).
Predaval bo prof. dr. Janko Božič.

Vstopnina: prostovoljni prispevki

Četrtek, 5. december 2013 od 17.30 v predavalnici
Predavanja

Vabimo vas na skupno srečanje in druženje ljubiteljev samoniklih kukavičevk (Orchidaceae) Slovenije, ki bo potekalo v predavalnici Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani in sicer 05.12.2013 (četrtek) s pričetkom ob 17.30.
Tokratno srečanje bo vključevalo 3 krajša tematska predavanja:
“Naše močvirnice (rod Epipactis) - nove izkušnje” dr. Matej Lipovšek (cca. 30 minut)
“Floristične novosti v družini orhidej Bele Krajine” mag. Jernej Kavšek (cca. 15 minut)
“Orhideje Šmarne gore z okolico (kvadrant 9852/4)” Miha Kocjan (cca. 15 minut)

Vabilo

Četrtek, 5. december 2013 od 17. do 18. ure v starem rastlinjaku
Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne
V ZNAMENJU PRAZNIČNEGA DECEMBRA: BOŽIČNA ZVEZDA, ČLENASTI KAKTUS IN ŠE KAJ

Decembra dom okrasimo z božično zvezdo ali kaktusom. Januarja zvezdo najpogosteje zavržemo. Mogoče jo bomo po predavanju uspeli ohraniti do naslednjega decembra.  
Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne si bo vzela praznični predah. Vrnili se bomo konec januarja, ko nam bodo misli že začele uhajati k naslednji rastni sezoni.
Še povabilo k sooblikovanju četrtkov. Svoje želje, o čem bi radi poglobili znanje nam pošljite na elektronski naslov: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo., zadeva: Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne.
Predavanje in pogovor s Stanko Fišer, dipl. inž. agr. in hort.

Vstopnina: Zapis iz leta 1839 priča o Miklavževem obdarovanju v Sloveniji; slovenski pisec opisuje, kaj je Miklavž prinesel pridnim otrokom: »jabolka, orehe, smokve in sladkarije« Sv. Nikolaj je tudi zavetnik ljubljanske nadškofije. Za svojega zavetnika so ga namreč izbrali ljubljanski ribiči in čolnarji, ki so živeli v bližini cerkve in jo poimenovali po svojem patronu. Mi ne bomo delili jabolk, ampak vam podarimo brezplačen vstop.


Sreda, 11. december 2013 od 11. do 20. ure
BOŽIČNI BAZAR

Nelaj izdelkov, ki so še ostali od božičnega bazarja lahko še kupite v naslednjih dneh!

prodaja čestitk, prodaja voščilnic, voščilnice, čestitke, novoletne čestitke, novoletne voščilnice, čestitke iz naravnih materialov, unikatne čestitke
Foto: B. Ravnjak

Mesec december je mesec veselja, prazničnega pričakovanja in predbožičnih skrivnosti. Tudi v Botaničnem vrtu za vas pripravljamo božično obarvan dan.
-    če še nimate ideje, kaj kupiti vašim najdražjim za božično darilo, ali kako v prazničnih dneh polepšati vaš dom, boste od 11. ure dalje v avli tropskega rastlinjaka na Božičnem bazarju imeli možnost nakupa različnih unikatnih izdelkov, narejenih v Botaničnem vrtu in rastlin, prav tako vzgojenih pri nas.
-    ob 18:00 pa za vas pripravljamo prav poseben ogled Botaničnega vrta! V čarobnem soju bakel se nam boste lahko pridružili na nočnem sprehodu po vrtu in se na koncu še ogreli v tropskem rastlinjaku. Na ogledu boste spoznali tiste rastline, ki so povezane z božičnim časom in njih simboliko.

Cena ogleda:  3,5 €

Božični sejem, božični bazar, prodja izdelkov iz naravnih materialov, adventni aranžmajiBožični sejem, božični bazar, prodja izdelkov iz naravnih materialov, adventni aranžmaji

Četrtek, 12. december 2013 ob 18. uri
Predvajanje filma
ZA VOLKOVI

Vabimo vas na ogled dokumentarnega filma »Za volkovi«, ki je nastal v okviru projekta SloWolf, režiral pa ga je g. Mirko Perušek. Film obravnava problematiko volka v Sloveniji in aktivnosti, ki so bile izvedene v okviru Life + projekta "Varstvo in spremljanje varstvenega statusa populacije volka v Sloveniji - SloWolf". Predstavljenja je ekologija volka, njegova vloga v ekosistemu ter konflikt med volkom in človekom. Film prikaže projektne aktivnosti, od zbiranja podatkov pri delu na terenu, vzpostavljanja učinkovitejšega varovanja pašnih živali do dela z različnimi interesnimi skupinami ljudi, kot so rejci drobnice, lovci in upravljavci populacij prostoživečih živalskih vrst. Predstavljena so tudi spoznanja o volkovih, ki so bila pridobljena tekom trajanja SloWolf projekta.  

Vabilo

Vstopnina: prostovoljni prispevki


KNJIGOBEŽNICE

knjigobeznice, little free library, oddaj eno, vzemi enoKnjigobežnice” so slovenska podružnica širše iniciative “Little free library“, ki spodbuja ljudi k branju in medsebojnem izmenjevanju knjig. To poteka tako, da so na javnih mestih postavljene manjše knjižne omarice, ki jih bralci uporabljajo po principu “oddaj eno, vzemi eno”. Pri nas zaenkrat takšne knjižnice še ni, zato sva se odzvala na pobudo s Facebooka in oblikovala ter naredila svoj predlog zanjo.

Klara & Klemen, HANDMADE IN MOSTE
http://handmadeinmoste.com
Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo..


Vabimo vas tudi v TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta, ki se je razrasel že v pravo džunglo.  
Za obiskovalce je odprt:
Ponedeljek-petek: 11-17h
Sobota in nedelja ter prazniki: 10-17h


25.12.2013 bo Tropski rastlinjak zaprt
1.1.2014 bo Tropski rastlinjak zaprt

Razstava
Jesenska opravila na kmetiji

Žbrinca (na Krasu, delu goriške) brencelj (v soški dolini).  Zelo redko pletena  košara, ki so jo uporabljali po gmajnah, ko so vanjo dali travo, seno, listje in še kaj, kar je bilo potrebno odpeljati domov.
Sani so uporabljali za prevažanje sena iz senožeti. Ker so bile to ozke poti se jih je tja običajno neslo na rami, navzdol pa se jih je vleklo po stezah ali ozkih kolovozih.
Vozovi z lesenimi in okovanimi kolesi so bili nekoč edina prevozna sredstva na kmetijah, vlekli so jih voli, tam kjer so bile kmetije bogatejše pa tudi konji.  
Razstava je na ogled pred tropskim rastlinjakom.

Oglejte si še nekaj slik razstave


Razstava Sončnice v vsej svoji lepoti
Več o razstavi

DECEMBER V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka: 12-17h

25.12.2013 bo Rastlinjak Tivoli odprt od 12.00 do 17.00
1.1.2014 bo Rastlinjak Tivoli zaprt


KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.
www.knjiznicapodkrosnjami.si

Zbirko sočnic smo dopolnili s kar 23 vrstami rodu Rhipsalis, zbirko orhidej pa še s 55 novimi vrstami.  

Vstopnina: vstopnine za ogled rastlinjaka in obisk knjižnice ni

Partnerji:
Botanični vrt, Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, Javni zavod Šport Ljubljana, Javni zavod Turizem Ljubljana in Divja misel.


Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Giovedì 23. Giugno 2022, 20:26.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA