Tropski rastlinjak

VSEBINA

 

Torek, 4. februar 2014 ob 18. uri
Predavanje
ČEBELARJI IN INVAZIVKE

Invazivke so lahko medovite rastline, lahko pa tudi vrste, ki povzročajo škodo in bolezni pri čebelah. Čebelarji so tako različno sprejemali invazivke: najprej kot darilo narave, nato se je pojavila previdnost in na koncu tudi oster boj zaradi preživetja čebel (rezultati dejavnosti projekta Amc Promo BID).
Predaval bo prof. dr. Janko Božič.

Vstopnina: prostovoljni prispevki

Torek, 11. februar 2014 od 17. do 19. ure
Delavnica za odrasle in za družine
''DOMOVANJE ZA DIVJE ČEBELE''

Vas zanima kako v vrt privabiti opraševalce rastlin in jih v njem tudi zadržati? Pridružite se nam v Botaničnem vrtu! Pogovarjali se bomo kako urediti vrt, da bo prijazen do opraševalcev in izdelali preprosto domovanje za divje čebele in druge žuželke. Ves potrebni material dobite na delavnici.
Delavnica je primerna za odrasle, v spremstvu staršev se nam lahko pridružite tudi otroci.

Vstopnina: 3,5 €


Sreda, 12. februar 2014 ob 17. uri
JAVNO VODENJE PO BOTANIČNEM VRTU
(V VSAKEM VREMENU, v primeru dežja se bo večji del ogleda odvijal v tropskem rastlinjaku)

Zaradi podrtih dreves se bo ogled odvijal samo v rastlinjakih Botaničnega vrta in po razstavi Urbanbees.

Vstopnina: 3,5 €


Četrtek, 13. februar 2014 od 17. do 18. ure
Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne
SADNI VRT in ZIMSKO ŠKROPLJENJE

Februarja je čas, da pregledamo naše sadno drevje. Ob ugodnih vremenskih razmerah lahko pripravimo sadilne jame, da bomo posadili, kar smo jeseni zamudili. Pregledati moramo opore in vez mladih sadnih dreves. Opraviti zimsko rez, ki jo začnemo s starejšimi drevesi ter opraviti zimsko škropljenje…
Ne bomo pa pozabili omeniti prvih setev zelenjave.
Še povabilo k sooblikovanju četrtkov. Svoje želje, o čem bi radi poglobili znanje nam pošljite na elektronski naslov: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo., zadeva: Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne.
Predavanje in pogovor s Stanko Fišer, dipl. inž. agr. in hort.

Vstopnina: 3 €

 

Ponedeljek, 17. februar – petek, 21. februar 2014 med 9. in 11. uro
Delavnice za otroke
''RASTLINE IN ČEBELE''

V času zimskih počitnic smo v Botaničnem vrtu pripravili počitniške delavnice v povezavi z razstavo Urbanbees. Delavnice bodo potekale vsak dan od 17.-21.2.2014 med 9. in 11. uro. Spoznavali bomo različne opraševalce in rastline, se pogovarjali o pomenu rastlin, se zabavali in ustvarjali. Na delavnicah bo vsak udeleženec naredil svoj izdelek, ki ga bo lahko odnesel domov.
Delavnice bo vodila Nina Werbole.

Cena posamezne delavnice je 3 €.


Ponedeljek, 17. februar 2014
''OPRAŠIMO RASTLINE!''

Vstopnina: 3 €

Torek, 18. februar 2014
''CVET NI SAMO LEP''

Vstopnina: 3 €

Sreda, 19. februar 2014
''KDO JE NAJBOLJŠI OPRAŠEVALEC?''

Vstopnina: 3 €

Četrtek, 20. februar 2014
''PRIDNA ČEBELA''

Vstopnina: 3 €

Petek, 21. februar 2014
''POKAŽI MI CVET, PA TI POVEM KDO JE TVOJ OPRAŠEVALEC!''

Vstopnina: 3 €


Torek, 18. februar 2014 ob 18. uri
Predavanje
PREZRTE ČEBELE

Čebele so kot opraševalke mnogih rastlin nepogrešljive za obstanek kopenskih življenjskih združb. V Sloveniji smo doslej našli 560 vrst divjih čebel. Razlikujejo se po življenjskih navadah in prilagoditvah na svoje rastlinske gostiteljice.
Predaval bo dr. Andrej Gogala, biolog, zaposlen v Prirodoslovnem muzeju Slovenije kot kustos za entomologijo. Leta 1997 je doktoriral z disertacijo o divjih čebelah Slovenije.

Vstopnina: prostovoljni prispevki


Torek, 25. februar 2014 ob 18. uri
Predavanje
ALI LJUBITELJSKI ČEBELARJI POTREBUJEJO RAZISKAVE ČEBEL?

Predaval bo prof. dr. Aleš Gregorc (Kmetijski inštitut)

Vstopnina: prostovoljni prispevki


Četrtek, 27. februar 2014 od 17. do 18. ure
Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne
FITOFARMACEVTSKA SREDSTVA

Mediji in okolica nas ves čas opozarja na zdrav način življenja, kamor spada tudi uživanje biološko pridelane hrane. Vrtičkarji, vrtnarji in agronomi, si skoraj ne upamo več govoriti ali spraševati o pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Monitoring živil pa kaže, da so le ta prisotna. Nujnosti uporabe le teh se zavedamo tudi vsi, ki želimo pridelati zadostno količino hrane za prebivalstvo. Zagovarjamo pa dobre prakse uporabe. Zato je smiselno, da se o tej temi pogovarjamo in poskušamo naučiti sredstva uporabljati učinkovito zoper bolezni in škodljivce hkrati pa varovati naravo in naše okolje.
Še povabilo k sooblikovanju četrtkov. Svoje želje, o čem bi radi poglobili znanje nam pošljite na elektronski naslov: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo., zadeva: Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne.
Predavanje in pogovor s Stanko Fišer, dipl. inž. agr. in hort.

Vstopnina: 3 €


Vabimo vas tudi v TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta.
Za obiskovalce je odprt:
Ponedeljek-petek: 11-17h
Sobota in nedelja ter prazniki: 10-17h


15. januar - 26. februar 2014
Razstava:
URBANBEES

urbanbees, čebele v mestu, čebele, potujoča razstava, lifeLjubljanski botanični vrt ima čast, da prvi gosti razstavo preko meja Francije, kjer je razstava nastala. Iz Ljubljane naj bi razstava potovala v druga evropska mesta – Gradec, Dunaj, Praga, …
Potujoča razstava URBANBEES je rezultat 5-letnega projekta v programu Life + Biodiversity, ki želi ohraniti in izboljšati stanje biodiverzitete divjih čebel v urbanih okoljih v Evropi. Koordinatorji projekta so INRA Science & Impact in ArthroPologia iz Francije. Mnoga mesta v Franciji so v okviru projekta že ozelenila svoje površine z vrstno pestro vegetacijo in s tem pripomogla k izboljšanju okolja za čebele, ki so v okolju ene ključnih opraševalcev in dobrih pokazateljev stanja okolja. Sama razstava URBANBEES na interaktiven in zanimiv način prikazuje življenje čebel, njihovo vlogo v okolju in kako ohraniti njihovo biodiverziteto.

Razstavo si lahko ogledate v avli tropskega rastlinjaka v odpiralnem času rastlinjaka. Vstop prost za ogled razstave, vstopnina za ogled tropskega rastlinjaka. Razstava je na ogled do 26.2.2014, potem potuje v Ženevo.

Več o razstavi

Razstava
Jesenska opravila na kmetiji

Žbrinca (na Krasu, delu goriške) brencelj (v soški dolini).  Zelo redko pletena  košara, ki so jo uporabljali po gmajnah, ko so vanjo dali travo, seno, listje in še kaj, kar je bilo potrebno odpeljati domov.
Sani so uporabljali za prevažanje sena iz senožeti. Ker so bile to ozke poti se jih je tja običajno neslo na rami, navzdol pa se jih je vleklo po stezah ali ozkih kolovozih.
Vozovi z lesenimi in okovanimi kolesi so bili nekoč edina prevozna sredstva na kmetijah, vlekli so jih voli, tam kjer so bile kmetije bogatejše pa tudi konji.  

Razstava je na ogled pred tropskim rastlinjakom.


FEBRUAR V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan, razen ponedeljka: 12-17h


KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.
www.knjiznicapodkrosnjami.si

Zbirko sočnic smo dopolnili s kar 23 vrstami rodu Rhipsalis, zbirko orhidej pa še s 55 novimi vrstami.  

Vstopnina: vstopnine za ogled rastlinjaka in obisk knjižnice ni

Partnerji:
Botanični vrt, Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, Javni zavod Šport Ljubljana, Javni zavod Turizem Ljubljana in Divja misel.


Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA