Tropski rastlinjak

Torek, 7. februar 2017 ob 11. uri
TISKOVNA KONFERENCA

andrej fleischmann

V letu od lanskega kulturnega praznika do letošnjega je bil Botanični vrt zelo aktiven tako doma kot v tujini. Kljub temu pa nismo pozabili na prenašanje znanja najširši javnosti. Zato smo v vrtu izdali ali bili avtorji kar nekaj zanimivih knjig in publikacij. Od miniaturk o zvončkih, žafranih in telohih do izdaje publikacije o Fleischmannovi poti, Travniški kadulji in Travnikih - zelenih površina ali pisanih vrtovih? Ob koncu leta, meseca decembra, pa je izšla obsežna monografija o vrtnarju Andreju Fleischmannu avtorjev Nade Praprotnik in Jožeta Bavcona. Je zanimivo branje iz več razlogov. V njej je namreč z dokumenti argumentirano prikazano, da smo v letih 1843 do 1856 imeli milejše zime kot so bile v novejšem času. Da tedaj pogozdovanje Krasa z danes invazivnimi drevesnimi vrstami ni uspelo in da o okolju, ki nas obdaja v tedanjem šolskem sistemu niso dovolj vedeli. Stvari se zdijo torej zelo sodobne.

V januarju 2017 je izšlo tudi obsežno delo z naslovom Cvetne formule rastlinskih družin v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani avtorjev Jožeta Bavcona, Blanke Ravnjak in D. Bavcona. V njem je opisanih 206 družin kritosemenk- cvetnic, ki so s predstavniki zastopane v Botaničnem vrtu. Čeprav je vrt majhen, je v njem predstavljenih kar 50 % vseh družin cvetnic na svetu (412 po The Plant List). Poleg formul, ki prikazujejo posplošitev cvetne sestave za celo družino, opisov družine, njene razširjenosti in tipičnih predstavnikov za posamezno družino, so vse družine s po nekaj predstavniki predstavljene še v sliki. V knjigi se tako nahaja okrog 700 fotografij, večji del domačih avtorjev.

Vsa omenjena dela pa so dvojezična, slovensko - angleška v celoti, tako da so dosegljiva tudi bralcem iz tujine in so že naprodaj pri nemški založbi Koeltz botanical books po dvakratni ceni.

Ponedeljek, 13. februar 2017 ob 18:00 v Knjižnici Otona Župančiča, Kersnikova ulica 2, Ljubljana
predavanje
Zvončki...belina, ki vabi... – dr. Jože Bavcon

Ko zacvetijo navadni mali zvončki (Galanthus nivalis L.), začutimo pomlad. Velikokrat do tiste prave pomladi mine še kar nekaj časa. Celo sneg še lahko zapade in se še obdrži za nekaj dni, vendar zvončki naznanjajo, da zima počasi odhaja.
Predavatelj je vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, Oddelek za biologijo, Biotehniška fakulteta.
Predavanje bo v Knjižnici Otona Župančiča, Kersnikova ulica 2, Ljubljana.

Vabimo vas tudi v TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta.
Za obiskovalce je odprt: vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 10.00-16.45

Četrtek, 9. februar 2017 ob 17. uri
Delavnica za otroke in družine
SIMBOLIKA RASTLIN

Ni lepšega kot pogled na travnik, poln dišečih cvetlic, ali na domač okrasni vrt. V preteklosti so naši predniki cvetlicam, sadežem, koreninam in drevesom pripisali mnoge pomene. Bi radi pred Valentinovim, praznikom zaljubljencev, spoznavali rastline s simboliko ljubezni iz domačih in daljnih krajev? Pridružite se nam na sprehodu po Tropskem rastlinjaku. Prisluhnili bomo ljubezenskim zgodbam rastlin, se preizkusili v poznavanju govorice rastlin in izdelali kraljico rož. O simboliki rastlin bo pripovedoval Andrej Peternel, študent biologije.

Vstopnina: 3,50 €

Čajnica Primula
Čajnica Primula je zaprta od 1. 12. 2016 do 28. 2. 2017

FEBRUAR V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka: 11-16h

Torek, 14. februar 2017 ob 16. uri
Delavnica za otroke in družine
POTOVANJE V NASAD TROPSKIH RASTLIN

Na slikovit način si bomo ogledali, od kod prihaja poper in kako to vsakdanjo začimbo pridelajo dovolj, da v njej lahko uživamo vsak dan po celem svetu! Poprovec si bomo ogledali tudi v rastlinjaku. Na prijazen otroški način bo otrokom predstavljeno kako velikanska pridelava popra in drugih tropskih rastlin vpliva na naravo in ljudi. Spoznali bomo tudi druge uporabne tropske rastline. Razmišljali bomo o tem, kaj lahko otroci naredijo, da zaščitijo naravo in druge otroke, ki delajo na plantažah. Za konec bomo narisali vsak svoj sanjski nasad tropskih rastlin. Na potovanju z vami bo Saga Lucija Škerlep, študentka agronomije in psihoterapije.

Vstopnina: 3,50 €

Torek, 21. februar 2017 ob 16. uri
VODENI OGLED PO TIVOLSKEM RASTLINJAKU

Vabljeni na ogled rastlinjaka v Tivoliju, kjer si boste lahko ogledali zbirko tropskih rastlin, sočnic in kaktusov. Ogled bo trajal 45 min. Po rastlinjaku vas bo popeljala Saga Lucija Škerlep, študentka agronomije in psihoterapije

Vstopnina: 3,50 €

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.

www.knjiznicapodkrosnjami.si

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA