Tropski rastlinjak

VSEBINA

Sreda, 14. januar 2015 ob 17. uri
Strokovno vodenje
UPORABNE RASTLINE IZ EKSOTIČNIH KRAJEV

eksotične rastline, kavovec, avokado, poper, ananasMnogi se navdušujemo nad okusom vanilijevega sladoleda ali pudinga. Kakšna pa je rastlina, ki nam da to prijetno začimbo? Se kdaj vprašate ob grizljanju čokolade, na kakšni rastlini zrastejo kakavova zrna, ki jih predelajo v najrazličnejše čokoladne dobrote? Na kakšni rastlini zraste poper ali slastni sadeži, kot so ananas, marakuja, avokado?
Vse to in še več boste zvedeli v tropskem rastlinjaku Botaničnega vrta, po katerem vas bo popeljala Alenka Marinček, prof. biologije
Po delavnici bodo naprodaj različne okrasne in uporabne tropske rastline (bananovec, marakuja..).

Vstopnina: 3,5 €

Četrtek, 15. januar 2015 ob 11. uri
Tiskovna konferenca

Vljudno vas vabimo na predstavitev dveh novih knjig s kratkima slikovnima predstavitvama in odprtjem razstave. Knjigi je sofinancirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS, izdal pa Botanični vrt Univerze v Ljubljani.
Predstavitev bo v predavalnici v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani, na Ižanski cesti 15, v četrtek, 15. januarja ob 11. uri.

PREDSTAVITEV NOVIH KNJIG
1.Belo cvetoče različice v Slovenski flori / White-Flowered Varieties in Slovenian Flora (349 Strani z bogatim slikovnim materialom in ilustracijami) Avtor: Jože Bavcon
2. Navadni mali zvončki (Galanthus nivalis L.) v Sloveniji / Common snowdrop (Galanthus nivalis L.) in Slovenia (306 strani z bogatim slikovnim materialom). Avtor: Jože Bavcon.

OTVORITEV RAZSTAVE
Razstavo IDRIJA ZIBELKA NARAVOSLOVJA je pripravil Rudnik živega srebra Idrija in Mestni muzej Idrija v sodelovanju s strokovnjaki Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Muzejskega društva Idrija. Razstava predstavlja delo idrijskih naravoslovcev, ki so zaznamovali ne le tedanjo Kranjsko ampak je njih delo odmevalo v širšem evropskem prostoru. Razstava je v počastitev bližnje minule 170 letnice smrti Franca Hladnika (25. november 1844) in v letošnjem letu 200 obletnice smrti (10. januar 1815) Balthasarja Hacqueta.


Od četrtka, 15. januar 2015 dalje
Razstava
IDRIJA – ZIBELKA NARAVOSLOVJA

idrijski naravoslovci, franc hladnik, scopoli, freyer, idrialit, idrijaRazstava predstavlja izbrane predmete iz zakladnice geološke dediščine in biotske raznovrstnosti, poimenovane po Idriji in idrijskih naravoslovcih. Z Idrijo so bili povezani številni evropski in domači naravoslovci, ki jih je sem privabljal sloviti rudnik. Spoznali bomo njihove zanimive življenjske zgodbe in po njih imenovane rastlinske in živalske vrste. Po Idriji pa je imenovanih kar nekaj fosilov in mineral idrialit.
Razstava je na ogled v avli tropskega rastlinjaka v odpiralnem času rastlinjaka (januar: 10-17h).


Sreda, 28. januar 2015 ob 18. uri
Predavanje
TRAJNICE NA JAVNIH POVRŠINAH

Predavala bo BERNARDA Strgar Schulz, univ. dipl. biol., strokovnjakinja za trajnice, oblikovalka vrtov in publicistka.

Vstopnina: prostovoljni prispevki


Ob četrtkih med 17. in 19. od FEBRUARJA dalje

Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne
TEČAJ VRTNARSTVA

Na četrtkovih vrtnarskih uricah smo teoretično pojasnili že prenekatero vrtnarsko težavo. V letu 2015 bomo urico za vedoželjne nadgradili v tečaj vrtnarjenja, ki se bo predvidoma začel v zadnji dekadi februarja in bo trajal nekje do konca šolskega leta. Termini bodo objavljeni naknadno. So pa v odvisnosti z vegetacijsko dobo. Torej bo v februarju in marcu eden, aprila pa vsaj dva dneva.
Tečaj bo vseboval začetno uro iz teoretičnega dela in naslednjo uro, ki bo praktična. Zaradi same organizacije in izvedbe so potrebna predhodna naročila. Cena in datumi tečaja bodo objavljeni v začetku februarja. Prijave in dodatne informacije sprejemamo na elektronski naslov: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Stanka Fišer, dipl. ing. agr & hortikulture


Vabimo vas tudi v TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta, ki se je razrasel že v pravo džunglo.  
Za obiskovalce je odprt: Vsak dan od 10. do 17. ure

1.1.2015 bo Tropski rastlinjak zaprt!

Čajnica Primula
Ponedeljek – nedelja ter prazniki: 9.30 - 17h


JANUAR V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka: Vsak dan, razen ponedeljka od 12. do 17. ure

1.1.2015 bo rastlinjak Tivoli zaprt!
2.1.2015 bo rastlinjak Tivoli zaprt!
3.1.2015 bo rastlinjak Tivoli zaprt!


KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.
www.knjiznicapodkrosnjami.si

Vstopnina: vstopnine za ogled rastlinjaka in obisk knjižnice ni

Partnerji: Botanični vrt, Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, Javni zavod Šport Ljubljana, Javni zavod Turizem Ljubljana in Divja misel.


Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA