Tropski rastlinjak

Petek, 1. julij 2016 ob 18:00
Predavanje
Ohranjanje biodiverzitete na Ljubljanskem barju

Brezplačno strokovno predavanje o ohranitvi biodiverzitete Ljubljanskega barja; predavateljica: dr. Tjaša Tolar. Predavanje je pripravilo ZOLB v sodelovanju s ČS Rudnik.

Torek, 5. julij 2016 ob 19:30
Koncert Timoteja Kosovinca  

Zopet nas bo v prijetnem zelenem okolju botaničnega vrta s svojo glasbo navduševal mladi virtuoz na kitari.

Vstopnina: prostovoljni prispevki

timotej kosovinc z gosti 2016timotej kosovinc z gosti 2016

timotej kosovinc z gosti 2016timotej kosovinc z gosti 2016

timotej kosovinc z gosti 2016timotej kosovinc z gosti 2016 kosovinc 2363

timotej kosovinc z gosti 2016 brizani 2364timotej kosovinc z gosti 2016 grgic 2365

Timotej Kosovinc je pri desetih letih je napisal svojo prvo lastno skladbo, svoj prvi koncert pa je izvedel pri dvanajstih letih. Trenutno študira kitaro in kompozicijo na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kitaro v razredu profesorja Alvara Pierrija in kompozicijo pri profesorju Johannesu Kretzu. Je štipendist Ministrstva za kulturo. Dodatno se je izobraževal tudi pri drugih velikih mojstrih kitare in kompozicije kot so: David Newman, Beat Furrer, Lalo Schifrin, Pepe Romero, Pavel Steidl, Paul O'Dette, Costas Cotsiolis, Carlo Domeniconi, Philippe Villa, Graham Devine, Konrad Ragossnig in še mnogi drugi.
Je nagrajenec številnih tekmovanj. Med drugim je osvojil prvo mesto na evropskem kitarskem tekmovanju ”Citta di Gorizia” Premio Enrico Mercatali (Italija), na mednarodnem tekmovanju ”Guitar Art Summer Fest” (Črna gora) in republiškem tekmovanju Slovenije ”Temsig”.                                                                                         
Leta 2010 je za svoje dosežke prejel Škerjančevo nagrado. Kot solist je z orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana izvedel Tedescov Koncert v D-duru (op. 99), februarja letos pa je debitiral tudi z Orkestrom Slovenske filharmonije in izvedel sloviti Concierto de Aranjuez španskega skladatelja Joaquina Rodriga.

Kot eden najboljših kitaristov svoje generacije veliko koncertira kot solist ali član komornih zasedb v Sloveniji pa tudi v tujini. Sklada za najrazličnejše zasedbe in je s svojimi deli pogosto prisoten na mednarodnem prizorišču sodobne glasbe. V svoji glasbeni karieri se je ukvarjal tudi z drugimi glasbenimi žanri kot so flamenco in jazz. Na koncertih mu največ pomeni komunikacija z občinstvom. Sam pravi: ”Poslušalce se da navdušiti z izjemno tehniko, vrtoglavo virtuoznostjo, s pristno muzikalnostjo, ampak vedno bodo najbolj cenili to, da začneš skozi glasbo govoriti.”

”Kitarist in skladatelj Timotej Kosovinc je pokazal svojo identiteto; med študijem na Dunaju se je razvil v obe smeri, in kot je videti, to počne naravno in uravnoteženo.”                         (Delo)

 ”… v njegovih živih in ponotranjenih izvedbah kitara ni samo običajen instrument, ki ga uporablja kot sredstvo za produkcijo tonov, temveč aktiven del njega samega.”             (Radio Ars)

Sreda, 6. julij 2016 ob 18:00 lokacija Magistrat MOL
Predavanje
Naše rastline

Na predavanju bodo predstavljene avtohtone slovenske rastlinske vrste in njihov naravovarstveni status. Prav tako bo izpostavljena tudi bogata rastlinska biodiverziteta Slovenije. Predavatelj dr. Jože Bavcon.

Petek, 8. julij 2016 ob 17:30 TočkaZate pred magistratom MOL
Na robu Ljubljane  

Botanični vrt Univerze v Ljubljani že od leta 2000 na najetem travniku in-situ varuje rastlinske vrste. Na travniku je prisotnih več kot 100 različnih rastlinskih vrst od katerih jih je nekaj (npr. Gladiolus illyricus) tudi na rdečem seznamu ogroženih rastlinskih vrst. Posamezne rastlinske vrste in njih status bodo opisane tudi na predstavitvi. S primernim gospodarjenjem Botanični vrt tako na travniku ohranja veliko biodiverziteto prav na pragu naše prestolnice.

Nedelja, 10. julija 2016
Pohod po Čebelji poti v Ljubljani

V okviru programa Zelene prestolnice Evrope, prireja Čebelarsko društvo Barje v sodelovanju s Četrtno skupnostjo Rudnik, zelenim ambasadorjem meseca julija, pohod po ožjem delu Čebelje poti od Botaničnega vrta do Ljubljanskega gradu.

Program pohoda

10.7.2016
Uspešno izveden pohod po Čebelji poti v Ljubljani
V nedeljo 10. julija 2016 je Čebelarsko društvo Barje  izvedlo  v okviru prireditev Ljubljana Zelena prestolnica Evrope,  pohod po Čebelji poti v ožjem delu Ljubljane. Pohoda se je udeležilo okrog petdeset pohodnikov, ki so ob pričetku prireditve v celoti zasedli predavalnico v Botaničnem vrtu. Poleg  ljubljanskih in okoliških čebelarjev ter občanov Ljubljane, se je pohoda udeležila tudi večja skupina čebelarjev iz Šentjurja in tudi nekaj ljubljanskih turističnih vodnikov.Udeležencem je bila najprej  predstavljena celotna pot in posamezne točke na njej, ki so jih kasneje obiskali. Poleg Botaničnega vrta je posebno zanimanje skupine pritegnil še  čebelnjak na vrtu Plečnikove hiše ter razstava na Ljubljanskem gradu “Ohranimo čebele”.

pohod po cebelji poti, cebelja potpohod po cebelji poti, cebelja pot
Aleš Süssinger, predsednik ČD Barje

Ponedeljek, 11. julij 2016 ob 17:00
Vodeni ogled Botaničnega vrta

Vodeni ogled po Botaničnem vrtu na njegov rojstni dan

Vstopnina: vstopnine ni

Ponedeljek, 11. julij 2016 ob 11:00 v Čajnici Primula
Tiskovna konferenca

11. julija vrt praznuje svoj rojstni dan. Tokrat že 206. Prav ta dan v čajnici Primula Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani prirejamo tiskovno konferenco o dejavnosti vrta v preteklem letu. Vrt je bil zelo dejaven tako doma kot v tujini. Več o tem in njegovem delu v preteklem letu boste izvedeli na predstavitvi v prijetnem okolju vrta.

Sreda, 20. julij 2016 ob 17:00
Delavnica
Pestrost rastlinskega sveta

Na delavnici bodo otroci spoznali pomen semen za bogato rastlinsko pestrost, si posadili oz. posejali rastlino in izdelali napisno tablico za posajeno rastlino.

Vstopnina: 4 €

Julij v Točki.Zate pred Magistratom
Biodiverziteta in čebele

V mesecu juliju je program Zelene prestolnice Evrope posvečen biodiverziteti in čebelam. Odvijal se bo v Točki zate pred magistratom, kot tudi na drugih lokacijah (spremljajoči program). Pripravili smo tudi bogat program za otroke.

Program
Podrobnejši program dogodkov
Program dogodkov za otroke

TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta je za obiskovalce odprt:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki): 10-19h

druga polovica junija 2016 do 31. avgusta 2016
Razstava del otrok Vrtca Galjevica, učencev OŠ Oskarja Kovačiča, krajanov, krajank in članov društev ČS Rudnik

Razstava slik in drugih ustvarijalnih predmetov na temo ZPE 2016 v avli tropskega rastlinjaka.
OŠ Oskarja Kovačiča, Vrtec Galjevica, številna društva v ČS Rudnik in Botanični vrt Univerze v Ljubljani

Vabilo

Čajnica Primula
Čajnica Primula je odprta vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 9.00 do 20.00

JULIJ V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka: 11-18h

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

V poletnih mesecih bo knjižnica pod krošnjami ob lepem vremenu gostovala pod hrastom ob četrtkih in petkih od 15h do 20h ter ob sobotah in nedeljah od 10h do 20h, izven tega časa in v primeru slabega vremena pa jih boste lahko še naprej prebirali v tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni, kjer se lahko sprehodite med zasaditvami kaktusov, orhidej in drugih eksotičnih rastlin.
www.knjiznicapodkrosnjami.si

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA