Tropski rastlinjak

Razstava ROG IZOBILJA - 20 let kiparskih delavnic v kamnu

Rog izobiljaJavni sklad RS za kulturne dejavnosti organizira kiparske delavnice v kamnu, ki pod mentorskim vodstvom akademske kiparke Alenke Vidrgar že dvajset let potekajo v kamnolomu Lesno Brdo.
Poudarek je na kiparskem pristopu, pridobivanje kamnoseških veščin je le nujen pogoj za oblikovanje.
Izhodišče za klesanje so majhne oblike iz narave (semena, koščice, plodovi, polži, školjke…). Pri prenašanju povečane naravne oblike v kamen ni dovolj samo opazovanje modela. Študij zahteva razumevanje, kako se je model izoblikoval v naravi. Šele poznavanje logike rasti naravne oblike omogoči ustvarjalcu novo gradnjo v kiparskem materialu.
Rog izobilja (cornu copiae) smo poimenovali skupino kamnitih skulptur, ki se vsebinsko in oblikovno neposredno navezujejo na rastlinski in živalski svet. V prastarem verovanju sta v rogu koze in bika skrita moč in plodnost. Rog, napolnjen z raznovrstnimi plodovi in okrašen s cvetjem, je na podlagi antične mitologije postal simbol sreče, sloge, plodovitosti in gostoljubja.

Zgibanka o razstavi 1. del
Zgibanka o razstavi 2. del
Razstava bo na ogled do 11. 6. 2017.

Petek, 2. junij 2017 na Prešernovem trgu ob 10. uri
VABILO NA ODPRTJE 9. ZNANSTIVALA

Vabljeni na odprtje mednarodnega dogodka - Znanstivala 2017 - tradicionalnega festivala, zdaj že devetega, ki ga organizira vseslovenski center znanosti Hiša eksperimentov. Odprtje se prične v petek, 2. 6. na Prešernovem trgu ob 10. uri. Znanstival bo odprl župan Mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Janković. Pred tem boste doživeli petje himne Hiše eksperimentov. Sledi Znanstveni potpouri naših gostov - šovmenov in šovwomenic. Obvestili so nas, da sonce zagotovo bo (oddaljeno le dobrih osem svetlobnih minut). V kolikor časovno ne utegnete priti na odprtje Znanstivala, boste zamudili enkraten dogodek. Če pa se to le nekako pripeti, glejte, da ne boste zamudili še vseh ostalih dogodkov, ki se bodo odvijali od 2. do 4. junija po mostovih, trgih in ulicah Ljubljane ter v Hiši eksperimentov - našem nano centru znanosti po velikosti, a mega centru po originalnosti.

Ne pozabite si ogledati tudi Feniksperiment v Mestni hiši, pa Vrt eksperimentov, pa Drzne eksperimente, pa večerne ZnaČAJe znanosti, pa doživetje na Prešercu v soboto, pa večerna predavanja, pa gasilce, pa ..., pa ..., papa

Oglejte si interaktivni program Znanstivala. Prisrčno vabljeni, da se udeležite naših prisrčnih dogodkov.

Četrtek, 15. junija 2017, ob 17. uri na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete
Rastline in njihovi opraševalci

Mag. Blanka Ravnjak in dr. Jože Bavcon (Botanični vrt Univerze v Ljubljani)
Predavanje in 23. srečanje Komisije za alternativne opraševalce ČZS bo v Ljubljani, na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete (Nasproti živalskega vrta; Večna pot 111). Srečanje bo v antropološki vajalnici (BV1), do katere pridete, če se v vhodni avli do vrha povzpnete po stopnicah, nato pa zavijete desno in na koncu hodnika spet desno. Vajalnica je skoraj na koncu hodnika.

Vabilo

TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta je za obiskovalce odprt:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki): 10-18h

Čajnica Primula
Čajnica Primula je odprta vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 9 do 19h

JUNIJ V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan, razen ponedeljka: 11-18h

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

V poletnih mesecih bo knjižnica pod krošnjami ob lepem vremenu gostovala pod hrastom ob četrtkih in petkih od 15h do 20h ter ob sobotah in nedeljah od 10h do 20h, izven tega časa in v primeru slabega vremena pa jih boste lahko še naprej prebirali v tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni, kjer se lahko sprehodite med zasaditvami kaktusov, orhidej in drugih eksotičnih rastlin.

www.knjiznicapodkrosnjami.si

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA