Tropski rastlinjak

VSEBINA

Torek, 5. maj 2015 ob 17. uri
JAVNO VODENJE PO BOTANIČNEM VRTU

Maja vrt krasijo cvetoče potonike, zacvetijo nagnoj, judeževec in seveda šmarnice – rastline meseca maja. Pod strokovnim vodstvom Janje Makše, univ. dipl. ing. agr.,  si boste lahko ogledali majsko cvetje in še vrsto zanimivih rastlin tega meseca. (V VSAKEM VREMENU, v primeru dežja se bo večji del ogleda odvijal v tropskem rastlinjaku)
V vodenje je vključen tudi ogled tropskega rastlinjaka.

Vstopnina: 3,5 €


Sreda, 13. maj 2015
VODENI OGLEDI PO TROPSKEM RASTLINJAKU

13. maja bodo potekali vodeni ogledi za obiskovalce v tropskem rastlinjaku, in sicer prvi ob 16. uri in drugi ob 17.uri. Ogled bo trajal 45 min. Vstopnina za tropski rastlinjak po ceniku je hkrati tudi vstopnina za voden ogled. Po rastlinjaku vas bo popeljala Jožica Vinter, ing. hort.

Sobota, 16. in nedelja 17. maj 2015 med 9. in 17. uro
11. BOLŠJI SEJEM RASTLIN

bolšji sejem rastlin, sejem rastlin, prodaja rastlin, menjava rastlin, vrtnarijeTudi letos bo v soorganizaciji Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani in Slovenskega društva za kulturo vrtov in narodne zbirke potekal tradicionalni bolšji sejem rastlin.
Prvič bo sejem trajal 2 dneva in se bo pričel v soboto 16.05.2015 ob 9. uri in nedeljo 17.05.2015 ob 9 uri. Oba dneva bosta namenjena izmenjavi, ogledu in pogovorom o rastlinah. Na enem mestu bodo obiskovalci od ljubiteljev in gojiteljev rastlin dobili informacije in podatke o rastlinah, njihovih potrebah in uporabi.
Da bo dogajanje čim bolj zanimivo in pestro bodo poskrbela predavanja na temo hortikulture. Novo: Letos boste lahko posedeli tudi v Čajnici Primula in poklepetali. Čajnica Primula bo odprta od 9.00 do 19.00

Zaradi pričakovanega velikega števila obiskovalcev svetujemo parkiranje na Prulah, ki so zdaj z brvjo povezane z Ižansko cesto na drugi strani Grubarjevega prekopa.

chelsea fringe, plant fair, chelsea fringe 2015SOBOTA
10.00 PREDAVANJE Belo cvetoče različice v slovenski flori predava Dr. Jože Bavcon

11.00 PREDAVANJE Rastlinstvo življenskih okolij predava Dr. Branko Vreš
11.30 NOVE RASTLINE V HORTIKULTURI Ignac Mauer na prodajnem mestu (30 min) s primeri
12.00 Višja vrtnarska šola Celje: 10 let višjega šolstva hortikulture v Sloveniji
16.00 Užitne in uporabne okrasne rastline v naših vrtovih in parkih, Ignac Mauer na prodajnem mestu (30 min)  s primeri
NEDELJA
10.00 PREDAVANJE SPREHOD MED RASTLINSTVOM KARIBSKIH OTOKOV (predava mag. Blanka Ravnjak)
11.00 PREDAVANJE Kukavičevke predava Branko Dolinar 
11.30 NOVE RASTLINE V HORTIKULTURI Ignac Mauer na prodajnem mestu (30 min) s primeri
14.00 PREDAVANJE Urejen vrt je naložba v vaše zdravje in počutje (Kristina Ravnjak, krajinska arhitektka)

Prijavnica za razstavljalce in prodajalce

bolšji sejem rastlin, sejem rastlin, prodaja rastlin, menjava rastlin, vrtnarije

Sreda, 20. maj 2015
Posvet
Urbano vrtnarjenje v Zeleni prestolnici Evrope

posvet, urbano vrtnarjenje, urbano vrtnarjenje v zeleni prestolnici, ipop, chelsea fringeV sredo, 20. maja 2015, je bil v Botaničnem vrtu posvet Urbano vrtnarjenje v Zeleni prestolnici Evrope, ki so ga v okviru festivala Chelsea Fringe Ljubljana organizirali: Inštitut za politike prostora, Delovna skupina za urbano vrtičkarstvo pri Mreži za prostor in Zelemenjava.
Namen posveta je bil omogočiti izmenjavo domačih in tujih izkušenj, med vrtičkarji in odgovornimi za vrtičkarstvo. Zbrani so najprej prisluhnili predstavitvam iz Ljubljane, Zagreba in Dunaja ter se seznanili z načini urejanja vrtičkarstva v izbranih slovenskih občinah nato pa so še dobro uro živahno razpravljali. Kot ključno spoznanje posveta je možno izpostaviti, da vsak kraj piše svojo zgodbo o vrtičkarstvu ter da vrtičkarsko prakso zato bolje kot univerzalne rešitve podpirajo rešitve prilagojene konkretnemu prostoru in skupnosti.
Izvedbo posveta sta omogočila Mestna občina Ljubljana in Botanični vrt Univerze v Ljubljani. Festival Chelsea Fringe Ljubljana 2015 podpira podjetje BTC d.d. iz Ljubljane.

Foto: M. Simoneti


Petek, 22. maj 2015
DAN OČARLJIVIH RASTLIN

2. Dan očarljivih rastlin 2013dav očarljivih rastlin 2013V letu 2015 bo v Sloveniji osrednji dogodek Dneva očarljivih rastlin potekal v petek, 22.5.2015. Spet se bomo srečali v ljubljanskem botaničnem vrtu, kjer vas bomo seznanili z rastlinami in navdušili z njihovo raznolikostjo.
Obiskovalci se bodo pomikali od stojnice do stojnice, na katerih bodo spoznavali zgradbo rastlin z mikroskopi, dihanje in fotosintezo z merilnimi inštrumenti, videli, kako znanstveniki preučujejo povzročitelje rastlinskih bolezni in spoznali uporabne rastline. Poleg tega bodo otroci na delavnicah preizkušali svoje znanje in druge spretnosti, saj jih bomo zaposlili z dodatnimi nalogami in kvizi za popestritev dogajanja na temo rastlin. Vključili bomo praktične prikaze, delavnice, kvize in igre za otroke in odrasle, da bo vsakdo lahko spoznal svet očarljivih rastlin in delo znanstvenikov, ki ga preučujejo. Dopoldansko dogajanje (od 9h do 15h) bo namenjeno organiziranim skupinam šolskih otrok, v popoldanskem času (od 15h do 17h) pa so vabljene, da dogajanje na stojnicah obiščejo družine in drugi nenajavljeni obiskovalci.
Po zaključku dogajanja na stojnicah, pa bo ob 17h na sporedu še ura pravljic za otroke in družine s pripovedovalkama Ireno Cerar in Tadejo Pungerčar, ob 18h razglasitev rezultatov literarnega in likovnega natečaja Očarljiva barvitost rastlin ter odprtje razstave nagrajenih likovnih del ter ob 18:30 eksperimentalna likovna delavnica za odrasle, ki jo bo vodila akademska slikarka Alenka Sottler.
Udeležba na vseh dogodkih je brezplačna.

Podrobnejši program dneva očarljivih rastlin

Vse informacije o dogodkih v okviru Dneva očarljivih rastlin so dostopne na spletnih straneh:
SDBR: http://www.plantslo.org/dan_rastlin/index.php
EPSO: http://www.plantday12.eu/slovenia.htm


Sreda, 27. maj 2015 ob 17. uri
Delavnica
ZELIŠČA – NJIHOVO GOJENJE IN UPORABA

Zelišča spremljajo človeka že od daljne preteklosti. Bodisi jih je uporabljal v prehrani, bodisi v zdravilstvu ali pri osebni higieni. Tudi dandanes ne  smejo manjkati na vrtu ali okenski polici. Na delavnici boste posamezna zelišča nekoliko podrobneje spoznali, se podučili o njihovem gojenju in se naučili kako jih razmnoževati. Za udeležence delavnice bodo sodelavci Biotehniškega izobraževalnega Centra Ljubljana na koncu delavnice pripravili degustacijo zeliščnih jedi v čajnici Primula. Delavnico bosta vodili mag. Blanka Ravnjak in Stanka Fišer dipl. inž. agr. in hort.

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana bo za udeležence delavnice v čajnici Primuli, ki se skriva v Botaničnem vrtu, pripravil tudi degustacijo jedi z različnimi začimbami. Poskusili boste lahko slano pecivo z origanom in baziliko, piškote s citronsko verbeno, pehtranovo potičko, kruh s pehtranom, bageto s peteršiljem, metin kruh, metin napitek, sivkin čaj in zeliščni namaz.

Vstopnina: 5 €

Vabimo vas tudi v TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta, ki se je razrasel že v pravo džunglo. 
Za obiskovalce je odprt: Ponedeljek - nedelja ter prazniki: 10 - 18h

Maj 2015
Razstava: IDRIJA – ZIBELKA NARAVOSLOVJA

Razstava predstavlja izbrane predmete iz zakladnice geološke dediščine in biotske raznovrstnosti, poimenovane po Idriji in idrijskih naravoslovcih. Z Idrijo so bili povezani številni evropski in domači naravoslovci, ki jih je sem privabljal sloviti rudnik. Spoznali bomo njihove zanimive življenjske zgodbe in po njih imenovane rastlinske in živalske vrste. Po Idriji pa je imenovanih kar nekaj fosilov in mineral idrialit.
Razstava je na ogled v avli tropskega rastlinjaka v odpiralnem času rastlinjaka (maj: 10-18h).


Vabimo vas tudi v Čajnico Primula, ki je odprta vsak dan  
Ponedeljek - nedelja ter prazniki: 9 - 19h


MAJ V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka: 11-17h


KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.
www.knjiznicapodkrosnjami.si

Vstopnina: vstopnine za ogled rastlinjaka in obisk knjižnice ni

Partnerji:
Botanični vrt, Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, Javni zavod Šport Ljubljana, Javni zavod Turizem Ljubljana in Divja misel.


Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

 

Sreda, 5. maj 2015 ob 17. uri
JAVNO VODENJE PO BOTANIČNEM VRTU
(V VSAKEM VREMENU, v primeru dežja se bo večji del ogleda odvijal v tropskem rastlinjaku)

Maja vrt krasijo cvetoče potonike, zacvetijo nagnoj, judeževec in seveda šmarnice – rastline meseca maja. Pod strokovnim vodstvom Janje Makše, univ. dipl. ing. agr.,  si boste lahko ogledali majsko cvetje in še vrsto zanimivih rastlin tega meseca.
V vodenje je vključen tudi ogled tropskega rastlinjaka.

Vstopnina: 3,5 €

Sreda, 13. maj 2015
VODENI OGLEDI PO TROPSKEM RASTLINJAKU

13. maja bodo potekali vodeni ogledi za obiskovalce v tropskem rastlinjaku, in sicer prvi ob 16. uri in drugi ob 17.uri. Ogled bo trajal 45 min. Vstopnina za tropski rastlinjak po ceniku je hkrati tudi vstopnina za voden ogled. Po rastlinjaku vas bo popeljala Jožica Vinter, dipl. hort.

Sobota, 16. in nedelja 17. maj 2015 med 9. in 17. uro
11. BOLŠJI SEJEM RASTLIN

Tudi letos bo v soorganizaciji Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani in Slovenskega društva za kulturo vrtov in narodne zbirke potekalo tradicionalni bolšji sejem rastlin.
Prvič bo sejem trajal 2 dneva in se bo pričel v soboto 16.05.2015 ob 9. uri in nedeljo 17.05.2015 ob 9 uri. Oba dneva bosta namenjena izmenjavi, ogledu in pogovorom o rastlinah. Na enem mestu bodo obiskovalci od ljubiteljev in gojiteljev rastlin dobili informacije in podatke o rastlinah, njihovih potrebah in uporabi.
Da bo dogajanje čim bolj zanimivo in pestro bodo poskrbela predavanja na temo hortikulture. Novo: Letos boste lahko posedeli tudi v Čajnici Primula in poklepetali. Čajnica Primula bo odprta od 9.00 do 19.00

Zaradi pričakovanega velikega števila obiskovalcev svetujemo parkiranje na Prulah, ki so zdaj z brvjo povezane z Ižansko cesto na drugi strani Grubarjevega prekopa.

SOBOTA
10.00 PREDAVANJE Belo cvetoče različice v slovenski flori  predava  Dr. Jože Bavcon
11.30 NOVE RASTLINE V HORTIKULTURI Ignac Mauer na prodajnem mestu (30 min) s primeri
12.00 Višja vrtnarska šola Celje: 10 let višjega šolstva hortikulture v Sloveniji
16.00 Užitne in uporabne okrasne rastline v naših vrtovih in parkih, Ignac Mauer na prodajnem mestu (30 min)  s primeri
NEDELJA
10.00 PREDAVANJE SPREHOD MED RASTLINSTVOM KARIBSKIH OTOKOV (predava mag. Blanka Ravnjak)  
11.30 NOVE RASTLINE V HORTIKULTURI Ignac Mauer na prodajnem mestu (30 min)  s primeri

Prijavnica za razstavljalce in prodajalce

Petek, 22. maj 2015
DAN OČARLJIVIH RASTLIN

V letu 2015 bo v Sloveniji osrednji dogodek Dneva očarljivih rastlin potekal v petek, 22.5.2015. Spet se bomo srečali v ljubljanskem botaničnem vrtu, kjer vas bomo seznanili z rastlinami in navdušili z njihovo raznolikostjo.
Obiskovalci se bodo pomikali od stojnice do stojnice, na katerih bodo spoznavali zgradbo rastlin z mikroskopi, dihanje in fotosintezo z merilnimi inštrumenti, videli, kako znanstveniki preučujejo povzročitelje rastlinskih bolezni in spoznali uporabne rastline. Poleg tega bodo otroci na delavnicah preizkušali svoje znanje in druge spretnosti, saj jih bomo zaposlili z dodatnimi nalogami in kvizi za popestritev dogajanja na temo rastlin. Vključili bomo praktične prikaze, delavnice, kvize in igre za otroke in odrasle, da bo vsakdo lahko spoznal svet očarljivih rastlin in delo znanstvenikov, ki ga preučujejo. Dopoldansko dogajanje (od 9h do 15h) bo namenjeno organiziranim skupinam šolskih otrok, v popoldanskem času (od 15h do 17h) pa so vabljene, da dogajanje na stojnicah obiščejo družine in drugi nenajavljeni obiskovalci.
Po zaključku dogajanja na stojnicah, pa bo ob 17h na sporedu še ura pravljic za otroke in družine s pripovedovalkama Ireno Cerar in Tadejo Pungerčar, ob 18h razglasitev rezultatov literarnega in likovnega natečaja Očarljiva barvitost rastlin ter odprtje razstave nagrajenih likovnih del ter ob 18:30 eksperimentalna likovna delavnica za odrasle, ki jo bo vodila akademska slikarka Alenka Sottler.
Udeležba na vseh dogodkih je brezplačna.

Vse informacije o dogodkih v okviru Dneva očarljivih rastlin so dostopne na spletnih straneh:
SDBR: http://www.plantslo.org/dan_rastlin/index.php
EPSO: http://www.plantday12.eu/slovenia.htm

Sreda, 27. maj 2015 ob 17. uri
Delavnica
ZELIŠČA – NJIHOVO GOJENJE IN UPORABA

Zelišča spremljajo človeka že od daljne preteklosti. Bodisi jih je uporabljal v prehrani, bodisi v zdravilstvu ali pri osebni higieni. Tudi dandanes ne  smejo manjkati na vrtu ali okenski polici. Na delavnici boste posamezna zelišča nekoliko podrobneje spoznali, se podučili o njihovem gojenju in se naučili kako jih razmnoževati. Za udeležence delavnice bodo sodelavci BIC Ljubljana na koncu delavnice pripravili degustacijo zeliščnih jedi v čajnici Primula.
Delavnico bosta vodili mag. Blanka Ravnjak in Stanka Fišer dipl. inž. agr. in hort.

Vstopnina: 5 €

Vabimo vas tudi v TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta, ki se je razrasel že v pravo džunglo.  
Za obiskovalce je odprt: Ponedeljek - nedelja ter prazniki: 10 - 18h

Maj 2015
Razstava: IDRIJA – ZIBELKA NARAVOSLOVJA

Razstava predstavlja izbrane predmete iz zakladnice geološke dediščine in biotske raznovrstnosti, poimenovane po Idriji in idrijskih naravoslovcih. Z Idrijo so bili povezani številni evropski in domači naravoslovci, ki jih je sem privabljal sloviti rudnik. Spoznali bomo njihove zanimive življenjske zgodbe in po njih imenovane rastlinske in živalske vrste. Po Idriji pa je imenovanih kar nekaj fosilov in mineral idrialit.
Razstava je na ogled v avli tropskega rastlinjaka v odpiralnem času rastlinjaka (maj: 10-18h).

Vabimo vas tudi v Čajnico Primula, ki je odprta vsak dan   
Ponedeljek - nedelja ter prazniki: 9 - 19h

MAJ V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka: 11-17h

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.
www.knjiznicapodkrosnjami.si

Vstopnina: vstopnine za ogled rastlinjaka in obisk knjižnice ni

Partnerji:
Botanični vrt, Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, Javni zavod Šport Ljubljana, Javni zavod Turizem Ljubljana in Divja misel.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA