Tropski rastlinjak

Sreda, 10. maj 2017 ob 17. uri
Delavnica za otroke in družine
SIMBOLIKA RASTLIN

Ni lepšega kot pogled na travnik, poln dišečih cvetlic, ali na domač okrasni vrt. V preteklosti so naši predniki cvetlicam, sadežem, koreninam in drevesom pripisali mnoge pomene. Bi radi v maju, mesecu ljubezni, spoznavali rastline s simboliko ljubezni iz domačih in daljnih krajev? Pridružite se nam na sprehodu po Tropskem rastlinjaku in Botaničnem vrtu. Prisluhnili bomo ljubezenskim zgodbam rastlin, se preizkusili v poznavanju govorice rastlin in izdelali kraljico rož. O simboliki rastlin bo pripovedoval Andrej Peternel, študent biologije.

Vstopnina: 3,50 €

Sobota, 13. maj 2017 med 9. in 17. uro
13. Bolšji sejem rastlin

bolšji sejem rastlin, sejem rastlin, prodaja rastlin, menjava rastlin, vrtnarije, 10. bolšji sejem rastlinLetošnji bolšji sejem se bo odvijal v soboto, 13. maja od 9. do 17. ure v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani na Ižanski cesti 15. V okviru sejma bodo tudi predavanja in predstavitve na tematiko dogajanja ter delavnice za otroke. Glavni del pa bodo kot vedno rastline.

Prijavnica za razstavljalce in prodajalce

PROGRAM
9:00 začetek prireditve
9:00 - 17:00 prodaja rastlin in vrtnarski nasveti
10:00 predavanje ''Travniki'' (dr. Jože Bavcon)
11:00 predavanje ''Zelene stene''  (mag. Blanka Ravnjak)
12:00 praktični prikaz zasaditve zelene stene
      (Stanka Fišer, dipl.ing.agr. in hort.)
10:00 - 12.00 otroška delavnica
17:00 zaključek prireditve

Oglejte si še nekaj slik z 13. bolšjega sejma

Sreda, 17. maja 2017 ob 18. uri
Otvoritev razstave ROG IZOBILJA - 20 let kiparskih delavnic v kamnu

Rog izobiljaOtvoritveni koncert na kamnite inštrumente in zveneče skulpture – ZVEN KAMNA, KI TE PREVZAME bosta izvedla tolkalca Matevž Bajde in Franci Krevh.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti organizira kiparske delavnice v kamnu, ki pod mentorskim vodstvom akademske kiparke Alenke Vidrgar že dvajset let potekajo v kamnolomu Lesno Brdo.

Poudarek je na kiparskem pristopu, pridobivanje kamnoseških veščin je le nujen pogoj za oblikovanje.

Izhodišče za klesanje so majhne oblike iz narave (semena, koščice, plodovi, polži, školjke…). Pri prenašanju povečane naravne oblike v kamen ni dovolj samo opazovanje modela. Študij zahteva razumevanje, kako se je model izoblikoval v naravi. Šele poznavanje logike rasti naravne oblike omogoči ustvarjalcu novo gradnjo v kiparskem materialu.

Rog izobilja (cornu copiae) smo poimenovali skupino kamnitih skulptur, ki se vsebinsko in oblikovno neposredno navezujejo na rastlinski in živalski svet. V prastarem verovanju sta v rogu koze in bika skrita moč in plodnost. Rog, napolnjen z raznovrstnimi plodovi in okrašen s cvetjem, je na podlagi antične mitologije postal simbol sreče, sloge, plodovitosti in gostoljubja.

Razstava je del Tedna ljubiteljske kulture, ki bo potekal med 12. in 21. majem 2017. Gre za vseslovensko akcijo, namenjeno promociji in dostopnosti ljubiteljske kulture. Tokrat bo v središču dogajanja likovna dejavnost – njena množičnost, domiselnost in kakovost. Po Sloveniji in zamejstvu pa se bo v tem času zgodilo več kot 1.000 kulturnih dogodkov, vabljeni k sodelovanju: www.tlk.jskd.si.

Zgibanka o razstavi 1. del
Zgibanka o razstavi 2. del

Razstava bo na ogled do 11. 6. 2017.

rog izobiljarog izobilja

Iz otvoritve razstave

Petek, 19. maj 2017 od 15 do 17h Biološko središče, Večna pot 111 nasproti Živalskega vrta
Dan očarljivih rastlin

dan ocarljivih rastlin 2017V drugi polovici maja bosta očarljivost in pomen rastlin na našem planetu ponovno v središču zanimanja, saj bodo po vsem svetu  na pobudo evropske organizacije za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) potekali številni dogodki ob četrtem mednarodnem Dnevu očarljivih rastlin. V Sloveniji bomo Dan očarljivih rastlin, izvedbi katerega se bo ponovno pridružil tudi Nacionalni inštitut za biologijo, obeležili že šestič, saj ga kljub temu, da v svetovnem merilu obeležuje le vsako drugo leto, v Sloveniji pod okriljem Slovenskega društva za biologijo rastlin obeležujemo vsako leto.
Letos bo osrednji dogodek Dneva očarljivih rastlin za individualne obiskovalce odprl svoja vrata v petek, 19.5.2016 od 15h do 17h v Biološkem središču (Večna pot 111, Ljubljana), kjer bodo potekali praktični prikazi na stojnicah, delavnice in kvizi, na katerih se bodo šolarji, mladi, družine z otroki in vsi ostali zainteresirani obiskovalci lahko seznanili z rastlinami in navdušijo z njihovo raznolikostjo.
Udeležba je brezplačna. Vljudno vabljeni! Celoten program dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin na: http://www.plantslo.org/dan_rastlin/index.php.

Vabilo

dan ocarljivih rastlin

Stojnica Botaničnega vrta na Dnevu očarljivih rastlin

Ponedeljek, 22. maj ob 17.30
zBiRALCI zgodb Knjižnica Rudnik

Pesmi pod krošnjami dreves - na zaključno srečanje vas vabimo v naravo, v Botanični vrt v Ljubljani. Prinesite s seboj svoje najljubše pesmi in jih delite z nami! Pod zelenimi krošnjami in ob naklonjenih poslušalcih bodo zazvenele še lepše. Skupino vodi Lucija Magajna.

Vabilo

Torek, 23. maj 2017 ob 18. uri ODPADE!
Branje poezije P E T R A K O L M A N Č I Č

dobitnica Veronikine nagrade 2014 za pesniško zbirko P(l)ast za p(l)astjo Branje poezije odpade!

vezeni verzivezeni verzi

vezeni verzi

Petra Kolmančič Foto: Branimir Ritonja

april, maj
razstava v stekleni hiški
V e z e n i v e r z i P e t r e K o l m a n č i č

Vladimira Berlič Novak, Vera Sešlar Založnik
Poezija Petre Kolmančič je bogato prepletajoče se tkanje življenja v človekovem intimnem svetu, strastno ljubezensko približevanje ženske in moškega, vsajeno v svet preteklega, sedanjega in prihodnjega, v nočne in dnevne krajine, kjer se tudi živali in rastline povezujejo v vseobsegajoč svet živega.

Verze soustvarjajo simboli in prispodobe iz rastlinskega sveta: nepokošeni nočni travniki, prastari hrast, vijolice, vonj divjih ciklam, najbolj strupene bilke, koprive, roža čudotvorna, visoka trava, korenine, krošnje, sadeži, listje in veje, macesen, bršljan,...

P(l)ast za p(l)astjo lahko razumemo kot ponavljajočo se levitev in vedno znova hkrati past. Prostorska postavitev Vezeni verzi Petre Kolmančič so plasti oblačil, lahko ji rečemo tekstilna ilustracija. Zrcali pesmi v oblačilih kot plasteh v tekstilnem materialu. Oblačila so plasti, oblečene ena na drugi ali ena za drugo dan za dnem. V pesmih odkrivamo otipe tekstilnega: vijolična posteljnina, bele fine čipke, kombineža iz satena, tenki beli sukanec, nov spomladanski plašč, pisane vezenine, bombažni robčki, pižama iz svile. Poezija dobi novo obliko. Nosimo jo s seboj kot ornament v razpoloženju tekstilnih vzorcev na taktilnih površinah tekstinih materialov.

TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta je za obiskovalce odprt:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki): 10-18h

Čajnica Primula
Čajnica Primula je odprta vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 9.00 do 19.00

MAJ V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka: 11-17h

Sobota, 6. in petek, 12. maj
RadioCona: soundcamp – Spletni performans in situ dogodki

RadioCona soundcamp pripravljajo Irena Pivka, Simon Macuh, Brane Zorman.

Več informacij

Nedelja, 14. maj 2017 ob 11. uri
Delavnica
IZDELOVANJE PAPIRJA

S študentko agronomije in psihoterapije Sago Lucijo Škerlep se boste naučili ročno izdelati papir. Dodali mu boste lahko semena, suho listje in cvetove ter sponko velikanko.

Vstopnina: 3,50 €

Petek, 19. maja, ob 20. uri
ekološki audiovizualni performans
Saša Spačal in Slavko Glamočanin: Touchscaping
 
Ljubljanska premiera:
Petek, 19. maja, ob 20.00 Rastlinjak Tivoli, Botanični vrt Univerze v Ljubljani

20.00 mag Blanka Ravnjak Skrivnostni svet talne favne, predavanje
20.30 Saša Spačal/Slavko Glamočanin Touchscaping, performans

touchscapingV intreaktivni živi skulpturi, se v steklenem gnezdu soočijo umetnica in deževniki. Preko sistema senzorjev se njihovi dotiki spreminjajo v vizualne in zvočne podobe. Mikro intervencije deževnikov generirajo makro avdiovizualno pokrajino v dvorani. Touchscaping izzove soočanja z nejasnim in tujim v samem sebi ter opozarja na človekovo sposobnost transformiranja pokrajine in na izgubljeno taktilnost med človekom in pokrajino.

V četrtek 25. maja ob 21.00 pa vas vabimo na ogled ponovitve performansa v okolje vrta Hortikulturnega društva na Gregorčičevo 19 v Kranj.

Avtorja: Saša Spačal in Slavko Glamočanin
Tekst: Ida Hiršenfelder in Saša Spačal
Kostumografija: Vesna Mirtelj
Produkcija: Zavod Carnica v sodelovanju z zavodom CONA, 2017
Produkcija rezidence in dogodkov v Kranju - stolp Škrlovec in Vrt Hortikulturnega društva: Zavod Carnica
Produkcija dogodka v Rastlinjaku Tivoli, Botanični vrt Univerze v Ljubljani: CONA
Partner: Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Projekt sta sofinancirala Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana
Za pomoč pri izvedbi projekta se najlepše zahvaljujemo Steklarni Hrastnik
Program Layerjeve hiše, ki jo upravlja Zavoda Carnica, podpira Mestna občina Kranj

Saša Spačal and Slavko Glamočanin: Touchscaping
Ecological audiovisual performance
 
Ljubljana premiere:
Friday, 19 May at 8.00pm, Tivoli Greenhouse, Botanical Garden, University of Ljubljana

8.00pm mag Blanka Ravnjak The mysterious world of soil fauna, lucture
8.30pm Saša Spačal/Slavko Glamočanin Touchscaping, performance


Intra-active living sculpture, in which the artist will interact with a nest of earthworms. A system of sensors transfers their touch into visual and audio images. The Touchscaping triggers a confrontation with the unclear and the alien within us so that we can recognize the empathy, that otherwise, due to our cultural context, is not allowed to be perceived.

Together with Zavod Carnica we also inite you on Thursday, 25 May at 9.00pm to attend a reprise of the perfromance at Garden of the Horticultural Society Kranj, Gregorčičeva 19, Kranj.

Authors: Saša Spačal and Slavko Glamočanin
Text: Ida Hiršenfelder and Saša Spačal
Costume: Vesna Mirtelj
Project Touchscaping produced by: Zavod Carnica in collaboration with CONA, 2017
Residency and Kranj events at stolp Škrlovec and Vrt Hortikulturnega društva: Zavod Carnica
Greenhouse Tivoli event in colaboration with Botanični vrt Univerze v Ljubljani: CONA
Partner: Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Special thanks to Steklarna Hrastnik
Layerjeva hiša program is run by Zavod Carnica and is supported by Municipality of Kranj
Special thanks to: Dr. Maja Zagmajster and Aksioma Institute for technical support


Program CONA podpira Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.
CONA program supported by Municipality of Ljubljana, Department for Culture.

Torek, 23. maj 2017 ob 17. uri
Vodeni ogled po TIVOLSKEM RASTLINJAKU

Vabljeni na voden ogled Tivolskega rastlinjaka. Vodenje zajema kratko predstavitev zgodovine tivolskega steklenjaka in rastlin, ki rastejo v njem. V steklenjaku rastejo tropske in sukulentne rastline (kaktusi, mlečki), o katerih boste ob vodenju izvedeli nekaj zanimivosti in informacije o njihovi oskrbi. Ogled bo potekal pod vodstvom študenta biologije Jaka Snoja in bo trajal 45 minut.

Vstopnina: 3,50 €

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.
www.knjiznicapodkrosnjami.si

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA