Tropski rastlinjak

VSEBINA

Sreda, 4. marec 2015 ob 18h
Predavanje
SPREHOD MED RASTLINSTVOM KARIBSKIH OTOKOV

Kljub drobnim kulturnim razlikam so otočki Saint Lucia, Martinique, Dominica in Guadeloupe pravi tropski rajski vrtovi, kjer popotnika poleg čudovite narave pričaka toplina in prijaznost otočanov.
Utrinke z vsakega od njih vam bo v potopisnem predavanju predstavila mag. Blanka Ravnjak.

Vstopnina: prostovoljni prispevki


Sreda, 11. marec 2015 ob 17h ali pa že ob 16h
Delavnica
IZDELOVANJE 'GREGORČKOV'

gregorjeno, izdelovanje gregorčkov, gregorčki, ptički se ženijo, ženitev ptičkovSpoznali bomo star slovanski običaj spuščanja luči kot simbol zmage pomladi nad zimo, svetlobe nad temo. Izdelali bomo 'Gregorčke', plovila za spuščanje luči, iz naravnih materialov. Ker se na Gregorjevo ptički ženijo, bodo naše 'Gregorčke' krasila ptičja gnezda s ptički. Ves material dobite na delavnici.
Delavnica je primerna za otroke od 5. leta dalje in odrasle. Mlajši otroci se nam lahko pridružijo v spremstvu staršev.

Delavnica se prične že ob 16. uri, če bi kdo želel že takoj ob petih spuščati gregorčke in bo trajala do 19 ure.


Vstopnina: 4 €


Sreda, 18. marec 2015 ob 17h
Delavnica
IZDELOVANJE PLETENIH OPOR

pletene opore, izdelovanje opor, pletenje oporRastline, ki se v naravi opirajo na druge, plezajo, v vrtovih take opore velikokrat nimajo. Kako jih narediti, da med rastlinami ne bodo moteč tujek? Pridružite se nam na delavnici, kjer bomo iz drenovih, leskovih in vrbovih vej izdelali zanimive opore. S seboj prinesite vrtne škarje, material pa dobite na delavnici.
Delavnico bosta vodila Abdulah Rexhepi, vrtnar in Alenka Marinček, prof. biol.

Vstopnina: 5 €

Petek, 20. marec 2015 ob 11h
Posaditev potomke najstarejše kavkaške hruške v spomin spomin prof. dr. Darinke Soban

Spoštovani!

V petek 20.3. ob 11. uri bomo na pobudo prof. dr. Jožeta Ruprehta v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani v spomin prof. dr. Darinke Soban slovesno posadili potomko najstarejše kavkaške hruške. Na dogodku se bomo spomnili njenega dela kot prve profesorice anesteziologije in kot ljubiteljice rastlin. Program bodo popestrili dijaki Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje.

Preberite več


Sreda, 25. marec 2015 ob 17h
Delavnica
BUTARA ZA CVETNO NEDELJO

Že v 9. stoletju zasledimo zapise stare krščanske šege, ko so s "cvetličnim oslom" v procesiji, obeležili prihod Kristusovega vhoda v Jeruzalem. V slovenskem izročilu o tem ni več sledu, pač pa se povsod nosi k blagoslovu snope in šope veja in spomladanskega zelenja. Verjetno pa je ta šega v Evropi prekrila nek starejši predkrščanski obred "svetega" rastlinja; dreves grmov, cvetlic in zelišč, ki naj bi pospeševale rast, plodnost, odganjale zle čare in bolezen, varovale pred strelo in drugimi ujmami. Cvetni snop prvotno ni bil samo iz šibja in cvetja, na njem je viselo vedno tudi pecivo. O tem pričajo mnoga imena, ki jih ima tak snop v Sloveniji: presnec/ presmec, beganica/gubanica, prajtelj, potica, presta/pegelj,... Novejša imena nakazujejo prisotne veje: pušelj, pušeljc, šop, mačice, vejnik, leseni žegen, žegen,… in nam najbolj znana butara. Na delavnici bomo izdelali butaro v katero bomo vtkali kanček slovenskih običajev. Ohranimo našo bogato kulturno izročilo z našimi najmlajšimi. V prehitrem vsakdanu si vzemite čas zase, za otroke, vnuke…
Delavnica je primerna za vse starosti, seveda bodo predšolski otroci potrebovali pomoč staršev, starih staršev.

Delavnico vodita: dipl.inž.agr. in hort. FIŠER Stanka in mag. RAVNJAK Blanka, univ.dipl.biol

Vstopnina: 4 € (jabolko ali pomarančo prinesite s sabo, vse ostalo je všteto v ceni)

Petek, 27. marec 2015 ob 12h
Predstavitev znamk

Pošta Slovenije, Filatelistična zveza Slovenije in Botanični vrt Univerze v Ljubljani vas v petek, 27. marca 2015, ob 12. uri,  prijazno vabijo v Botanični vrt, Ižanska 15, Ljubljana, na slovesno predstavitev priložnostnih poštnih znamk iz serije Rastlinstvo, tokrat posvečenih slovenskim orhidejam kukavicam.

Ob četrtkih med 17. in 19. uro od 26. februarja dalje
Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne
TEČAJ VRTNARSTVA

Vsi ljubitelji vrtnarjenja, smo že pričeli s prvimi setvami. Tudi na tečaju vrtnarstva smo že posejali prvo letošnje seme. Z novo sezono smo si postavili tudi nove izzive. Tečaj vsebuje začetno teoretično uro, katere se lahko udeležite četudi niste prijavljeni na tečaj. Cena posameznega predavanja je 4€.
Pripravili smo tudi nekatere zelenjavne posebnosti. Poleg že dobro uveljavljenih sadik posebnih sort paradižnika, vam bomo letos ponudili posebnosti nekaterih drugih sadik. Npr. mini jajčevcev, vijoličnega brokolija, barvnih solat berivk,… Nismo pa pozabili na vse, ki nimajo vrtov in želijo zelenjavo vzgojiti v loncih. Mogoče poskusite z grahom?
Dodatne informacije sprejemamo na elektronski naslov: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.
VSA MESTA SO ŽE ZASEDENA!

Obvestilo prijavljenim

Tečaj se bo pričel v predavalnici Botaničnega vrta, Ižanska cesta 15. S seboj prinesite gotovino za plačilo tečajnine. Vse ostale dragocene stvari pustite doma, ker jih ne bo mogoče ves čas imeti na očeh. Po uvodnih formalnostih in teoretičnem delu, se bomo preselili v rastlinjak. Oblečeni bodite primerno za delo z rastlinami, substrati, orodjem. Lahko so športna oblačila, ki se dobro perejo, naj nimajo preveč ohlapnih rokavov. Obutev naj bo udobna in po možnosti vodoodporna.

DATUM / ura    VSEBINA
26. 2. 2015      17-19    Setev (izbira substrata, + in – setve na počez ali v multiplošče)
12. 3. 2015      17-19    Setev stročnic in zelišč (bob, grah,…), spomladanski česen. Oskrba sadik.
19. 3. 2015       17-19    Setev plodovk (paradižnik, jajčevec, lubenice…) Padavica sadik
2. 4. 2015         17-19    Setev zg. krompir, nizek fižol. Prekrivanje posevka – zaščita pred mrazom in izgubo vlage. Utrjevanje sadik.
23. 4. 2015       17-19    Setev korenovk (peteršilj, pastinak,…), gomoljnic (pesa, redkev). Prekrivanje posevka – zaščita pred škodljivci
14. 5. 2015        17-19    Presajanje na prosto (plodovke), priprava tal, ustrezni sosedje
28. 5. 2015        17-19    Oskrba posevka na vrtu. Gnojila in škropiva iz zelišč
11. 6.  2015       17-19    Oskrba posevka na vrtu. Bolezni in škodljivci.
Konec junija   17-19    Pregled vrtnih opravil skozi poletje

V preglednici je prikazana okvirna vsebina tečaja. Sestavni del tečaja je praktično delo, zato bomo manjši vzorčni zelenjavni vrt zasadili v Botaničnem vrtu, kar pa pomeni, da delo samo porodi vprašanja na katera bomo poiskali odgovore.
Tečaj vodi Stanka Fišer, dipl.ing. agr. & hortikulture

Cena tečaja: 60 €


Vabimo vas tudi v TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta, ki se je razrasel že v pravo džunglo.
Rastlinjak je obiskovalce odprt vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 10. do 17. ure

Sreda, 11. marec 2015
VODENI OGLEDI PO TROPSKEM RASTLINJAKU

11. marca bodo potekali vodeni ogledi za obiskovalce v tropskem rastlinjaku, in sicer prvi ob 11. uri, potem pa naprej na vsako polno uro v odpiralnem času rastlinjaka. Zadnji ogled je ob 16. uri. Ogled bo trajal 45 min. Vstopnina za tropski rastlinjak po ceniku je hkrati tudi vstopnina za voden ogled.


Marec 2015
Razstava
IDRIJA – ZIBELKA NARAVOSLOVJA

Razstava predstavlja izbrane predmete iz zakladnice geološke dediščine in biotske raznovrstnosti, poimenovane po Idriji in idrijskih naravoslovcih. Z Idrijo so bili povezani številni evropski in domači naravoslovci, ki jih je sem privabljal sloviti rudnik. Spoznali bomo njihove zanimive življenjske zgodbe in po njih imenovane rastlinske in živalske vrste. Po Idriji pa je imenovanih kar nekaj fosilov in mineral idrialit.
Razstava je na ogled v avli tropskega rastlinjaka v odpiralnem času rastlinjaka (marec: 10-17h).


Čajnica Primula
Ponedeljek – nedelja ter prazniki: 9.30 - 17h


MAREC V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan, razen ponedeljka: 12-17h


KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.
www.knjiznicapodkrosnjami.si


Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA