Tropski rastlinjak

Sreda, 9. marec 2016 ob 18. uri Predavanje je prestavljeno na sredo 6.4. ob 18:00.
Predavanje
ČMRLJI IN ČEBELE SAMOTARKE V MESTU

Zaradi bolezni predavatelja dr. Danila Bevka predavanje z naslovom Čmrlji in čebele samotarke v mestu, v sredo 9.3. odpade. Predavanje je prestavljeno na sredo 6.4. ob 18:00.

Na predavanju boste spoznali pomen čebel samotark in čmrljev za človeka v urbanem okolju.
Predaval bo dr. Danilo Bevk, Nacionalni inštitut za biologijo

Petek, 11. marec 2016 ob 16. uri
Delavnica
IZDELOVANJE 'GREGORČKOV'

gregorjeno, izdelovanje gregorčkov, gregorčki, ptički se ženijo, ženitev ptičkovSpoznali bomo star slovanski običaj spuščanja luči kot simbol zmage pomladi nad zimo, svetlobe nad temo. Izdelali bomo 'Gregorčke', plovila za spuščanje luči, iz naravnih materialov. Ker se na Gregorjevo ptički ženijo, bodo naše 'Gregorčke' krasila ptičja gnezda s ptički. Ves material dobite na delavnici. Delavnica je primerna za otroke od 5. leta dalje in odrasle. Mlajši otroci se nam lahko pridružijo v spremstvu staršev.

Vstopnina: 4 €

Prireditev spuščanja Gregorčkov po Gradaščici letos odpade. Več informacij. Delavnica v Botaničnem vrtu bo kljub temu izvedena.

Četrtek, 17. marec 2016 ob 18. uri na Ljubljanskem gradu
Predavanje
Okrasno cvetje naših babic

Prov predavanje z naslovom Okrasno cvetje naših babic iz cikla Rastline nekoč in danes v naših domovih ter na javnih mestih bo na Ljubljanskem gradu. Več informacij v letaku.

Sreda, 16. marec 2016 ob 17. uri
Delavnica
BUTARA ZA CVETNO NEDELJO

Že v 9. stoletju zasledimo zapise stare krščanske šege, ko so s "cvetličnim oslom" v procesiji, obeležili prihod Kristusovega vhoda v Jeruzalem. V slovenskem izročilu o tem ni več sledu, pač pa se povsod nosi k blagoslovu snope in šope veja in spomladanskega zelenja.
Verjetno pa je ta šega v Evropi prekrila nek starejši predkrščanski obred "svetega" rastlinja; dreves grmov, cvetlic in zelišč, ki naj bi pospeševale rast, plodnost, odganjale zle čare in bolezen, varovale pred strelo in drugimi ujmami.
Cvetni snop prvotno ni bil samo iz šibja in cvetja, na njem je viselo vedno tudi pecivo. O tem pričajo mnoga imena, ki jih ima tak snop v Sloveniji: presnec/ presmec, beganica/gubanica, prajtelj, potica, presta/pegelj,... Novejša imena nakazujejo prisotne veje: pušelj, pušeljc, šop, mačice, vejnik, leseni žegen, žegen,… in nam najbolj znana butara.
Na delavnici bomo izdelali butaro v katero bomo vtkali kanček slovenskih običajev. Ohranimo našo bogato kulturno izročilo z našimi najmlajšimi. V prehitrem vsakdanu si vzemite čas zase, za otroke, vnuke…
Delavnica je primerna za vse starosti, seveda bodo predšolski otroci potrebovali pomoč staršev, starih staršev. Jabolko ali pomarančo prinesite s sabo, vse ostalo je všteto v ceni.
Delavnico vodita: dipl.inž.agr. in hort. FIŠER Stanka in mag. RAVNJAK Blanka, univ.dipl.biol

Vstopnina: 4 €

Sreda, 23. marec 2016 ob 11. uri
Predstavitev znamk

Pošta Slovenije, Filatelistična zveza Slovenije in Botanični vrt Univerze v Ljubljani vas v sredo, 23. marca 2016, ob 11. uri, prijazno vabijo v Botanični vrt, Ižanska 15, Ljubljana, na slovesno predstavitev priložnostnih poštnih znamk iz serije Rastlinstvo, tokrat posvečenih narcisovkam.

Razstava
Zvončki v čipkah

snowdrop festival 2016Rože so napogostejši motiv v tekstilnih vzorcih, v vseh tehnikah, tudi v dragoceni in cenjeni idrijski klekljani čipki. Tokrat so izbrani zvončki, da jim posvetimo pozornost z upodobitvami v čipki. Med zimo in pomladjo so prvi med pomladnimi cvetlicami, ki razveseljujejo in nam pomagajo po temni zimi na novo zaživeti. Navadni mali zvončki imajo veliko moč. Moč da spreminjajo naša razpoloženja, razveseljujejo, razvnamejo naše čute. Narava se poigrava z različicami oblik zvončka, naliči jih s srčki, zelenimi črticami, pobarva rumenkasto, obliko igrivo spreminja, postane krinolinca, balerina, lampinjonček. Vesel je videti, ko odpre liste, zapre se v kapljičasto obliko. Narava je neprekosljiva usvarjalka v svoji na videz lahkotni igrivosti. Strukture klekljanih tehnik imajo svoje zakonitosti ter omogočajo svojstveno gradnjo oblike. Idrijska čipka je ploskovita. Trodimenzionalnost zvončka je dosežena s plastenjem oblik, s sestavljanjem v trodimenzionalno obliko. Raztavljene zvončke so sklekljale najbolj izkušene klekljarice. Priznane mojstrice klekljanja Anica, Mira, Marija so se poglobile v najfinejše strukture, vse najmanjše detajle in najtanjše sukance sukale v oblike navadnega malega zvončka. Razstava klekljanih zvončkov je pozdrav pomladi in hkrati v času bližajočega se svetovnega kongresa čipk OIDFA Ljubljana 2016 posvečena tej pomembni prireditvi.
Ustvarjalci razstave: Vladimira Berlič Novak, Mojca Košir, Miha Krištof, Anica Uršič, Mira Guzelj, Marija Novak Boškovičč, Vera Sešlar Založnik

Vabimo vas tudi v TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta, ki je
za obiskovalce je odprt: vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 10. do 17. ure

Čajnica Primula
Čajnica Primula je odprta vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 9.00 do 17.00

MAREC V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka: Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka od 12. do 17. ure


Petek, 18. marec 2016 od 15.00 do 17.00
OBREZOVANJE VRTNIC
V rožnem vrtu pred rastlinjakom Tivoli (Cesta 27. aprila 2).

V okviru Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije (ljubljanska sekcija gospa Katarina Jordan) bo potekalo obrezovanje vrtnic v rožnem vrtu pred rastlinjakom Tivoli. Vodi: dr. Jože Bavcon, mag. Blanka Ravnjak

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.
www.knjiznicapodkrosnjami.si

Vstopnina: vstopnine za ogled rastlinjaka in obisk knjižnice ni
Partnerji:
Botanični vrt, Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, Javni zavod Šport Ljubljana, Javni zavod Turizem Ljubljana in Divja misel.

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA