Tropski rastlinjak

Sreda, 11. marec 2020 ob 11.00 uri
PREDSTAVITEV ZNAMK

Svečana predstavitev priložnostnih poštnih znamk iz serije Rastlinstvo – Parkovna drevesa, ki jo pripravljamo Pošta Slovenije, Botanični vrt Univerze v Ljubljani in Filatelistična zveza Slovenije, bo že tradicionalno potekala v prostorih Botaničnega vrta.

Vstopnina: vstop prost

Predstavitev znamk, parkovna drevesa

Sreda, 11. marec 2020 ob 17. uri
Javna delavnica
IZDELOVANJE 'GREGORČKOV'

Spoznali bomo star slovanski običaj spuščanja luči kot simbol zmage pomladi nad zimo, svetlobe nad temo. Izdelali bomo 'Gregorčke', plovila za spuščanje luči, iz naravnih materialov. Ker se na Gregorjevo ptički ženijo, bodo naše 'Gregorčke' krasila ptičja gnezda s ptički. Ves material dobite na delavnici. Delavnica je primerna za otroke od 5. leta dalje in odrasle. Mlajši otroci se nam lahko pridružijo v spremstvu staršev. Delavnico vodi: dr. Blanka Ravnjak

Vstopnina: 6,00 €

Sreda, 18. marec ob 17.00 uri
Javna delavnica
IZDELOVANJE PLETENIH OPOR

Pomlad se je že prebudila in skupaj z njo tudi številne rastline. Med njimi je kar nekaj takšnih, ki za svojo lepšo rast potrebujejo oporo po kateri se lahko vzpenjajo. Vabimo vas na delavnico izdelovanja pletenih opor iz drena, kjer si bo lahko vsak izmed vas pod strokovnim vodstvom našega vrtnarja izdelal oporo za rastline na domačem vrtičku. Delavnica je primerna za vse starosti, seveda bodo predšolski otroci potrebovali pomoč staršev, starih staršev. Ves material dobite na delavnici, zaželeno je le, da vrtnarske škarje prinesete s seboj. Delavnico bo vodil Abdulah Rexhepi, vrtnar.

Vstopnina: 6,00 €

Delavnica izdelava opor je zaradi nastalih razmer odložena. Če bo prišlo do naknadne izvedbe, jo bomo najavili na naši internetni strani. Botanični vrt do nadaljnjega ostaja odprt, da se obiskovalci lahko čim več sprehajajo v naravi, svežem zraku in pomladanskem soncu. Priporočamo pa, da se izogibate tesnejšim stikom. Uprava!

Sreda, 25. marec 2020 ob 17. uri
Strokovno vodstvo
RASTLINE IN OPRAŠEVALCI

Na sprehodu po Botaničnem vrtu si bomo ogledali prve pomladanske rastline, na katerih opraševalci nabirajo hrano, izvedeli kakšne barve cvetov so za različne opraševalce najbolj privlačne in zakaj so opraševalci tako pomembni za človeka in ohranjanje ravnovesja v naravi.

Vstopnina: 4,50 €

Marec 2020
Razstava v stekleni hiški
POVEZANE SRAJCE

V stekleni hiški je na ogled razstava tekstilnih oblikovalk Vladimire Berlič Novak in Vere Sešlar Založnik. Na razstavi lahko vidite kako rabljena oblačila s kančkom domišljije in spretnosti vezenja zopet oživijo in postanejo privlačna.
Razstava je v zunanjem delu vrta

Marec 2020
Razstava o SVETOVNEM POLIHISTORJU ALEXANDRU VON HUMBOLDTU

Še vedno lepo vabljeni, na ogled razstave, na kateri je predstavljeno življenje in delo svetovnega polihistorja Alexandra von Humboldta. Lansko leto je minevalo 250 let od njegovega rojstva in z razstavo želimo obiskovalcem predstaviti njegov izjemen prispevek k naravoslovni znanosti. Razstavo posvečamo 100 letnici Univerze v Ljubljani.
Razstava je v zunanjem delu vrta

Tropski rastlinjak je odprt vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 10.00 – 16.45

Čajnica Primula je odprta od 2. marca dalje vsak dan 10.00 – 16.45

MAREC V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka 11.00 – 17.00


1. marec 2020 – 13. marec 2020
STEKLENIK – galerija za zvok, bioakustiko in umetnost: smer JV

V mesecu marcu  vas vabimo na nadaljevanje razstave 8-kanalne zvočne instalacije: smer JV.
Delovanje radioCone je v zadnjih letih začrtalo prav partnersko sodelovanje z Botaničnim vrtom. Da bi izostrili posluh in poiskali svoje mesto v kontekstu narave in umetnosti, načrtno združujemo ti okolji. Rastlinjak kot prostor zbirk premeščenih rastlin in galerija del sodobne umetnosti, ki se umeščajo v akustično ekologijo.
Razstavljeno delo predstavljajo izbrani umetniki, povezani v skupinsko improvizacijo. Zvočna osnova ali temeljna zvočna krajina bo zasnovana na biakustičnih zvokov, ki jih bodo prispeval sami umetniki in naravoslovne partnerske institucije. To so institucije in raziskovalci, ki prav te zvoke narave, živali, rastlin načrtno snemajo, selekcionirajo, arhivirajo in na podlagi katerih raziskujejo (http://www.steklenik.si).

Vstopnina: vstop prost

steklenik, radio cona, cona

14. marec 2020
STEKLENIK – galerija za zvok, bioakustiko in umetnost: Luka Prinčič -  Bioteligenca (otvoritev razstave)

Zvočna kompozicija izhaja iz nedavno predlaganega paradigmatskega premika v biološki znanosti iz domene družbene zavednosti v družbeno-ekološko zavednost, kot ga z avtorji raziskuje Monica Gagliano. Gre za pogled na ekološke procese preko katerih naravni organizmi zbirajo informacije o spreminjajočem se okolju z namenom rasti. Ta znanstveno-humanistična raziskava širi koncept kognicije na rastline in s tem v znanstveno polje vnaša vprašanja o subjektiviteti rastlin, zavednih organizmih in etiki. Delo na zvočnih materialih in strukturah bo temeljilo na konkretnih zvočnih posnetkih in znanstveni literaturi, sintezo zvoka in glasbenih struktur bodo usmerjali predvsem procesi spekulativne fikcije in kreativne interpretacije možnega imaginarija (http://www.steklenik.si).
Razstava traja 17.3. -15.5.2020

Vstopnina: vstop prost

17. marec 2020
STEKLENIK – galerija za zvok, bioakustiko in umetnost: Luka Prinčič -  Bioteligenca (zvočni dogodek v živo)

Vstopnina: vstop prost

Marec 2020
KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

V mesecu marcu lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med zasaditvami sočnic, orhidej in tropskih rastlin. (www.knjiznicapodkrosnjami.si)

Vstopnina: vstop prost

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA