Tropski rastlinjak

Sreda, 13. november 2019 ob 18.00
predavanje
Alexander von Humboldt - svetovni polihistor

V letošnjem letu mineva 250 let od rojstva nekdaj svetovno znanega naravoslovca Alexandra von Humbodta. Kljub temu, da je bil že za časa svojega življenja poznan po celem svetu in bi lahko njegovo slavo primerjali z slavo današnjih filmskih igralcev, ga dandanes le malokdo pozna. Vabljeni na predavanje, kjer vam bomo predstavili tega edinstvenega naravoslovca, ki je utemeljil idejo o rastlinskih višinskih pasovih, opozoril na klimatske spremembe in prispeval pomembna znanja v geologiji, vulkanologiji, biogeografiji, živalski in rastlinski fiziologiji ter še bi lahko naštevali...

Predavatelja: dr. Jože Bavcon in mag. Blanka Ravnjak

Četrtek, 14. november 2019 ob 18.30
BIO 26
Skupno znanje

Med 19.00 in 22.00 si bo na partnerskih institucijah mogoče ogledati projekte, ki so nastali v okviru bienala.

Oglejte si še nekaj slik

Vabilo
Program otvoritvenega tedna

Torek, 26. november 2019 do nedelja 1. december 2019 v Cankarjevem domu
35. slovenski knjižni sejem

Tokrat nas bo na skupni stojnici Univerze v Ljubljani v 2. preddverju Cankarjevega doma nastopilo 16 članic (AGRFT, ALUO, BF, EF, FA, FDV, FGG, FKKZ, FSD, FS, FU, FF, PEF, PF, TEOF, VF).
Na sporedu je tudi kar nekaj dogodkov, ki smo jih prispevale posamezne članice Univerze v Ljubljani:
Debatna kavarna:
27. 11., ob 14. uri - Spomini na rektorska leta (Univerza v Ljubljani)
28. 11., ob 16. uri - Diplomacija v knjigah (FDV)
27. 11., ob 18. uri – Močni, modri in dobri (FF)
29. 11., ob 14. uri - Pomen in zahtevnost publicistične dejavnosti akademskih in raziskovalnih institucij UL (PEF)
Forum za obiskovalce:
28. 11., ob 18. uri – v dvorani CD M3,4 – Senožeti, pisane površine (BF), Jože Bavcon, Blanka Ravnjak, Nada Praprotnik

Senožeti so bile površine, ki so bile najbolj oddaljene od doma. Ostajale so za konec košnje. Najprej se je poželo, da je bila hrana za prihodnje leto varno spravljena, in šele potem se je šlo v senožeti. Največkrat po sv. Ani (26. julij). Vreme se je malo ustalilo in rastlinje je tam dozorelo. Kljub poznemu času je tam še vedno marsikaj cvetelo, drugo pa je že osipalo svoja semena. Čeprav je bilo delo težko, so v senožeti vsi radi hodili. Seno je tam drugače dišalo. Običaji in te najbolj pisane površine danes izginjajo. Najlepši pisani vrtovi so. Tujci nam jih zavidajo. Mi se pa kar ne moremo odločiti, kako bi z ustrezno kmetijsko politiko te skozi stoletja gozdu iztrgane površine ohranili. Kulturna krajina nam izginja. Z njo pa nam izginja tudi rastlinska in živalska pestrost, ki se je na teh površinah razvijala. Kako dolgo bomo še lahko uživali v tej pisani barvni paleti, ki se spreminja od pozne pomladi, poletja in jeseni?

29. 11., ob 17. uri – Odprto o sodobni arhitekturi (FA)

https://www.knjiznisejem.si/index.php/sl/

35 knjižnji sejem

Sreda, 27. november 2019 ob 17. uri
Delavnica
IZDELOVANJE VENČKOV

Pričakovanje praznikov je še prijetnejše, če svoj dom okrasimo z venčki iz naravnih materialov. Spletite si jih skupaj z nami, saj vam bodo pričarali košček prazničnega vzdušja. Izdelovali jih bomo iz pušpana, bodike, bršljana in posušenih naravnih materialov. Delavnica je primerna za otroke in odrasle. Mlajši bodo potrebovali pomoč svojih spremljevalcev, vendar bodo zelo zadovoljni in ponosni na svoj izdelek. Na delavnici vam bodo s teoretičnimi in praktičnimi nasveti pomagali strokovni delavci botaničnega vrta. Zaželjeno je, da vrtnarske škarje prinesete s seboj.

Vstopnina: 7,00 €

Od 11. oktober 2019 do 5. januar 2020
razstava
NINA ZELENKO V SVETLOBO ROJENE barvne jedkanice

Nina Zelenko se ukvarja z grafiko in keramiko. Šolala se je na Šoli za oblikovanje in na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Likovno se je izpopolnjevala na Hochschule der Kunste v Berlinu. Deluje kot samostojna likovna umetnica in je članica Društva likovnih umetnikov Ljubljana. Sodelovala je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in po svetu. Živi in dela v Ljubljani.

Nina Zelenko is a freelance artist from Ljubljana. Her artistic mediums are printmaking and ceramics. She attended School for Design and the Faculty of Arts both in Ljubljana. Her further training took place in Hochschule der Kunste in Berlin. She is a member of the Artists Society of Ljubljana. Her work has been presented in numerous exhibitions at home and abroad.

TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta je odprt:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 10.00 do 16.45

Čajnica Primula
Čajnica Primula je odprta vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 9.00 do 16.30

NOVEMBER V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka od 11.00 do 17.00

14. september – 15. november 2019
razstava 8-kanalne zvočne instalacije
OR POIESIS KAMNOLOM KISETSU

Človek živi v prepričanju, da mu napredna tehnologija omogoča življenje brez smisla in mimo sinhronosti s kozmosom, a telesa nam kažejo, da temu ni tako. Senzualna, snovno čutna vez s svetom nas prestavi na globok rob zaznave. Avtorica že vrsto let opravlja akustično poetično študijo zapuščenega kamnoloma. V jedru zvočne kompozicije je kamen, tišina, poetika prostora in zvočnost določenega kraja v razširjenem, cikličnem času, raztezajoč se čez več let. Odmev kamnitega vrta je neobremenjen s hitrostjo sprememb, ki bi jih vsiljevala potreba po monetarizaciji. Prav kamen človeka tesno pripenja na prastare, izvorne, kozmične prvine sveta. Namen je ojačati vibracijske kvalitete kamenja, jih dvigniti v slišno območje človeka in integrirati kot interaktivno zvočno-frekvenčno polje, ki zveni s človekom, njegovim telesom in zavestjo. Avtorico zanima obnašanje različnih snovnih ter bio-morfnih polj ter njihova interferenca.

V širšem opusu svoje umetniške prakse avtorica raziskuje modalitete tišin in potencialnosti, ki jih tiha okolja nudijo za prisluh pretanjenim akustičnim kvalitetam snovi in glasu. V zadnjih letih je pomembno prispevala k razvoju interaktivnih, zvočnih in performativnih umetniških praks. Njena zvočna dela beležijo samote.

16. november 2019 - 14. januar 2020
zvočna razstava
Št. 2: »Brez sledi«

Od 16. novembra Steklenik predstavlja zvočno razstavo Št. 2: »Brez sledi« avtorja Martina Ecclesa. V soboto, 16. novembra ste ob 11. uri vabljeni na otroško delavnico Zvočni sprehod in ob 12. uri na otvoritev zvočne razstave, v torek, 19. novembra ob 19. uri pa na zvočni dogodek v živo. Zvočno delo Št. 2: »Brez sledi« raziskuje vplive hoje na našo percepcijo zvočnosti. Krajina ob reki zabrisuje zvoke hoje tako, da ostaja umetnikova sled po njej nevidna in neslišna. Pot zvočnega sprehoda poteka vzdolž majhne reke Pont v Northumberlandu, okrožju v severovzhodni Angliji, v smeri s tokom in proti njem. Čeprav razdalja ni velika, po reki napreduješ počasi, zato traja hoja približno uro in pol. V prvi polovici zvočnega sprehoda večinoma dominira zvok reke (in občasni urbani zvoki), saj hodiš skupaj s tokom, zato je motenj malo. Na poti nazaj, ko hoja poteka proti toku, pa postane vsak korak slišen, saj umetnik proizvede valovanje vode in s tem valovanje zvoka.

Vstopnina: vstop prost

Več o dogodkih in umetnikih preberite na povezavi www.steklenik.si

Program 2019-2020

Program 2019-2020 (angleška verzija)

steklenik, radio cona, cona

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA