Tropski rastlinjak

Slovensko društvo za kulturo vrtov
In narodne zbirke rastlin

in

Botanični vrt
Oddelek za biologijo
Biotehmiška fakulteta

Organizira predavanje

Rastline vir življenja
LES PLANTES, SOURCE DE VIE...

Uporaba divjih rastlin v prehrani
LES VERTUS ALIMENTAIRES DES PLANTES SAUVAGES


Predavanje dr.  François Couplan

četrtek 03.09.2009 ob 18.00 uri
V predavalnici Botaničnega vrta Ljubljana
(Ižanska cesta 15)

ODKRIVANJE ČUDOVITIH MOŽNOSTI RASTLIN KI NAS OBKROŽAJO NAS LAHKO HRANIJO,ZDRAVIJO NAVDIHUJEJO NA NAČIN KOT SO TO POČELI OD SAMEGA ZAČETKA ČLOVEŠKE RASE.PRENAHAJMO ZAVRAČATI DARILA RASTLIN KI NAM JIH NUDIJO IN POJDIMO V GOZD,POLJE IN VRT PO NJIH..

Že tisoče let človeštvo uporablja rastline, kot vir hrane. Zadnjih nekaj tisočletij. smo pozabili veliko teh rastlin, ki so v preteklosti pomenile vir hrane za osnovno preživetje človeške rase. Prezrte, so bile preprosto, zaradi naše zvišenosti, da niso primerne za nas civilizirane ljudi.
Na srečo se stvari spreminjajo in izboljšujejo. Poudarek na pomembnosti divjih, naravnih rastlin se vrača v zavest ljudi. Mnogo rastlin je bilo opuščenih, ker so se smatrale, kot rastline nižjih slojev in kot take, neprimerne za uporabo v mestih. K sreči, so prav mestni ljudje, odtujeni od okolice in narave, spoznali pomen teh preprostih uporabnih rastlin. Zaradi povečanega zanimanja razgledanih ljudi, so jih pričeli v svojih kuhinjah uporabljati svetovno znani kuharji in jih ponujati, kot zdravo hrano. Veliko rastlin, ki jih bomo danes spoznali so izredno bogate v okusu in hranilnih sestavinah, so zdrave in primerne za vsakogar. Zato bi lahko to poimenovali kot RASTLINE VIR ŽIVLJENJA IN UŽITKOV.
Imamo priložnost, odkriti uporabnost rastlin z novih zornih kotov.To ne pomeni, da se vračamo v kameno dobo, ampak je to nujno za napredek in ohranitev  človeške vrste. Rastline, nam odpirajo oči za svet okoli nas in drug do drugega.  Pomagajo in pripravljajo nas na življenje v harmoniji z naravo.

Program :
--Zgodovina odnosov med rastlinami in ljudi
--Predstavitev rastlin in komentar
--Vprašanja in odgovori(diskusija o rastlinah)

Trajanje :
1,5 ure

FRANÇOIS COUPLAN

François Couplan, etnobotanik (Doktor znanosti) in pisatelj, predavatelj in ljubitelj rastlin, ki že 30 let spoznava rastline in njihovo povezanost z ljudmi. Svoja dognanja in znanje posreduje nepoisredno ljudem širom sveta(Evropa.Amerika) v obliki predavanj, delavnic in knjig. Njegovo poznavanje rastlin in uporaba rastlin izvira iz dolgoletnih raziskav rastlin in ljudi, ki te rastline uporabljajo.
Je avtor 45 knjig o uporabi rastlin in odnosu ljudi do njih kakor tudi mnogih člankov objavljenih v strokovnih revijah. Je soustanovitelj Inštituta za raziskavo in uporabo rastlin. Sodeluje z vrhunskimi kuharji pri uporabi novih užitnih rastlinah in tehnikah njihove priprave.  

Zaradi ljubezni do rastlin in njihove uporabe veliko sodeluje tudi z televizijo in radijem pri širjenju znanja uporabe rastlin in odnosih med rastlinami in kulturo ljudi.

François Couplan

Site Internet : www.couplan.com

Predavanje bo zaradi lažjega razumevanja potekalo v angleškem jeziku. Društvo bo poskusilo dobiti kvalitetnega prevajalca.

 

14.- 25. septembra v predavalnici Botaničnega vrta v Ljubljani, na Ižanski c. 15
Razstava:
'Tujerodne vrste – prezrta grožnja'

Avtorjev Paula Veenvlieta, Jane Kus Veenvliet, Martine Bačič, Boža Frajmana, Nejca Jogana, Keesa van der Krieka in Boruta Mavriča
je nastala v okviru projekta Thuja (projekt vodi Zavod Symbiosis, več o njem na:
http://www.tujerodne-vrste.info/projekt.html).
Na 9 panojih so na poljuden način predstavljane tujerodne vrste in raznolike poti, po katerih prihajajo v naše kraje. Poseben del je posvečen vplivom tujerodnih vrst na naravo, gospodarstvo in zdravje ljudi.

Skupine, ki pridejo na ogled vrta po predhodni najavi, si razstavo lahko ogledajo v dogovorjenem terminu. Za posamezne obiskovalce je razstava je na ogled vsak dan med 9. in 14. uro.

 

 

sreda, 23. september 2009 ob 17. uri
delavnica:
'TUJERODNE INVAZIVNE RASTLINSKE VRSTE KOT OKRASNE VRTNE RASTLINE'

Med praktičnim delom delavnice si bomo pogledali nekatere tujerodne invazivne rastlinske vrste, ki se jih včasih goji tudi kot okrasne rastline, ter njihove najpomembnejše značilnosti, zaradi katerih so uspešne invazivke. V okviru predavanja bo na kratko predstavljena splošna problematika s poudarkom na situaciji v Sloveniji ter specifično, kako se lotiti iztrebljanja posameznih invazivnih rastlinskih vrst.
Delavnica je namenjena vsem, ki jih zanima problematika invazivnih rastlin, še posebno pa tistim, ki gojijo okrasne rastline na svojih vrtovih ali se skušajo nekaterih znebiti. Delavnico bosta vodila izr. prof. dr. Nejc Jogan in dr. Simona Strgulc Krajšek in bo trajala dve uri.

Vstopnina:  3 €

 

Sreda, 30. september ob 18 uri:
predavanje:
Vrtnice iz skupine bodičevk (Rosa spinosissima)

Predaval bo Peter Boyd, ki se že vrsto let študijsko ukvarja z vrtnicami, ki so bile vzgojene iz  bodičastega šipka (Rosa spinosissima, Rosa pimpinellifolia). Ta šipek, ki je v naravi razširjen tudi v Sloveniji, je služil za vzgojo mnogih sort žlahtnih  vrtnice. Peter Boyd je strokovnjak svetovnega slovesa in je med drugim član Komiteja za zgodovinske rože pri Svetovni zvezi vrtničarskih društev (WFRS). Je strokovno podkovan, živahen in humoren predavatelj, kakršnega redko gostimo v naši sredini.


Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA