Tropski rastlinjak

Sreda, 4. september 2013 ob 18.30 uri
Delavnica
NETOPIRJI IN RASTLINE - IMAJO KAJ SKUPNEGA?

Z delavnico bomo v sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev izvedli enega od dogodkov v okviru 15. Mednarodne noči netopirjev v Sloveniji. Zanimivemu predavanju sledi (predvidoma okrog 19:30) še ogled z netopirji povezanih rastlin v tropskem rastlinjaku in večerni sprehod po botaničnem vrtu s poslušanjem netopirjev s posebnimi napravami, ultrazvočnimi detektorji. Dogodek bo trajal predvidoma do 20:30. Če se dogodka ne morete udeležiti v celoti, se nam lahko pridružite samo na predavanju ali samo na ogledu rastlinjaka ter sprehodu po vrtu in poslušanju netopirjev. Dogodek vodita biologinji Monika Podgorelec in Sava Osole.

Več o dogodkih v okviru Mednarodne noči netopirjev najdete na spletni strani http://www.sdpvn-drustvo.si/aktualno.html

Galanthus nivalis 'Netopir'Rhinolophus ferrumequinum, netopir, netopirji

Najdete podobnost med zvončkom Galanthus nivalis 'Netopir' na levi in velikim podkovnjakom (Rhinolophus ferrumequinum) na desni?

Vstopnina: 3,5 €

leto netopirjev, netopir, netopirjileto netopirjev, netopir, netopirjileto netopirjev, netopir, netopirji
Torek, 10. september 2013 ob 17. uri
JAVNO VODENJE PO BOTANIČNEM VRTU

V vodenje je vključen tudi ogled tropskega rastlinjaka.
(V VSAKEM VREMENU, v primeru dežja se bo večji del ogleda odvijal v tropskem rastlinjaku)

Vstopnina: 3,5 €

Četrtek, 12. september 2013 od 17.00 do 18.00
Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne
POMLAJEVANJE IN RAZMNOŽEVANJE TRAJNIC

Na željo ljubiteljskih gojiteljev zelenjadnic in okrasnih rastlin ter vedoželjnih obiskovalcev, bomo s  septembrom 2013, v Botaničnem vrtu pričeli s ciklusom vrtnarskih nasvetov. Odvijali se bodo ob četrtkih med 17.00 in 18.00 uro, vsake 14 dni.
Tema bo časovno usklajena z dogajanjem na vrtu, balkonu, notranjih prostorih…
Predvideno je uvodno predavanje, nato sledi pogovor z dipl. inž. agr. in hortikulture. Stanka Fišer bo odgovarjala na vaša vprašanja.

Cena: 3 €


Sobota, 14. september 2013 od 9.00 do 13.00
Delavnica
DIŠEČI SVET ZAČIMB IN ZELIŠČ

Na strokovni delavnici bodo udeleženci lahko spoznali katere so tiste rastline, ki jih že od nekdaj uporabljamo kot začimbe v kuhi in kot zelišča za lajšanje bolezni, uporabo v kozmetiki ali pri vsakdanjih opravilih. V prvem delu delavnice se bodo na strokovnem predavanju naučili prepoznati te rastline, kako jih ločiti od morebitnih strupenih rastlin ter kako jih gojiti na domačem vrtu ali v loncu. Spoznali bodo tudi njihove glavne značilnosti, učinkovine in njih uporabo. V drugem delu delavnice bo sledil strokovni prikaz nabiranja začimb in zelišč, prikaz in načini njihovega sušenja ter načini njihovega konzerviranja oziroma skladiščenja. Udeleženci si bodo prav tako lahko za konec posadili še svoj zimski zeliščni lonec. Da pa bo absorpcija znanja lažja bo vmes tudi krajši predah s prigrizkom in pijačo.
Za udeležbo na delavnici so potrebne predhodne prijave saj bo zaradi obsežnosti programa število udeležencev omejeno. Minimalno število udeležencev za izvedbo delavnice je 20 oseb in maksimalno število udeležencev, ki jih lahko prisostvuje na delavnici je 30 oseb. Delavnica je namenjena odraslim.
Cena delavnice: 17 €/osebo (vstopnino boste poravnali na dan izvedbe delavnice)

Delavnico bosta vodili: Stanka Fišer, dipl. inž. agr. in hort. ter mag. Blanka Ravnjak

Prijave na delavnico sprejemamo do četrtka 12.9.2013 do 21. ure zvečer na e-naslova ali po telefonu na tel. številko (01) 427 12 80 med 8:00 in 11:00.
Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Prosimo da v prijavi (vašem poslanem e-sporočilu) navedete:
- ime in priimek
- št. udeležencev (v primeru da prijavljate še koga zraven, prosimo da napišete še ime in priimek te osebe)
- telefonska številka

V petek 13.9.2013 do 14. ure bodo prijavljeni udeleženci na svoj e-naslov ali po telefonu obveščeni ali bomo omenjeno delavnico tudi izvedli (glede na število prijavljenih oseb). V primeru velikega zanimanja za delavnico smo le-to pod istimi pogoji pripravljeni ponoviti v soboto 21.9.2013 od 9:00 do 13:00.

Sobota 14. september 2013 in nedelja 15. september 2013
BIOEXO

 Z veseljem vam sporočamo, da bo jesenska Razstava eksotičnih živali Bioexo 2013, potekala 14. in 15. septembra 2013 v Ljubljani, na Oddelku za biologijo, na Večni poti 111, v prostorih velikega rastlinjaka, kjer prezimujejo sočnice in mediteranske rastline Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani.
Tokrat bo naša pozornost usmerjena kar k trem skupinam eksotičnih živali, saj bomo razstavili čim več tropskih vrst želv, ter dvoživk, še posebno žab. Tretja skupina živali,ki jim bomo namenili pozornost pa so žuželke. Njihovo lepoto boste lahko občudovali v posebni razstavi v stavbi Biološkega središča. Ponovno bomo razstavo popestrili z delavnicami, predavanji in igralnico dihurjev, ter podganic, s srečelovom, pripravljamo pa tudi posebna presenečenja. Za vse tiste, ki pa imate raje kot luskaste puhaste živalice, boste v posebnih prostorih lahko pobožali tudi zajčke, hrčke ali morske prašičke. Manjkale ne bodo tudi mesojede in druge raznolike rastline, ter kaktusi.
Več podrobnosti o razstavi si lahko pogledate v rubriki Program prireditve na www.bioexo.si.
Vabimo vas, da si rezervirate čas in ogledate razstavo - ne bo vam žal!


Četrtek, 19. september 2013 ob 17.uri
Delavnica
JESENSKI BALKONSKI OKENSKI NASADI

Počasi bodo poletne okenske in balkonske lepotice začele zgubljati svojo očarljivost. Balkoni in okna pa so lahko pestri tudi v jesenskih in zimskih dneh. Na delavnici bomo zasadili jesensko - zimski nasad. V ceni je že vštet material za en nasad. Po delavnici bo mogoče kupiti rastline, s katerimi boste lahko nasadili vse okenske posode.
Delavnico bo vodila: Stanka Fišer, dipl. inž. agr. in hort.

Vstopnina: 6 €

Torek, 24. september ob 18. uri
Srečanje z veleposlanikom Japonske v Sloveniji

Vabilo na srečanje

Sreda, 25. september 2013 ob 18. uri
Predavanje
SONČNICA, POMEMBNA SVETOVNA OLJNICA,  MEDOVITA IN OKRASNA RASTLINA

Namerno gojenje sončnice se je začelo vsaj tisoč let pred našim štetjem, morda pa še veliko prej. Današnja sončnica (Helianthus annuus L.) kot okrasna rastlina in oljnica je po videzu in biokemični sestavi semena kar precej drugačna od divje rastočih sončnic v njeni ameriški domovini. Čeprav so slovenski agronomi že sredi 20. stoletja opozarjali na strateški pomen oljnic za narodno gospodarstvo z besedami, "čim več jih prideluje dežela, tem bolj samostojno je njeno gospodarstvo", je na začetku drugega desetletja 21. stoletja namenjenih sončnicam le nekaj deset hektarjev slovenskih njiv. Pridelano seme se predela v tujini ali je za hrano ptic,  večino potreb po sončničnem jedilnem olju in margarini pa že desetletja skoraj v celoti pokrivamo z uvoženima. Ljudem je vse premalo znana bogata sestava sončničnih jedrc in olja, zlasti hladno stisnjenega. Podobno kot pri številnih drugih poljščinah, ki jih želimo razširiti pri nas, je tudi pri sončnici treba pravilno izbrati sorte, izboljšati, zlasti posodobiti tehniko pridelave ter povezati pridelavo s predelavo in prodajo prehranskih in neprehranskih izdelkov.
Predavala bo doc. dr. Darja Kocjan Ačko

Vstopnina: prostovoljni prispevki


Četrtek, 26. september 2013 od 17.00 do 18.00
Četrtkova vrtnarska urica za vedoželjne
NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI SKLADIŠČENJU SVEŽE ZELENJAVE

Na željo ljubiteljskih gojiteljev zelenjadnic in okrasnih rastlin ter vedoželjnih obiskovalcev, bomo s  septembrom 2013, v Botaničnem vrtu pričeli s ciklusom vrtnarskih nasvetov. Odvijali se bodo ob četrtkih med 17.00 in 18.00 uro, vsake 14 dni. Tema bo časovno usklajena z dogajanjem na vrtu, balkonu, notranjih prostorih…
Predvideno je uvodno predavanje, nato sledi pogovor z dipl. inž. agr. in hortikulture. Stanka Fišer bo odgovarjala na vaša vprašanja.

Cena: 3 €

Petek, 27. september ob 11. uri
Otvoritev spominske knjižnice prof. dr. Toneta Wraberja

Vabilo na otvoritev

Vabimo vas tudi v TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta, ki se je razrasel že v pravo džunglo.
Za obiskovalce je odprt: Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki): 10-18hSEPTEMBER V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka: 9-12h in 15-18h


nastop, trening, športno društvo, sokol, park tivoli, trening v naravi, trening v parkuMed 22. avgustom 2013 in 2. septembrom 2013 ob torkih in četrtkih 18.00-20.00 ter sobotah 10.00-11.30

V soboto 21.9.2013 10.00-12.00 in v nedeljo 22.9.2013 od 16.00-18.00

bo ŠD Sokol Bežigrad na zelenici pred tivolskim rastlinjakom izvajalo vadbo (delavnico akrobatike) in gimnastične nastope. Vadeči bodo vadili na malih orodjih, skakali z male in na veliki prožni ponjavi ter napihljivi stezi.
V primeru dežja vadba ne bo potekala.


KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.
www.knjiznicapodkrosnjami.si

Zbirko sočnic smo dopolnili s kar 23 vrstami rodu Rhipsalis, zbirko orhidej pa še s 55 novimi vrstami.  

Vstopnina: vstopnine za ogled rastlinjaka in obisk knjižnice ni

Partnerji:
Botanični vrt, Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, Javni zavod Šport Ljubljana, Javni zavod Turizem Ljubljana in Divja misel.


Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

 

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Giovedì 23. Giugno 2022, 20:26.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA