Tropski rastlinjak

Sobota, 9. september 2017 v Villi Manin, Italija
Predavanje
Ciklame

V okviru dogodka Nel Giardino del Doge Manin

Več informacij
Program (http://www.villamanin.it/FILES/GIARDINO_DOGE_pieghevole_autunno2017_nuovo_web.pdf)

Nedelja 24. september 2017 od 10 do 18h
Kmečki dan

Kmečka opravila so bila poleg dela tudi praznik. Po vsakem zaključenem večjem delu so se ljudje zbrali skupaj in poveselili. Turistično društvo Novaki, kjer še vedno marsikje v strminah tudi še ročno pokosijo kako senožet, bo predstavilo žita, ki so jih včasih pridelovali na poljih in potem njih uporabo. Predstavili bodo ročno mlačvo in pogonske naprave in stroje, ki so potem nadomeščali nekdaj povsem ročno delo. Videli boste kako nastane škopnik, ki je služil za prekrivanje slamnate strehe. Le te so lahko zdržale tudi 30 let in več, če so bile le dobro narejene. Kako so ta dela potekala, si boste cel dan lahko ogledovali na novi lokaciji Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, kjer stoji tudi čebelnjak. Dostop možen iz Ižanske ceste ali Orlove ulice.

Vstop prost, prostovoljni prispevki so zaželeni!

Sreda, 20. september 2017, ob 18. uri
Odprtje umetnostne razstave
ARS LONGA, VITA BREVIS / AKVARELI ALENKE GERLOVIČ (1919–2010) iz donacije Posavskemu muzeju Brežice

Razstava bo na ogled do 20. oktobra 2017. Razstava je podaljšana do 12.11.2017. Razstavo bo predstavila kustosinja Oži Lorber, muzejska svetovalka.

Razstavo bo odprl: župan občine Brežice Ivan Molan

V nadaljevanju večera bo prvič predstavljen film Dan z Alenko, nastal na podlagi filmskega posnetka iz leta 2005 in slikarskih del Alenke Gerlovič, podarjenih Posavskemu muzeju Brežice

ARS LONGA, VITA BREVIS / AKVARELI ALENKE GERLOVIČ (1919–2010) iz donacije Posavskemu muzeju Brežice

akvareli, alenke gerlovic, ribnikIzbrani akvareli iz donacije Alenke Gerlovič (17. 9. 1919–10. 12. 2010) Posavskemu muzeju Brežice na občasni razstavi v ljubljanskem Botaničnem vrtu so svojevrstni intimni zapisi slikarke akvarelistke, ki je zadnja leta svojega življenja, še vedno predana umetnosti, ustvarjala v tihi meditaciji blagodejnega sveta narave. Njeni izbrani akvareli, nastali med letoma 1997 in 2006, ostajajo nekakšni intimni dnevniški zapisi vsega, kar se je nenehno spreminjalo v vsakdanjosti lepot narave, se neprenehoma rojevalo, raslo in umiralo. Z ujetjem v akvarel zapisane utrinke iz sveta narave na belino malega formata, je izražala bivajoče in s tem ohranjala tisto, kar vedno znova prebuja ob umiku človeka v svet narave blagost spokojnega miru.

Svet narave s svojo domačo krajino in slikovito floro pa je ostajal slikarkina temeljna vzpodbuda njene ustvarjalnosti. Drobni utrinki iz Polhograjskih dolomitov, Prekmurja, Dolenjske in njej posebej ljubega Botaničnega vrta ob Ižanski, kamor so jo vabila pomladna jutra, zgodnje poletne sence in barvitost bogatih jeseni, so ozaveščena harmonija notranje lepote in miru, zato še danes njeni akvareli v polni meri blestijo, duhovno bogatijo in vzbujajo občudovanje.

Akademska slikarka Alenka Gerlovič, ki je rano mladost preživela v mestu Brežice, še vedno predstavlja za Posavje pojem svetovljanke, ki je s svojim neumornim delom, prevzeta od sveta narave, prispevala kot redka akvarelistka, samosvoj pomemben delež v domačo likovno zakladnico, ki je še vedno morda prezrt. Vendar njena umetnost vsakič znova opozarja nase in neobremenjena govori sama zase in za rodove, ki prihajajo.

Brežice, 28. 8. 2017                                                                          Oži Lorber, muzejska svetovalka

akvareli, alenke gerlovicakvareli, alenke gerlovic

logotip botanični vrt logotip ljubljanalogotip obcina brezicelogotip posavski muzej brezice

Posavski muzej Brežice

Vabilo na odprtje razstave

akvareli, alenke gerlovicakvareli, alenke gerlovic

September
Razstava v stekleni hiški

Andreja Kragelnik, Vladimira Berlič Novak, Vera Sešlar Založnik V r t n e t e k s t i l i j e

Vzdušje poletnega omizja na vrtu bo še bolj radostno, če bo gostiteljica postregla osvežilno pijačo v posebnem predpasniku ali se okrasila z nenavadno očarljivim klobučkom iz vezenih listov, s cvetom strelicije. Morda se bo zaščitila pred močnimi sončnimu žarki s travnatim slamnikom. Fotogtafije iz tropskega rastlinjaka so bile ustvarjalkam navdih za poslikave in potiske na tekstilijah, izvedene v preprostih tehnikah. (Vzpodbuda za spretne roke!) Na tekstilno osnovo natisnjene fotografije so se kot žepi združile s poslikavami na predpasnikih in na platnenih vrečkah. Tudi navadne velike vreče iz konoplje postanejo z odtisnjenimi listi dekorativne in vsestransko uporabne, lahko se preoblikujejo v velike torbe.

vrtne tekstilijevrtne tekstilije 2587

TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta je za obiskovalce odprt:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki): 10-18h

Čajnica Primula
Čajnica Primula je odprta vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 9.30 do 18.30h

SEPTEMBER V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan, razen ponedeljka: 11-18h

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

V poletnih mesecih bo knjižnica pod krošnjami ob lepem vremenu gostovala pod hrastom ob četrtkih in petkih od 15h do 20h ter ob sobotah in nedeljah od 10h do 20h, izven tega časa in v primeru slabega vremena pa jih boste lahko še naprej prebirali v tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni, kjer se lahko sprehodite med zasaditvami kaktusov, orhidej in drugih eksotičnih rastlin.

www.knjiznicapodkrosnjami.si

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA