Tropski rastlinjak

Sreda, 6. april 2016 ob 16 in 17. uri
VODENI OGLEDI PO TROPSKEM RASTLINJAKU

6. aprila bodo potekali vodeni ogledi za obiskovalce v tropskem rastlinjaku, in sicer prvi ob 16. uri in drugi ob 17.uri. Ogled bo trajal 45 min. Vstopnina za tropski rastlinjak po ceniku je hkrati tudi vstopnina za voden ogled.
Po rastlinjaku vas bo popeljala Jožica Vinter, ing. hort.

Sreda, 6. april 2016 ob 18. uri
Predavanje
ČMRLJI IN ČEBELE SAMOTARKE V MESTU

Na predavanju boste spoznali pomen čebel samotark in čmrljev za človeka v urbanem okolju.

Ste vedeli, da v Ljubljani ne živi samo kranjska čebela, ampak tudi vsaj nekaj deset vrst divjih čebel (čmrljev in čebel samotark)? Tudi te so pomembne opraševalke tako z vidika urbanega kmetijstva kot tudi ohranjanja biotske pestrosti. Na predavanju boste izvedeli, kako živijo, zakaj so ogrožene in kako jim lahko tudi v mestu pomagamo.

Predaval bo dr. Danilo Bevk, Nacionalni inštitut za biologijo

Četrtek, 14. april 2016 ob 18. uri na Ljubljanskem gradu
Predavanje
Zasadimo vrt z avtohtonimi slovenskimi rastlinami

Drugo predavanje z naslovom Zasadimo vrt z avtohtonimi slovenskimi rastlinami iz cikla Rastline nekoč in danes v naših domovih ter na javnih mestih bo na Ljubljanskem gradu. Več informacij v letaku.

Sreda, 20. april 2016 ob 17. uri
Delavnica
Izdelovanje pletenih opor

pletene opore, izdelovanje opor, pletenje oporPomlad se je že prebudila in skupaj z njo tudi številne rastline. Med njimi je kar nekaj takšnih, ki za svojo lepšo rast potrebujejo oporo po kateri se lako vzpenjajo. Vabimo vas na delavnico izdelovanja pletenih opor iz drena, kjer si bo lahko vsak izmed vas pod strokovnim vodstvom našega vrtnarja izdelal oporo za rastline na domačem vrtičku.
Delavnico bo vodil: Abdulah Rexhepi

Vstopnina: 5 €

Sobota, 23. april 2016 med 9-17. uro
12. BOLŠJI SEJEM RASTLIN

Letošnji bolšji sejem bo zgodnejši kot je bil v prejšnjih letih. Odvijal se bo v soboto, 23. aprila od 9. do 17. ure v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani na Ižanski cesti 15, tudi tokrat v sodelovanju s Slovenskim društvom za kulturo vrtov in narodne zbirke. V letu Ljubljane kot zelene prestolnice Evrope 2016, je vrt zelo vpet v njen program, zato se v vrtu odvija polno dogodkov. Letošnji bolšji sejem bo tako tudi malo drugačen. Popestrila ga bo še kulinarika. Sodelovali bodo BIC-Biotehniški izobraževalni center, Učilna okusov z novimi produkti, predstavljeni pa bodo še: Čebelja pot, Pot Fleischmannovega rebrinca in Mestni muzej Ljubljana ter Turizem Ljubljana. V okviru sejma bodo tudi predavanja in predstavitve na tematiko dogajanja. Glavni del pa bodo kot vedno rastline. Stojnice bodo tokrat povsem sejemsko razporejene v delu vrta, ki je namenjen sredozemskim rastlinam tako, da bo kontakt med razstavljavci in kupci še bolj pristen.

Prijavnica za razstavljalce in prodajalce

PROGRAM

9:00 začetek prireditve
10:00 predavanje ''Avtohtone slovenske rastline kot čebelja paša'' (mag. Blanka Ravnjak)
10:00 otroška delavnica ''Rastline in opraševalci''
11:00 predstavitev novih miniaturnih knjig o žafranih, telohih in zvončkih (Dr. Jože Bavcon)
15:00 predavanje ''Avtohtone slovenske rastline kot čebelja paša'' (mag. Blanka Ravnjak) ''Okrasno cvetje naših babic'' (Dr. Jože Bavcon)
17:00 zaključek prireditve

Oglejte si še nekaj slik z 12. bolšjega sejma

Petek 22. - nedelja 24. aprila 2016 od 9.00 do 19.00 v raziskovalnem rastlinjaku Nacionalnega inštituta za biologijo poleg Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete, na Večni poti 111 v Ljubljani nasproti živalskega vrta
20. Razstava eksotičnih živali Bioexo

bioexo, eksotične živali, kače kuščarji, metulji, piton, tropske živaliPonosno sporočamo, da bo od 22. do 24. aprila 2016 v Ljubljani na Biotehniški fakulteti, potekala jubilejna že 20. Razstava eksotičnih živali BIOEXO. Razstava bo odprta vse dni od 9h do 19h v prostorih raziskovalnega rastlinjaka Nacionalnega inštituta za biologijo, na Večni poti 111.
Organizatorji ob okrogli obletnici pripravljamo na ogled posebno veliko različnih živali - kače, kuščarje, ptičje pajke, žuželke, žabe, podganice, afriške ježke, dihurčke in še bi lahko naštevali.
Posebna pozornost bo namenjena strupenjačam, saj bo na ogled veliko različnih vrst kober in drugih strupenih kač. Seveda bodo vse strupene živali varno za steklom, ostale nestrupene in udomačene, pa boste obiskovalci lahko tudi pobožali pod budnimi očesi njihovih lastnikov, s katerimi se boste lahko marsikaj pogovorili o oskrbi eksotičnih hišnih ljubljenčkov. Vse živali bodo umeščene med sredozemske rastline z različnih koncev sveta Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani.
Razstavo bodo ponovno popestrili s predavanji, otroškimi delavnicami, facepaintingom, veterinarsko posvetovalnico in otroškim kvizom, javljanjem v živo in še kakimi dodatnimi presenečenji.
Za ekipe različnih medijev in vabljene goste, pa ob jubilejni razstavi pripravljamo en večer prej uradno otvoritev, kjer si boste lahko v miru ogledali razstavo, se zabavali ob nastopu stand up komika ter se nato še skupaj poveselili ob zvokih de-jaya Mathiasa.
Prisrčno vabljeni!
Ekipa Bioexo

Več podrobnosti o razstavi si lahko pogledate v rubriki Program prireditve na www.bioexo.si in na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Oglejte si še nekaj slik iz 20. BIOEXO

bioexo 20 2271

7. – 10. april 2016 med 10. in 18. uro V TROPSKEM RASTLINJAKU (Ižanska cesta 15)
RAZSTAVA ŽAB

zaba, zabe, Razstava žab, bioexo, tropske žabe
Foto: BIOEXO

Od 7. do 10 aprila 2016 bo Ljubljanski Botanični vrt ponovno gostil razstavo žab poimenovano NORI NA ŽABE v organizaciji Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo.
Razstava bo posvečena dvoživkam, predvsem žabam in bo potekala v velikem tropskem rastlinjaku na Ižanski cesti 15 v Ljubljani. Žabe živijo skoraj v vseh življenjskih okoljih - od tropskih deževnih gozdov do zamrznjene tundre in v suhih puščavah, zato imajo tudi zelo različne strategije preživetja. Veliko njihovih predstavnikov je zelo barvitih in so lahko zelo različnih velikosti. Edinstveno je tudi njihovo oglašanje, ki zapolni nočne ure, na zemlji pa so prisotne vse od časa dinozavrov. Z razstavo želimo predstaviti nekaj predstavnikov tropskih in drugih vrst v živo, ter izobraževati o njihovi oskrbi v terariju. Prav tako je želja opozoriti na globalno zmanjševanje števila žab na račun zmanjševanja števila njihovih življenjskih okolij in bolezni. Na razstavi boste izvedeli tudi zakaj so žabe pomembne na naših vrtovih in kako jim pripravimo kotičke za lažje preživetje.
Botanični vrt Univerze v Ljubljani in Društvo ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo

Vstopnina za ogled razstave: velja cenik za vstop v tropski rastlinjak
Prisrčno vabljeni!

April 2016
Razstava
Okrasno cvetje naših babic

Pred tropskim rastlinjakom si lahko ogledate razstavo.

okrasno cvetje nasih babicokrasno cvetje nasih babic

okrasno cvetje nasih babic

April 2016
Razstava
Zvončki v vezeninah še vedno cvetijo

Avtorici del: Vera Sešlar Založnik in Vladimira Berlič Novak
Vezenine zvončkov za različne namene so na novi stalni razstavi na ogled vsak dan v aprilu in maju v času odprtja vrta od 7 do 19 ure v stekleni hiška pod brezami..

vezenine zvonckivezenine zvoncki

TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta je za obiskovalce odprt:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki): 10-18h

Čajnica Primula
Čajnica Primula je odprta vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 9.00 do 19.00

APRIL V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki razen ponedeljka): 12-17h

sobota 30. april – nedelja 1. maj
radioCona: soundcamp
spletni performans in situ dogodki

radioCona se tretje leto zapored pridružuje projektu Reveil, ki zvezno od mikrofona do mikrofona, v celodnevnem oddajanju ob jutranjem svitu potuje po zemeljski obli. Reveil je 24 urno spletno mrežno oddajane zvokov jutranjega svita v živo, ki sovpada z International Dawn Chorus Day. Oddajanje se prične v bližini prvega meridiana (Greenwich) v soboto 30. aprila ob 5.00 (GMT+1) in konča na istem mestu v nedeljo 1. maja.
radioCona soundcamp pripravljajo Irena Pivka, Simon Macuh, Brane Zorman.

http://www.radiocona.si/slo/2016/04/14/radiocona-soundcamp/

Več informacij

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.
www.knjiznicapodkrosnjami.si

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 211 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: četrtek 11. avgust 2022, 7:55.
© 2022 BOTANIČNI VRT