Tropski rastlinjak

Sreda, 4. maj 2016 ob 16 in 17. uri
VODENI OGLEDI PO TROPSKEM RASTLINJAKU

4. maja bodo potekali vodeni ogledi za obiskovalce v tropskem rastlinjaku, in sicer prvi ob 16. uri in drugi ob 17.uri. Ogled bo trajal 45 min. Vstopnina za tropski rastlinjak po ceniku je hkrati tudi vstopnina za voden ogled.
Po rastlinjaku vas bo popeljala Jožica Vinter, ing. hort.

Sreda, 11. maj 2016 ob 11. uri
otvoritev
Po poti Fleischmannovega rebrinca

Vabljeni na otvoritev naravoslovne učne poti »Po poti Fleischmannovega rebrinca«, ki bo v sredo 11.5.2016 ob 11:00 v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani (Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana)!
V letu, ko slovenska prestolnica nosi naziv Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016, je kot plod učinkovitega sodelovanja med Botaničnem vrtom Univerze v Ljubljani in Javnim zavodom Ljubljanski grad nastala nova naravoslovna učna pot, ki smo jo poimenovali »Po poti Fleischmannovega rebrinca«. Poleg zanimive flore obe instituciji namreč povezuje tudi endemična rastlina Fleischmannov rebrinec, ki so jo nekoč našli na grajskem griču, a je od tam izginila. Ohranila pa se je le v Botaničnem vrtu, vse dokler ni leta 2012 ponovno zacvetela na Ljubljanskem gradu.
Vabljeni, da se nam pridružite na otvoritvi poti in spoznate omenjeno rastlino kakor tudi vse ostale, ki rastejo na tej naravoslovni poti. Po predstavitvi poti v Botaničnem vrtu, se bomo po poti tudi skupaj sprehodili vse do Ljubljanskega gradu in se seznanili s pestrostjo rastlinskih vrst v različnih življenjskih okoljih Grajskega griča.

Več informacij

Četrtek, 12. maj 2016 ob 18. uri na Ljubljanskem gradu
Predavanje
Okrasne posodovke

Tretje predavanje z naslovom Okrasne posodovke iz cikla Rastline nekoč in danes v naših domovih ter na javnih mestih bo na Ljubljanskem gradu. Več informacij v letaku.

Sobota, 21. maj 2016 ob 17. uri
Restaurant day: Globalni kulinarični festival

ljubljanski lonec restaurant dayTokrat bomo z Ljubljanskim loncem že 7. sodelovali na globalnem kulinaričnem festivalu Restaurant day. In sedmica je magično število, ki ga je potrebno temu primerno praznovati.
Vabimo vas, da se nam v soboto, 21. maja, pridružite na »pravljični« lokaciji v ljubljanskem Botaničnem vrtu, kjer bomo organizirali pop-up večerjo med pisanimi cvetlicami pod bujnimi krošnjami dreves.

Več informacij

maj
Razstava
Zvončki v vezeninah še vedno cvetijo

Vezenine zvončkov  za  različne namene so na novi stalni razstavi na ogled vsak dan v aprilu in maju v času odprtja vrta od 7 do 19 ure v stekleni hiška pod brezami.

ODPRTJE: ponedeljek, 23. maj 2016, ob 21.30 na ogled do 4. junija, vsak dan do 23.30
10. mednarodni festival Svetlobna gverila
NARAVA

lokacija Botanični vrt

Mednarodni festival Svetlobna gverila, ki letos praznuje 10. obletnico, je posvečen sodobni vizualni umetnosti, katere osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe. V letu, ko se Ljubljana ponaša z nazivom Zelene prestolnice Evrope, smo za vodilo festivala izbrali temo Narave.
Številne umetniške intervencije tematizirajo različne pomene, ki jo ima narava za človeka v sodobni družbi. Narava je že od nekdaj navdihovala umetnike, ti pa se dandanes ne zadovoljijo več zgolj z njenim upodabljanjem, temveč se s pomočjo najsodobnejših orodij lotevajo tudi aktivnega raziskovanja njenih skrivnosti. Bodisi kot botra ustvarjalnega navdiha, celo mistične kontemplacije, ali pa kot zavetišče skrivnostnih sil in procesov, ki zbujajo znanstveno in kreativno radovednost, narava tako umetnikom kot gledalcem ponuja neizčrpno količino gradiva in motivov. Na festivalu predstavljeni projekti poustvarjajo sublimno lepoto narave, uprizarjajo igriva vsebinska ter formalna premeščanja ter ponujajo številna izhodišča za vsakovrstna raziskovanja in umetniška eksperimentiranja.

Spričo koncepta festivala smo si letos za eno njegovih osrednjih prizorišč izbrali Botanični vrt v Ljubljani, kjer bomo med zelenjem predstavili več svetlobnih instalacij slovenskih in tujih umetnikov. Švicarska umetnica Sophie Guyot snuje velike prostorske ambiente, ki v oblikovnem smislu črpajo iz narave in njenih habitatov: v Botaničnem vrtu predstavlja  morje cvetlic, izdelanih iz reciklirane plastike in opremljenih z LED svetili, ki ustvarjajo iluzijo svetlečega travnika, s čimer naslavlja krhkost narave, a tudi zmožnost njenega okrevanja in regeneracije. Marko Batista s pomočjo svetlobe razkriva pravljični svet mikroskopsko majhnih živali; instalacija, ki jo je razvil v sodelovanju z raziskovalno platformo Proyecto Agua, tematizira hibridno naravo dveh geografsko različnih okolij. Študentke ALUO so v Botaničnem vrtu postavile laboratorijsko gojišče MDXV, ki ponazarja strogo nadzorovano in sintetično proizvodnjo 'živih' bitij. Nizozemska umetnica Tamar Frank se pri svoji interaktivni instalaciji navdihuje pri kresničkah. Preprost, a vizualno vznemirljiv projekt Tamar Frank poudarja in krepi čutno izkušnjo, ki jo običajno iščemo v svetu narave; kot tak predstavlja romantizirano upodobitev narave, ki s pomočjo tehnologije poustvarja njeno lepoto. Študentje in študentke Fakultete za arhitekturo so se razdelili v tri manjše skupine, vsaka izmed njih pa si je izbrala svojo lokacijo v parku, kamor so umestili tri prostorske instalacije. Trojica projektov se na formalni ravni ukvarja s specifičnimi danostmi izbranih mikro lokacij, na vsebinski pa s procesi, ki potekajo v naravi oziroma s pomenom le-teh za sodobnega človeka.
V Botaničnem vrtu, katerega steze bo v času festivala osvetlil oblikovalec luči Borut Bučinel, bomo ob tem predstavili še rezultate delavnice Čarobni gozd: gre za svetlobno instalacijo, delo najmlajpih ustvarjalcev, sestavljeno iz različnih podob, ki razkrivajo skrivnosti življenja v gozdu. Med 2. in 4. junijem pa se v Botaničnem vrtu v večernih urah obeta še gostovanje nemškega umetniškega kolektiva RaumZeitPiraten, ki predstavljajo serijo svetlobnih skulptur, ki tematizirajo idejo parazitskih oziroma simbiotičnih odnosov v naravi.

sodelavci projekta Mikrokozmos Marka Batiste: Antonio Guillén, Isabel López de Munain in Proyecto Agua; tehnična podpora: dr. Tina Batista, Matija Praznik, Srdjan Deba in Boštjan Čadež

študentke Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje ALUO, smer Unikatno oblikovanje: Nika Erjavec, Deja Hauptman, Eva Janeš, Maruša Mazej, Katja Orličnik, Brina Steblovnik in Špela Šedivy.
mentor: doc. Boštjan Drinovec

študentke in študenti Fakultete za arhitekturo: Tiffany Cvjetković, Laura Dovč, Alin Kostiov, Urška Malič, Sanja Milojevič, Aljaž Rudolf, Dušan Sekulić, Nik Solina, Martina Vitlov in Andraž Žmuc
mentor: doc. dr. Tomaž Novljan

koprodukcija: Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani,  Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

produkcija projekta RaumZeit Piraten: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, Zavod Projekt Atol in Zavod Carnica

Festival Svetlobna gverila financirajo MOL – Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS

www.svetlobnagverila.net

Podroben program

Četrtek, 26. maj 2016
Simpozij
Autochthonous plants in urban environment

LECTURES PROGRAMM FOR THURSDAY, 26. MAY 2016

SYMPOSIUM: Autochthonous plants in urban environment

Time

Lecturer- autors

Lecture title

Session Chair

9:00 – 9:20

Representative of Biotechnical faculty

Welcome Speech

Jerzy Puchalski

9:20 – 9:50

Eleni Maloupa

Greek plants in Metropolitan Thessaloniki area: Wild flora Domestication of Autochthonous plants & Awareness.

9:50 – 10:20

Blanka Ravnjak

Green walls as a natural display window

10:20 – 10:45

MORNING TEE AND COFFE

   

10:45 – 11:15

Dalila Espírito-Santo

Green roofs as alternative urban landscapes

Biserka Juretić

11:15 – 11:45

Jerzy Puchalski

The effect of big city environment on urban trees in Warsaw

11:45– 12:15

Costantino Bonobi

On native plant displays at MUSE In Trento

 

12:15 – 12:45

Jože Bavcon

Botanic Gardens integration into city green policy

 

13:00 – 14:00

LUNCH

   

14:00 –14:30

COFFE

 

Četrtek, 26. maj 2016 od 17.00 do 19.00 v Mestni hiši
Okrogla miza
Green areas in urban environment

Okrogla miza z naslovom Green areas in urban environment se bo odvijala v Mestni hiši od 17:00 do 19:00.

 dav očarljivih rastlin 2013Petek, 27. maj 2016 (Biološko središče, Večna pot 111, Ljubljana)
Dan očarljivih rastlin

Podroben program

Oglejte si še nekaj slik

TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta je za obiskovalce odprt:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki): 10-18h

Čajnica Primula
Čajnica Primula je odprta vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 9.00 do 19.00

Sklop  dogodkov - 5.5., 19.5., 26.5.
Vedno zelena Ljubljana v Botaničnem vrtu v čajnici Primula

Sodelujejo: Biotehniški izobraževalni center Ljubljana (BIC Ljubljana), Botanični vrt Univerze v Ljubljani in Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana – KGBL
Kulinarika, glasba in rastline vam bodo med 19 in 21 uro zvečer v čajnici Primula v Botaničnem vrtu popestrile tople majske večere. Pridite!

Podroben program

vedno zelena ljubljana 2327

 

MAJ V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan, razen ponedeljka: 11-17h

sobota 30. april – nedelja 1. maj
radioCona: soundcamp
spletni performans in situ dogodki

radioCona se tretje leto zapored pridružuje projektu Reveil, ki zvezno od mikrofona do mikrofona, v celodnevnem oddajanju ob jutranjem svitu potuje po zemeljski obli. Reveil je 24 urno spletno mrežno oddajane zvokov jutranjega svita v živo, ki sovpada z International Dawn Chorus Day. Oddajanje se prične v bližini prvega meridiana (Greenwich) v soboto 30. aprila ob 5.00 (GMT+1) in konča na istem mestu v nedeljo 1. maja.
radioCona soundcamp pripravljajo Irena Pivka, Simon Macuh, Brane Zorman.

http://www.radiocona.si/slo/2016/04/14/radiocona-soundcamp/

Več informacij

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.
www.knjiznicapodkrosnjami.si

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 211 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: četrtek 11. avgust 2022, 7:55.
© 2022 BOTANIČNI VRT