Tropski rastlinjak

Torek, 28. november 2017 ob 12. uri v Beli poročni dvorani na Ljubljanskem gradu
Predstavitev knjige
Fleischmannov rebrinec (Pastinaca sativa L. var. fleischmanni (Hladnik) Burnat)

fleischmannov rebrinec, fleischmannov rebrinec knjigaVljudno vabljeni na predstavitev povsem ljubljanske rastline - Fleischmannovega rebrinca (Pastinaca sativa L. var. fleischmanni (Hladnik) Burnat), ki je slovenska in svetovna posebnost. O tej zanimivi rastlini z Grajskega griča smo sedaj izdali monografijo, ki je delo treh avtorjev dr. Nade Praprotnik, dr. Jožeta Bavcona in mag. Blanke Ravnjak. V njej prikazujemo vse tisto, kar nam je do sedej v že bližajoči se 200 letni zgodovini te rastline znano in kaj smo na novo odkrili.

Fleischmannov rebrinec (Pastinaca sativa L. var. fleischmanni (Hladnik) Burnat) je endemit, ki ga v naravnem okolju ne najdemo več. Je naša posebnost, še posebej prava dragocenost Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani in Ljubljane. V botanični strokovni in znanstveni literaturi navajajo kot njegovo edino nahajališče prav ljubljanski Botanični vrt. Na griču Ljubljanskega gradu je novo, še neznano vrsto rebrinca našel v tridesetih letih devetnajstega stoletja vrtnar Andrej Fleischmann, ga prenesel v vrt in tam posadil. Po njem ga je imenoval Franc Hladnik. Tako kot Blagajev volčin (Daphne blagayana Freyer) je Fleischmannov rebrinec svojo pot v evropske univerze, muzeje in vrtove začel s herbarijsko zbirko Flora Germanica exsiccata in vzbudil pozornost tedanje botanične strokovne javnosti.

Fleischmannov rebrinec ima celo svojo poštno znamko. V letu 2016 pa je bila tej znameniti rastlini na čast odprta učna pot Po poti Fleischmannovega rebrinca, ki povezuje Botanični vrt in Ljubljanski grad. Sedaj pa je dobil še svojo knjigo.

Predstavitev monografije bo na Ljubljanskem gradu v torek 28. 11. ob 12.00, v Beli poročni dvorani.

Več o monografiji

https://www.ljubljanskigrad.si/sl/dogodki-na-gradu/fleischmannov-rebrinec/

Vljudno vabljeni.

predstavitev knjige fleischmannov rebrinec, ljubljanski grad, bela poročna dvorana, ljubljanski grad bela poročna dvoranapredstavitev knjige fleischmannov rebrinec, ljubljanski grad, bela poročna dvorana, ljubljanski grad bela poročna dvorana

Sreda, 29. november 2017 ob 17. uri
Delavnica
Izdelovanje venčkov

izdelovanje venčkov, adventi venček, venčki, novoletni venčkiPričakovanje  praznikov je še prijetnejše, če svoj dom okrasimo z venčki iz naravnih materialov. Spletite si jih skupaj z nami, saj vam bodo pričarali košček prazničnega vzdušja. Izdelovali jih bomo iz pušpana, bodike, bršljana in posušenih naravnih materialov. Delavnica je primerna za otroke in odrasle. Mlajši bodo potrebovali pomoč svojih spremljevalcev, vendar bodo zelo zadovoljni in ponosni na svoj izdelek. Na delavnici vam bodo s teoretičnimi in praktičnimi nasveti pomagali strokovni delavci botaničnega vrta. Zaželjeno je, da vrtnarske škarje prinesete s seboj.

Vstopnina: 5 €

TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta je odprt:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 10.00 do 16.45

Sreda 15. november 2017 od 10. ure do 17. ure
Odprtje razstave Društva Driklc

Ob 12. uri odprtje razstave s predstavitvijo dela članov društva:
Oris kmečkih orodij, ki jih izdelujejo člani društva bo predstavila Milojka Magajne, prof. zgod. in muzejska svetovalka iz Mestnega muzeja Idrija - Muzeja za idrijsko in cerkljansko.  Kmečka orodja in pripomočki so del naše kulturne dediščine. V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani si prizadevamo, da bi se vedenje o uporabi in nekdanjem zelo sonaravnem bivanju ohranilo v najširšem smislu. Zato skušamo to tradicijo – kulturo, ki je tesno povezana z  etnobotaniko ohranjati in prenašati na mlajše rodove. Zimski čas je bil tisti, ko je bilo manj dela v naravi, zato se je tedaj delo preneslo k kmečki peči, ki je bila središče zimskih opravil in družabnih dogodkov.

Na dan odprtja razstave Društva Driklc vam bodo njihovi člani v avli tropskega rastlinjaka prikazali spretnosti rezbarjenja lesenih izdelkov (kmečkega orodja, opreme in drugih uporabnih izdelkov). Leseni izdelki bodo nato na ogled do konca januarja 2018.

ČAJNICA PRIMULA je odprta:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 9.00 do 17.00

NOVEMBER V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka od 11.00 do 17.00

Nedelja, 12. november 2017 ob 15. uri
Delavnica
JESENSKA PRAVLJICA
 
Jeseni se narava pripravlja na počitek in nas pred zimskim spanjem preseneti s slikovito eksplozijo barv in oblik jesenskega listja in plodov. Prav tako slikovite kot jesenska narava so eksotične rastline Tivolskega rastlinjaka. V tropskem okolju rastlinjaka boste z botro Jesenjo spoznavali zgodbe iz čudežnega življenja rastlin in drugih bitij ter ustvarjali iz jesenskih plodov in listov. Z vami bo Živa Hanc, študentka ekologije in biodiverzitete.

Vstopnina: 3,50 €

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.

www.knjiznicapodkrosnjami.si

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 211 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: četrtek 11. avgust 2022, 7:55.
© 2022 BOTANIČNI VRT