Tropski rastlinjak

Petek, 30. september, sobota, 1. oktober in nedelja, 2. oktober 2016 od 9.00 do 18.00 ure v rastlinjaku sredozemskih rastlin in sočnic ter v raziskovalnem rastlinjaku Nacionalnega inštituta za biologijo v bližini Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete, na Večni poti 111 v Ljubljani (nasproti živalskega vrta)
RAZSTAVA BIOEXO

Konec septembra, natančneje od 30. septembra. do 2. oktobra 2016 bo v Ljubljani, na Oddelku za biologijo, na Večni poti 111, v prostorih velikega rastlinjaka, kjer prezimujejo sočnice in mediteranske rastline Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani potekala - že 21. Razstava eksotičnih živali Bioexo. Prireditev bo spet tridnevna, tako da so na poseben vodeni ogled v petek vabljene še posebej šolske in vrtčevske skupine.
Tudi tokratni Bioexo vas ne bo razočaral, saj pripravljamo razstavo, na kateri bo na ogled veliko različnih vrst živali - kače, ptičji pajki, kuščarji, žabe, eksotične žuželke in še marsikaj. Velika posebnost naših razstav je, da se poučite o oskrbi živali neposredno od lastnikov, ki zelo radi delijo svoje izkušnje in znanje o oskrbi in rokovanju z obiskovalci. Ponovno bodo razstavo popestrili vabljeni gosti, delavnice, predavanja in igralnice živali. Posebnost naše 21. razstave je, da bo tokrat potekala kar v dveh rastlinjakih, starem rastlinjaku Botaničnega vrta in novem rastlinjaku Nacionalnega inštituta za biologijo, ter bodo prisotne tudi posebne živali, kot so tropski metulji in papige.
Več podrobnosti o razstavi si lahko pogledate v rubriki Program prireditve na www.bioexo.si.
Vabljeni, da nas obiščete!
Društvo ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo

21 bioexo razstava eksoticnih zivali

Sreda, 5. oktober 2016 ob 17. uri
VODEN OGLED PO TROPSKEM RASTLINJAKU

Ogled bo trajal 45 min. Vstopnina za tropski rastlinjak po ceniku je hkrati tudi vstopnina za voden ogled. Po rastlinjaku vas bo popeljala Jožica Vinter, ing. hort.

Sreda, 19. oktober 2016 ob 18. uri
Predavanje
Ob 150-letnici smrti Henrika Freyerja (1802-1866)

Naravoslovec, farmacevt, muzealec, preparator in kartograf  Henrik Freyer je bil med prvimi raziskovalci recentnega in fosilnega rastlinstva in živalstva pri nas, bil je med pionirji jamarstva in gorništva ter začetnik slovenske terminologije v naravoslovju, saj zbiral slovenska imena rastlin, živali in krajev. Menil je, da se ne moremo resno začeti ukvarjati s slovenskim znanstvenim naravoslovjem, če nimamo domačih izrazov. Bil je prvi kustos Kranjskega deželnega muzeja. Med botaniki je znan kot krstni boter znamenitega Blagajevega volčina. Predavala bo dr. Nada Praprotnik, muzejska svetnica v pokoju.

Vstopnina: prostovoljni prispevki

Sreda, 26. oktober 2016 ob 17.uri
Delavnica
IZREZOVANJE STRAHCEV IZ BUČ

 Dan se je že pričel krajšati in noči postajajo vse daljše. Zopet se približuje 31. oktober, dan za katerega so Kelti verjeli, da Zemljo poslednjič obiščejo duše umrlih. Da bi pregnali grešne duše so izdolbli različne pridelke in vanje vstavili sveče a hkrati naj bi s tem pokazali tudi pot dobrim dušam do njihovih domov. Ta običaj se je pri nas ohranil še iz tistih časov. Zato še dandanes izrezujemo buče v obliki različnih strahcev in vanje postavljamo sveče. Praznik pa imenujemo Noč čarovnic.
Tudi v Botaničnem vrtu boste lahko izrezali vsak svojega strahca iz buč, izdelali še čarovnico ter njeno muco in skrivnostnega čuka. Na čarovničini stojnici boste spoznali čarobne napoje, opazovali čarovnico McHudurro pri njenem delu, tiste najpogumnejše pa bo čarovnica ob 17:30 in 18:30 popeljala na nočni sprehod, kjer vam bo pokazala rastline, ki jih uporablja v čarovništvu.
V času delavnice se boste lahko tudi okrepčali z merico pečenega kostanja in bučnega kompota ali čaja, kar je že vključeno v ceno delavnice. V naši čajnici Primula pa bo BIC Ljubljana za vas pripravil degustacijo bučnih jedi.
Delavnica bo v vsakem vremenu.

Vstopnina: 5 €

izrezovanje strahcev iz bucizrezovanje strahcev iz buc

Vabimo vas tudi v TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta,
ki bo za obiskovalce odprt vsak dan od 10. do 18. ure
in ČAJNICO PRIMULA, vsak dan od 10. do 18.30 ure

OKTOBER V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka: 11-17h

Sreda, 12. oktober 2016 ob 17. uri
VODEN OGLED PO TIVOLSKEM RASTLINJAKU

Vabljeni na ogled rastlinjaka v Tivoliju, kjer si boste lahko ogledali zbirko nekaterih tropskih rastlin, sočnic in kaktusov. Ogled bo trajal 45 min.

Vstopnina: prostovoljni prispevki

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

USTANOVA S TRADICIJO IN ZNANJEM, ŽE VSE OD LETA 1810!

BOTANIČNI VRT PRAZNUJE - ŽE 211 LET VARUH BIODIVERZITETE!

Zadnja sprememba: četrtek 11. avgust 2022, 7:55.
© 2022 BOTANIČNI VRT