Tropski rastlinjak

V dneh od 24. do 27. maja 2019 je deset študentov z Univerze za tretje življenjsko obdobje Frankfurt (Universität des 3. Lebensalters an der Goethe-Universität Frankfurt am Main) obiskalo Ljubljano in slovensko tretjo univerzo. Čeprav so stike navezali šele pred kratkim, so našli mnogo skupnih točk in zanimanj za pogovor. Beseda je tekla o položaju starejših, potrebi po spremembah, možnostih izraza in priznanosti starejših. Vsaka od institucij je predstavila svoje poslanstvo, organiziranost in delovanje, izobraževalne dejavnosti in projekte. Ljubljanska UTŽO je za navdih predstavila programe prostovoljnega dela študentov v javnih ustanovah: v Prirodoslovnem muzeju Slovenije (Nevenka Vomer), Botaničnem vrtu v Ljubljani (Helena Puh in Nada Serajnik Sraka), podali so se po ulicah Ljubljane v družbi članov študijskega krožka ’Trgi, ulice in stavbe okoli nas’. Lepote in zanimivosti ljubljanskega Botaničnega vrta je obiskovalcem predstavila vrtna prostovoljka Helena Puh, o motivih za delo in samo delo prostovoljcev pa je spregovorila vrtna prostovoljka Nada Serajnik Sraka.

Vir: E - novice Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje (avgust 2019)

Pred kratkim so vrtne prostovoljke predstavili v seriji Dobre zgodbe (POP TV), s katerimi želijo opozoriti na ljudi in zgodbe, ki navdihujejo in razveseljujejo. Navdušilo jih je sodelovanje med Univerzo za tretje življenjsko obdobje in Botaničnim vrtom, ki skupno vzgajata skupino vrtnih prostovoljcev. Ti postajajo ne samo vezni člen med dvema institucijama javnega pomena, ampak so promotorji znanja, zavedanja o pomenu naravne dediščine, promotorji prostovoljstva, medgeneracijske solidarnosti, aktivnega staranja in aktivnega državljanstva.

Več na:
http://www.24ur.com/dobrezgodbe/dobre-zgodbe-odkrila-biser-sredi-ljubljane.html

18. aprila je Botanični vrt obiskala skupina slušateljev ljubljanske UTŽO z namenom, da se spoznajo z delom vrtnih prostovoljcev, ki v vrtu že delujejo slabo desetletje in se morda kdo od njih navduši, da se jim pridruži. Botanični vrt jim je predstavil direktor dr. Jože Bavcon, delo vrtnih prostovoljcev pa Alenka Marinček (pedagoška vodja v Botaničnem vrtu) ter vrtni prostovoljki Olga Marinko in Nada Serajnik Sraka. Po Botaničnem vrtu jih je povedla prostovoljka Jožica Vinter.
Vir: E - novice Slovenske univerze za tretje življensko obdobje (maj 2019)

vrtne prosotovljke, naša žena, univerza za tretje življenjsko obdobje, upokojenke

V izbor akcije ‘Ljudje odprtih rok 2012’ revije Naša žena, ki podeljuje priznanja in zahvale posameznikom, humanitarnim društvom ter družbeno odgovornim organizacijam za njihova dobra dela, se je letos uvrstila tudi skupina vrtnih prostovoljcev in prejela priznanje za svoje delo v Botaničnem vrtu. 

prostovoljci, srečanje prostovoljcev, pomoč na vrtu, pomagam vrtu

sap, sap slovenija, pomoč vrtu, prostovoljstvo, družbeno odgovorno podjetje, grablenje listja

Družba SAP je družbeno odgovorno podjetje, saj je eno redkih, ki ima vpeljano strategijo na področju družbene odgovornosti in jo tudi uspešno izvaja. V SAP verjamejo, da morajo biti najprej izpolnjene osnovne potrebe članov družbe, šele nato se lahko javnost osredotoči na izobraževanje in inovacije. Zato podjetje in zaposleni z različnimi pomočmi družbi pomagajo do trajnostnega razvoja.

http://www.sap.si/

prostovoljci pomagajo, pomoč prostovoljcev, univerza za tretje življensko obdobje

 

 Univerza za tretje življensko obdobje je v botaničnem vrtu izvedla prvi seminar z omenjenim naslovom.

Se vam to zdi težko? V vrtu je vedno dovolj plevela, rastline potrebujejo vode, ljudje stalno sprašujejo. Kaj torej storiti? Populiti ves plevel? A glej to ni tako enostavno, tukaj v vrtu imajo tudi plevele za rastline! So pa res nekam čudni! 

Tako hitro pomisliš, ko se tako sprehajaš po vrtu. A vse to je botanični vrt. Če imate le nekaj dobre volje, se tam da marsikaj naučiti, pa še pokramljati z obiskovalci. Skratka v vrtu ni nikoli dolgčas. Zato pridite in vsak dan boste spoznali kaj novega, pa tega še vedno ne bo zmanjkalo. Vrt ni nikoli dokončano delo. Vedno znova ga moramo vzdrževati, zato je vsaka pomoč še kako dobrodošla.

izobraževanje prostovoljcev, vrtni prostovoljci

¡ESTABLECIMIENTO CON TRADICIÓN Y CONOCIMIENTO DESDE 1810!

CELEBRA EL JARDÍN BOTÁNICO - ¡GUARDIÁN DE LA BIODIVERSIDAD DURANTE 214 AÑOS!