Tropski rastlinjak

Slovenija - petek, 13.06.2008

Ljubljana - Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) se je v sodelovanju s študentsko organizacijo biotehnične fakultete odzval na katastrofalne razmere, v katerih pristojni državni organi že leta puščajo univerzitetni botanični vrt v Ljubljani, in sprejel posebno resolucijo, ki jo je poslal državnemu zboru, ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, za kulturo ter za okolje in prostor, Univerzi v Ljubljani in ljubljanski mestni občini.

V tem dokumentu so študentje pozvali vse naštete ustanove, naj čim prej in dokončno uredijo status univerzitetnega botaničnega vrta, kar si naša najstarejša delujoča kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova vsekakor zasluži. "Študentje si želimo bivati in delovati v okolju, ki je vzpodbudno za izobraževanje, znanost in kulturo. Univerza v Ljubljani, MOL, Republika Slovenija in njeni državljani si ne moremo in ne smemo privoščiti izgube ustanove s skoraj 200-letno tradicijo, saj s tem izgubimo tudi del sebe, del naše zgodovine in prihodnosti," so opozorili študentje v svojo deklaraciji.

 


Zahteva po izkazanju spoštovanja tej ustanovi

Drugo, 12. junij 2008 11:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na porazno stanje ljubljanskega Botaničnega vrta so se odzvali tudi študentje, ki pozivajo vse odgovorne, da dokončno in čim prej uredijo status vrta.

"Univerza v Ljubljani, MOL, Republika Slovenija in njeni državljani si ne moremo in ne smemo privoščiti izgube ustanove s skoraj 200-letno tradicijo, saj s tem izgubimo tudi del sebe, del naše zgodovine in prihodnosti," so med drugim zapisali predstavniki Študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani in Študentske organizacije Biotehnične fakultete.

V resoluciji o Botaničnem vrtu, ki so jo sprejeli na seji, med drugim opozarjajo na finančne težave, v katerem se je Botanični vrt znašel zlasti potem, ko mu je Mestna občina Ljubljana zaradi prepovedi Računskega sodišča prenehala nakazovati sredstva za vzdrževanje in plače delavcev. Ob tem opozarjajo tudi na problematiko neurejenega lastništva zemljišča in pomanjkanje kadrov.

Dokument so poslali Državnemu zboru RS, Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Ministrstvu za kulturo, Ministrstvu za okolje in prostor, Univerzi v Ljubljani in Mestni občina Ljubljana, od odgovornih pa pričakujejo, da "izkažejo spoštovanje naši najstarejši kulturni, znanstveni in izobraževalni ustanovi, kakršno ji pritiče".

Ideja o opredelitvi vrta kot kulturnega spomenika
Med drugim so poudarili, da je vrt z več kot 4.500 rastlinami pomemben tako za študentsko kot druge dejavnosti. Njegovo kakovost pa potrjuje tudi mednarodna javnost v svojih strokovnih publikacijah. Po njihovih navedbah obišče vrt letno okoli 50.000 obiskovalcev, od tega 8.500 otrok in mladih, zato so izpostavili tudi njegovo izobraževalno dejavnost.
Rešitev vidijo tudi v tem, da bi vrt opredelili kot kulturni spomenik, saj bi mu poleg tega, da si tak naziv zasluži, to prinašalo dodaten finančni priliv.

M. K.
http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/studenti-v-podporo-botanicnemu-vrtu/155513

Študentje ne dajo botaničnega vrta

Včeraj popoldne so v botaničnem vrtu člani študentskega zbora ŠOU v Ljubljani najprej "sejali" za mizo, nato pa se skupaj s študenti biotehnične fakultete razkropil po vrtu na ogled njegovih znamenitosti in zanimivih rastlinskih združb ter tudi simbolično poprijeli za dodeljeno delo. Pravijo, da bi bilo zaprtje botaničnega vrta neizmerna izguba za tako za študente biologije kot za obiskovalce.

VIDEO http://www.dnevnik.si/video/1835


http://www.sou-lj.si/novo/index.php?option=com_content&task=view&id=464

ÉTABLISSEMENT AVEC TRADITION ET CONNAISSANCES DEPUIS 1810!

JARDIN BOTANIQUE DE FETE - BIODIVERSITÉ GARDIEN POUR 213 ANS!

Dernière modification du site: jeudi 30. novembre 2023, 19:56.
© 2023 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA