Tropski rastlinjak

tropski rastlinjak

Čas hitro teče! Komaj smo 10. 12. 2010 otvorili tropski rastlinjak, že je tukaj njegovih prvih 10 let – 10. 12. 2020.

tovornjak rastlin, donacija rastlin, transport rastlin, botanični vrt bonn, Botanische Gärten der Universität BonnZ že tretjo donacijo rastlin iz Bonnskega Botaničnega vrta (Botanische Gärten der Universität Bonn) smo pridobili do sedaj največjo pošiljko največjih rastlin, vsega skupaj je prispelo okrog 80 različnih rastlinskih vrst, ki jih bomo razdelili glede na razmere v katerih rastejo: v novi tropski rastlinjak in v rastlinjak sredozemskih rastlin. Ta vikend je še vse te rastline možno videti v Botaničnem vrtu na Ižanski cesti 15, potem pa bodo sredozemske rastline prezimovale v Biološkem središču na Večni poti 111, kjer bo ogled mogoč s samo za predhodno najavljene skupine, posamični ogled pa bo možen šele od maja naprej v Botaničnem vrtu na Ižanski cesti 15 v predelu namenjen sredozemskim rastlinam.

http://www.botgart.uni-bonn.de/aktuell.php

transport rastlin, prevoz rastlin, tovornjak rastlin, botanični vrt gradec, grazV petek 5. oktobra 2012 smo iz Botaničnega vrta Univerze v Gradcu dobili še eno donacijo rastlin. Gre za 42 večjih sredozemskih rastlin, ki bodo kmalu šle na prezimovanje v rastlinjak sredozemskih rastlin in sočnic na Večno pot. Spomladi pa bodo na ogled ob rastlinjaku v Tivoliju in v Botaničnem vrtu na Ižanski cesti 15.

Foto: B. Ravnjak

donacija rastlin, rastline za tropski rastlinjak, transport rastlin, izmenjava rastlin, botanični vrt bonn

Bonski botanični vrt je bil že decembra donator prvih rastlin za naš novi tropski rastlinjak. Tokrat pa smo iz Bona dobili kar za cel tovornjak tropskih rastlin, med njimi enega imed orjaških bambusov, kolo, taco, vrčnice, alokasije in še mnoge druge. Rastline so že na ogled v tropskem rastlinjaku. V naslednjih dneh jih bomo zasadili na stalno mesto glede na to iz katerih delov sveta izvirajo. Novi tropski rastlinjak ima namreč rastline posajene po posameznih kontinetih. Tokratna pošiljka vsebuje rastline iz različnih kontinentov, kjer je tropsko podnebje.

transport rastlin, prevoz rastlin, presajanje velikih rastlin, kpl, rast, komunalno podjetje ljubljana

V petek 28.9.2012 je po osmi uri zjutraj prispel cel kamion doniranih rastlin iz Bonskega botaničenega vrta (Botanische Gärten der Universität Bonn). Transport rastlin je sponzoriralo podjetje Papirnica Vevče d.o.o. (http://www.brigl-bergmeister.com/sl/), za kar se jim zahvaljujemo.

Foto: B. Ravnjak

INSTITUTION WITH THE TRADITION AND KNOW-HOW, EVER SINCE 1810!

BOTANIC GARDEN CELEBRATES - BIODIVERSITY GUARDIAN FOR 214 YEARS!