Tropski rastlinjak

Tiskovna konferenca

Pozdrav in uvodne besede
Leto hitro mineva in zopet smo v vročem poletju. Prav tako v poletju 11. julija so pred 211 leti za javnost odprli Botanični vrt - vrt Domovinske flore. Nihče takrat ni računal, da ga bo droben, ne povsem samostojen in neviden organizem, če mu sploh lahko tako rečemo, po 211 letih spravil tako na kolena. Govorimo namreč o korona virusu, ki je prvič v 211 letni zgodovini pomenil prekinitev neposrednega stika med obiskovalci in rastlinami. A kljub težki situaciji je preživel še eno leto in kolikor se je le dalo še naprej skrbel za rastline, njihovo varovanje in njihovo povezanost z ljudmi. Tako vam bomo v nadaljevanju predstavili nekaj aktivnosti iz leta obsorej, ko nas je ponovno zaznamovala epidemija. Najprej predajam besedo vodji vrta dr. Jožetu Bavconu.

Tiskovna konferenca

Vrt v preteklem letu, dosežki in drugo

Današnji dogodek pa nam bo popestril Dragan Mitić jedrski fizik v pokoju in naš drag prijatelj, ki je eden izmed naših novih literarnih ustvarjalcev. Svoja dela piše že dolga leta, le v javnosti se je začel predstavljati šele v zadnjih letih. Zato smo ga zaprosili, da nam predstavi nekaj svojih najnovejših del. (Dragan Mitić – Poetu)

Tiskovna konferenca

Predstavitve nove knjige

Za botanični vrt Univerze v Ljubljani bi lahko rekli, da je za vsako leto osamosvojitve izdal vsaj eno knjigo, v katerih obravnava tematiko rastlin ali pa z njimi povezane zgodovine. Vse so večinoma dvojezične: slovensko angleške z namenom, da te naše bisere- rastline predstavljamo najširši javnosti po celem svetu. In tako se tudi dejansko dogaja. Najnovejša knjiga je še posebej povezana z zgodovino rastlin v 210 letih delovanja vrta. Knjigo je okviru razpisa za znanstvene monografije in posvete financirala Mestna občina Ljubljana, za kar se ji iskreno zahvaljujemo. Kolegico Blanko prosim da nam predstavi najnovejšo knjigo.

Predstavitev knjige
Ko umetnost dobi trajni pomnik potem postane večna. Večne so tudi teme, ki jih obravnava. Že tam iz 13 stoletja je znan vzdevek Pieta Marija z mrtvim sinom v naročju, ki jo danes večina pozna le kot slavno Michelangelovo delo. A Michelangelo je ta motiv samo dodelal in je zaradi tega najbolj poznan po njemu. Kaj pa o tem meni pesnik?

Tiskovna konferenca

Literarni vložek: Dragan Mitić - Moja pieta

Vrt je v 30 letih osamosvojitve iz podrtih šup prišel med samo špico botaničnih vrtov v svetu. Kljub temu pa v vseh teh letih osamosvojitve ni doživel širitve na novi lokaciji, še manj pa urejenega financiranja dejavnosti. Nekaj mejnikov v teh 30 letih bo na kratko predstavil vodja vrta.

Vrt v 30 letih osamosvojitve

Kaj vse pomeni krogla, zemljina, nogometna, ali še kakšna druga, pa v pesnitvi, ki govori o tem kotalečem se liku, ki je v primerjavi z vsemi ostalimi povsem drugačen, a tako naraven, da se marsikaj v rastlinskem svetu zgleduje po njem. Tokrat bo o njej v srbščini, svojem materinem jeziku spregovoril naš gost.

Tiskovna konferenca

Literarni vložek: Dragan Mitić – Lopta

Posnetek Lopta

Žoga – lopta se je odkotalila, igrišče je prazno, zato vabljeni vsi, da se nam na njem pridružite s svojimi vprašanji.

Foto: Jure Kališnik

ÉTABLISSEMENT AVEC TRADITION ET CONNAISSANCES DEPUIS 1810!

JARDIN BOTANIQUE DE FETE - BIODIVERSITÉ GARDIEN POUR 212 ANS!

Dernière modification du site: samedi 27. mai 2023, 19:08.
© 2023 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA