Tropski rastlinjak

Torek, 27. avgust 2019 ob 17.00
Javno vodenje
RASTLINE IN OPRAŠEVALCI

Na sprehodu po Botaničnem vrtu si bomo ogledali pomladanske rastline, na katerih opraševalci nabirajo hrano, izvedeli kakšne barve cvetov so za različne opraševalce najbolj privlačne, in zakaj so opraševalci tako pomembni za človeka in ohranjanje ravnovesja v naravi. Rastline in opraševalce vam bo predstavila vrtna prostovoljka Olga Marinko.

Vstopnina: 3,50 €

Sreda, 28. avgust 2019 ob 17.00
Delavnica
CEPLJENJE CITRUSOV

Ste že poskusili sami vzgojiti limonovec iz pečk? Bi radi na njem obirali tudi limone? Pridružite se nam na delavnici, kjer se boste seznanili z vzgojo rastline do primerne podlage za cepljenje in se naučili cepljenja z okulacijo.

S seboj lahko prinesete tudi svojo rastlino.

Delavnico vodi Janja Makše, univ. dipl. ing. agr.

Vstopnina: 5,00 €

Avgust 2019
Fotografska razstava
Tajde Lekše – PROSTORI TRENUTKA

Tajda Lekše s fotografijo upodablja resnične in imaginarne podobe ljudi in živali ter pretanjeno občutene izreze iz narave. V njenem delu je dominantna pripovednost, čutno posnemanje stvarnosti in estetika realnosti. V naravi ne išče dramatičnih prizorov, temveč umirjeno izpovedne, nenavadne podobe, ki jo s svojo izjemnostjo očarajo - prizore rastlin, cvetov ali dreves, ki so vseskozi pred nami, a jih navadno spregledamo. V njenih fotografijah se zrcali lirično pojmovanje lepote in umetnosti.
Avtorica prepušča veliko prostora za vsebinsko in razpoloženjsko interpretacijo gledalcu. Neskončna zračnost in prostornost združenih podob preseneti gledalca, ki hoče skoraj vedno odkrivati podobo nečesa, zato se pravi pomen sestavi z odmikom.
Njene fotografije na pričujoči razstavi, ki so nastale v okolici dóma, v ljubljanskem botaničnem vrtu in v Tivoliju, so večinoma tihe, umirjene. Na njih tudi sence pripovedujejo svojo simbolično zgodbo. Ne govorijo le o stvarnem, temveč sprožajo čustva, njen avtorsko zrel način obravnave fotografije pa se kaže z razmerjem med zgodbo, kompozicijo in svetlobo. Kot bi jih posnela skozi mavrična očala.

Tatjana Pregl Kobe

Tajda Lekše je televizijska moderatorka in povezovalka dogodkov, jezikoslovka in strastna ljubiteljica besedne umetnosti, v zadnjem času tudi fotografinja. Fascinira jo predvsem izrazna in izpovedna moč fotografije, s katero slika notranje pokrajine čustev in lastno videnje sveta. Za razstavo Prostori trenutka v galeriji Botaničnega vrta v Ljubljani je pripravila izbor raznolikih, doživljajsko in likovno razvejanih motivov rastlin.
Od leta 2012 je članica Foto kluba Ljubljana in je imela doslej šest samostojnih fotografskih razstav: Široko odprte oči (Šolt, 2013), Obrazi pokrajin (Zdravniška zbornica Slovenije, 2013), Ime sreče (Šolt, 2016), Sa-most (Institut ''Jožef Stefan'', 2018), Čez Črto (Ekonomska fakulteta, 2018), Kaj je sreča in kaj to ni? (Fakulteta za družbene vede, 2018).
Živi in ustvarja v Ljubljani.

Avtorica razstave je Tajda Lekše

In her photographs, Tajda Lekše encapsulates real and imaginary, subtly felt extracts from nature. The dominant feature of her work is its narrative quality, created through her sensual perception of reality and its aesthetics. In nature, she doesn't look for dramatic effects, but constantly finds beautifully balanced and expressive images – such as those of plants, flowers or trees which are constantly there before us, but often do not capture our attention. Her photographs mirror her lyrical conception of beauty and art.
The author leaves plenty of space for the interpretation of both content and mood to the observer. The endless airiness and spaciousness of the selected images surprises and encourages us to discover our own understanding and meanings.
The photographs of the present exhibition which were taken in the nearness of her home, many of them at the Ljubljana Botanic Garden and in Tivoli, are mostly silent and calm. On them, even shadows are telling us their symbolic stories. They do not speak merely of reality, but primarily spark emotions, in the spaces of the moment between the story, composition and light. As if they had been taken through rainbow-coloured spectacles.

Tatjana Pregl Kobe

Tajda Lekše is a television presenter and moderator of events, a linguist and a passionate lover of languages. She is primarily fascinated by the expressive power of photography, a chosen medium of conveying her own inner landscapes of emotion and her view of the world.
Since 2012 she has been a member of the Photo Club Ljubljana and has had six solo exhibitions: Eyes Wide Open (Šolt, 2013), Faces of Landscapes (Medical Chamber of Slovenia, 2013), The Name of Happiness (Šolt, 2016), Alone-ness (Jožef Stefan Institute, 2018), Across the Line (Faculty of Economics, 2018), What is Happiness? (Faculty of Social Sciences, 2018).
She lives and creates in Ljubljana.

The author of the exhibition: Tajda Lekše

Plakat

Četrtek, 1. avgust do 30. september 2019
Razstava
ARIJANA GADŽIJEV: SLOVANKA

Projekt Slovanka je kolekcija avtorsko potiskanega tekstilnega nakita z navdihom v slovanski folklorni umetnosti, v njenih rastlinskih vzorcih in motivih. V kontekstu raziskave tipičnega cvetja ter drugega rastlinja, značilnega za določeno deželo v okviru današnjega »slovanskega« ozemlja, so nastali vzorci, ki v sodobni tehniki tiska na tekstil ter na geometrijskih oblikah elementov nakita, oživljajo vez med ljudskim in sodobnim ter med naravo in èlovekom, ki je danes od nje vedno bolj oddaljen. Sporočilnost kolekcije je pomembnost zavedanja o ljudski kulturni dediščini, ki na svoj preprost, a iskren naèin poje hvalnico lepoti narave in prikazuje (so) odvisnost med njo in posameznikom.
Nakit za telo in prostor je v celoti izdelan iz skrbno izranega tekstilnega materiala, ki je enostaven za vzdrževanje in je ostal od predhodnih kolekcij. Tako se iz trajnostnega vidika izognemo večjemu številu odpadkov. Vsak tekstilni kos je potiskan v tehniki sublimacijskega tiska, ki je eden izmed bolj ekoloških. Nakit se lahko sestavlja iz več elementov iste barve ali pa iz razliènih barvnih kombinacij. Vzorci in modelacije krojev so avtorsko delo, nakit je šivan roèno in vrednoten kot unikatno ročno delo.

Avgust 2019
KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI – bralni otok BOTANIČNI VRT

V avgustu bo knjižnica pod krošnjami ob lepem vremenu gostovala pod krošnjami dreves v arboretumu Botaničnega vrta ob torkih in sredah od 15.00 do 20.00. V bralnem kotičku vas pričakuje izbrana bera domače in tuje poezije. (www.knjiznicapodkrosnjami.si)

Vstopnina: vstop prost

TROPSKI RASTLINJAK Botaničnega vrta je odprt:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 10.00 do 19.00

Čajnica Primula
Čajnica Primula je odprta vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) od 9.00 do 19.30

AVGUST V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka od 11.00 do 14.00 in 14.30-18.00

20.8., 22.8., 27.8. in 29.8.2019 od 18.00 do 20.00
Poletni trening na prostem - gimnastični nastopi in akrobatske delavnice v Tivoliju

Športno društvo Sokol Bežigrad tudi letos vabi na poletne gimnastične in akrobatske delavnice, ki bodo potekale od 21. do 30. avgusta na zelenici v Tivoliju, med rastlinjakom Botaničnega vrta in Čolnarno.
Pod strokovnim vodstvom se boste lahko preizkusili na napihljivi akrobatski stezi, v skokih z male prožne ponjave in telovadili na nekaterih malih gimnastičnih orodjih.
Vabljeni!

Urnik:
20.8.2019 od 18.00 do 20.00
22.8.2019 od 18.00 do 20.00
27.8.2019 od 18.00 do 20.00
29.8.2019 od 18.00 do 20.00

V primeru slabega vremena delavnice odpadejo.

Vstopnina: vstop prost

Avgust 2019
STEKLENIK – galerija za zvok, bioakustiko in umetnost

Od 29. junija do 7. septembra Steklenik predstavlja zvočno razstavo vIDEN, skladbo umetnice Bojane Šaljič Podešva, ki predstavlja odtis vpliva zvočne krajine 100 kilometrov dolge in do 4 kilometre široke Kuronske sipine, ki ga goji v sebi z vprašanji – kaj sliši oz. česa ne? Skladba vIDEN je nastala kot odvod v procesu nastajanja elektroakustične radijske opere IDEN v soavtorstvu s Saško Rakef in Tino Kozin. Inspiracija za projekt je raziskava intermedijske umetnice dr. Špele Petrič. Nastanek dela sta podprla Ministrstvo za kulturo in Tretji program Radia Slovenija – program Ars. (http://www.steklenik.si)

Vstopnina: vstop prost

Avgust 2019
KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI – bralni otok TIVOLI

V avgustu bo knjižnica pod krošnjami ob lepem vremenu gostovala pod hrastom ob četrtkih in petkih od 15.00 do 20.00 ter ob sobotah in nedeljah od 10.00 do 20.00, izven tega časa in v primeru slabega vremena pa boste knjige lahko še naprej prebirali v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med zasaditvami sočnic, orhidej in tropskih rastlin in v Stekleniku prisluhnete zvočni razstavi. (www.knjiznicapodkrosnjami.si)

Vstopnina: vstop prost

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA