Tropski rastlinjak

Tropski rastlinjak je za obiskovalce odprt po začasnem urniku od ponedeljka do petka od 12 do 16 ure, sobota in nedelja pa med 10 in 12 uro in nato zopet od 14 do 16 ure. Tropski rastlinjak še ni v celoti zasajen, ker bo v petek tukaj še zaključna prireditev v okviru  praznovanja 200 letnice botaničnega vrta. Rastline za vraščanje potrebujejo nekaj časa, zato je za njihov  popolni izgled potrebno še malo počakati. Ker rastline v tropskem rastlinjaku zelo hitro rastejo, bomo prav zaradi tega zasajali manjše rastline, da bodo imele dovolj prostora za svojo bujno razrast.

 

21.12.2010 ob 21.00 na TV Slovenija 1
Dokumentarna oddaja
Pod dvestoletno lipo: 200 let Botaničnega vrta

Najstarejša univerzitetna ustanova v Sloveniji je Botanični vrt Univerze v Ljubljani. Letos slavi 200. obletnico nepretrganega delovanja na istem mestu - na začetku Ižanske ceste. Zbirka rastlin je bila prvotno namenjena preučevanju, torej študentom botanike, farmacije in drugih prirodoslovnih ved. Vloga Botaničnega vrta se je z leti razširila in tako danes predstavlja enega izmed mestnih parkov, ki se od drugih razlikuje po svoji izobraževalni vlogi. V oddaji smo skušali zbrati pričevanja ljudi, povezanih z njim, bežno slediti spremembam, ki jih prinašajo letni časi, in ga postaviti ob bok botaničnim vrtovom po Evropi.

Ponovitev oddaje bo v sredo 22.12.2010 ob 11.55 na TV Slovenija 1

 

Scenarist: Stane Sušnik, režiserka: Barbara Zemljič.


sreda 15. december 2010 ob 18. uri 
Predavanje
Kako nastane vrtnica

Z velikim veseljem vabimo  članice in člane društva, ljubitelje  vrtnic, parkov in kultivirane narave  na predavanje, ki nam ga bo pripravil dr. Matjaž Kmecl. Po predavanju se bomo lahko sprehodili in si ogledali novo pridobitev Botaničnega vrta, nov rastlinjak in skupaj ob prijetnem kramljanju nazdravili prihajočemu novemu letu.

 

Sreda, 1. december 2010 ob 18. uri
Predavanje
SVETA IN OBREDNA DREVESA  V SLOVENSKEM LJUDSKEM IZROČILU

Od nekdaj je človek slavil razna drevesa, jih po božje častil, jih posvečal  bogovom in jih spoštoval kot svete. Z vero v moč drevesa in z raznimi čarodejnimi dejanji je poskušal pridobiti srečo, se izogniti nesreči, zvedeti za prihodnost in  poskušal je vplivati na naravne sile - pospešiti prihod pomladi, pregnati nevihto s svojega polja  in pomagati soncu v njegovi bitki s temo in zimo. Ta prastara vera v moč drevesa je še danes  zavestno ali podzavestno prisotna v našem vsakdanu.  Še danes bomo potrkali po lesu,  da bi prebudili v njem  skritega  starega, dobrega lesnega duha, ki naj varuje naše zdravje  in srečo.
O vseh teh davnih čarih, ki jih prinašajo lipa, smreka, oreh, hrast, bor in druga naša sveta in obredna drevesa,  nam bo predavala Dušica Kunaver, prof. angl.  in zbiralka slov. ljudskega izročila.  

Vstopnina: prostovoljni prispevki
Po predavanju bodo po bistveno  znižanih cenah na razpolago njene knjige: Čar rastlin, Čar vode  ter Šege in pesmi pod lipo domačo.
Sreda, 8. december 2010 ob 17. uri
Delavnica
IZDELOVANJE VOŠČILNIC IZ POSUŠENIH DELOV RASTLIN

Voščilnice bomo izdelovali iz posušenih listov in cvetov rastlin, semen ter plodov.
Delavnica je primerna za otroke (do 5. leta starosti v spremstvu staršev)  in odrasle.

Vstopnina: 3 €

DECEMBER V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan, razen ponedeljka med 10. - 17. uro

Odpiralni čas rastlinjaka Tivoli v času praznikov:
Petek 31.12.2010 bo rastlinjak odprt od 10.00 do 13.00
V soboto 1.1.2011 bo rastlinjak zaprt.
V nedeljo 2.1.2011 bo rastlinjak odprt po urniku.
Vse ostale dni bo rastlinjak odprt normalno po urniku.


KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI
Od meseca oktobra pa vse do prihodnjega poletja dalje njeno zbirko lepo napisanega in narisanega lahko prebirate med bolj ali manj eksotičnimi rastlinami v tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni.
Tudi v hladnejših mesecih boste našli svoje zatočišče za mirno branje, listanje in uživanje.
Ko boste odložili knjigo, vas bodo sodelavci botaničnega vrta z veseljem popeljali v svet rastlin, ki vam bodo delale družbo!
Delovni čas zimske izvedbe Knjižnice pod krošnjami in Rastlinjaka Tivoli:
Vsak dan, razen ponedeljka od 10. - 17. ure
www.knjiznicapodkrosnjami.si

Partnerji:
Botanični vrt, Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani , Zavod Tivoli, Divja misel in Zavod Turizem Ljubljana

Vstopnine za ogled rastlinjaka in obisk knjižnice ni.

 

Pošlji SMS z besedo POSVOJIM na številko 1919 in prispevaj 1 € za ljubljanski Botanični vrt.
Prispevajo lahko uporabniki Mobitel GSM/UMTS in Simobil. Mobitel in Simobil se odpovedujeta vsem prihodkom iz naslova tako poslanih SMS-sporočil.
Pogoji in navodila za sodelovanje pri storitvi SMS Donacija so objavljeni na spletni strani http://www.botanicni-vrt.si/pdf/sms_donacije_posvoji_1919.pdf .

Botanični vrt se iz leta v leto srečuje s pomanjkanjem sredstev za svoje normalno obratovanje. Kljub temu pa nam volje ne manjka in naš trud cenijo tako naši številni zvesti obiskovalci, kot tudi tuji strokovnjaki, ki so naš vrt v knjigi Botanic Gardens a Living History uvrstili med 10 odstotkov najpomembnejših botaničnih vrtov na svetu.
Letos praznujemo 200 let neprekinjenega delovanja in veseli bomo če se nam boste pri praznovanu pridružili. Lahko tudi s SMS donacijo 1 EUR s katero lahko posvojite katerokoli izmed 4.500 rastlin v Botaničnem vrtu. Rastlino posvojite tako, da na številko 1919 pošljete ključno besedo POSVOJIM. Vsa navodila o postopku posvojitve boste prejeli v povratnem SMS sporočilu.

Katerokoli izmed 4500 rastlin Botaničnega vrta lahko posvojite tudi z nakupom bona, katerega najmanjša vrednost znaša 5 €. Ponj se lahko oglasite v upravni stavbi Botaničnega vrta kjer poveste ime željene rastline. Na željo posameznika bomo ime posvojitelja ob posvojeni rastlini objavili tudi na naši internetni strani.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA