Tropski rastlinjak

Torek, 5. februar 2019 ob 11. uri
TISKOVNA KONFERENCA

Tiskovna konferenca z ogledom semenske banke, bo v torek 5. februarja ob 11. uri v predavalnici Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, na kateri bomo predstavili najnovejše publikacije Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani in dosežen cilj 8 Globalne strategije za varovanje rastlinskih vrst.

Dolžnost vsake države je, da v okviru Globalne strategije ohranjanja rastlinskih vrst (Global Strategy for Plant Conservation) do leta 2020 zavaruje v semenskih bankah vsaj 20% avtohtone flore. Botanični vrt Univerze v Ljubljani je to nalogo izpolnil že v letu 2018 in v trajni semenski banki shranil semena 702 rastlinskih vrst, kar je 20,3 odstotka slovenske flore. Na tiskovni konferenci vam bomo predstavili uspeh, ki je bil s tem dosežen in aktivnosti s katerimi smo ga dosegli.
Prav v zvezi z doseženim ciljem smo izdali knjigo z naslovom Globalna strategija ohranjanja rastlinskih vrst (točka 8). V njej smo predstavili dolgoletno tradicijo raziskovanja slovenske flore, nabiranja rastlinskih semen v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani in njihovi hrambi.
Hkrati smo izdali tudi  dve novi originalni knjigi Narcise v Sloveniji in Raznolikost šipkov (Rosa L.) v Sloveniji. Prva izmed njih opisuje pestrost in raznolikost narcise, njeno pojavljanje v Sloveniji, ter se dotakne tudi njene simbolike. V drugi pa so podrobneje predstavljene vse vrste rodu Rosa, ki so prisotne v Sloveniji. Poleg opisov je priložen tudi določevalnih ključ, ki bo bralcu omogočil prepoznavanje vrst šipkov tudi na terenu. V lanskem letu pa je izšla še knjiga o rastlinstvu okolice Franje. Kar tri knjige smo posvetili našim profesorjem: »Franjo«  prof. dr. Tonetu Wraberju botaniku, ki je svojo življenjsko pot končal leta 2010 in bi letos praznoval 80 let. Globalno strategijo o ohranjanju rastlinskih vrst pokojnemu vodji botaničnega vrta prof. dr. Vinku Strgarju, ki bi letos praznoval 90 let in Raznolikost šipkov našemu še živečemu profesorju dr. Aleksandru Šiftarju, ki je praznoval svojo osemdesetletnico in je zanesljivo največji živeči hortikulturni strokovnjak pri nas, kateremu so bile vrtnice vedno pri srcu. S šopkom rastlin in njihovih zgodb bodo tudi njih dela ostala v trajnem spominu.

Sreda, 27. februar 2019 ob 18. uri
OTVORITEV RAZSTAVE PROJEKTA
'LIKOVNA IN VSEBINSKA OBRAVNAVA ENDEMIČNIH IN OGROŽENIH RASTLINSKIH VRST V SLOVENIJI'

V okviru projekta Likovna in vsebinska obravnava endemičnih in ogroženih rastlinskih vrst v Sloveniji, so pod mentorstvom doc.mag. Marije Nabernik nastale ilustracije rastlin v akvarelni tehniki, predstavljene v avli Tropskega rastlinjaka Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Na ogled bodo do maja.

Projekt Likovna in vsebinska obravnava endemičnih in ogroženih rastlinskih vrst v Sloveniji je od 16.6. do 15.9.2018 izvajala Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani skupaj z Botaničnim društvom Slovenije in Društvom Kaverljag. Študenti ALUO so ustvarili znanstvene ilustracije rastlin, v projektu pa so sodelovali še študentje Biotehniške fakultete, Filozofske fakultete in Pedagoške fakultete.

Vstopnina: vstop prost

likovna obravnavalikovna obravnava

Tropski rastlinjak Botaničnega vrta je odprt:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki) 10.00 – 16.45

Čajnica Primula je zaprta
Čajnica Primula se spet odpre marca.

FEBRUAR V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka 11.00 – 17.00

Februar 2019
Steklenik 2018

steklenik, radio cona, cona

Program
Zgibanka
Zgibanka (english version)
Steklenik spletna stran


26. januar – 3. marec 2019
Steklenik v Rastlinjaku Tivoli
Amper-o-mat, beepblip, Boštjan Perovšek, Bojana Šaljič Podešva, OR poiesis, Brane Zorman: drobljenjeLEDU

Razstava DrobljenjeLEDU poteka v kontekstu radioCone, platforma, ki je v zadnjih letih začrtal partnersko sodelovanje Cone in Botaničnega vrta. Tako je prav, da z novo desetletko radioCona vstopa tudi v program Steklenik. Tokrat Cona ne pripravlja FM razstave, temveč bodo obiskovalci v Stekleniku prisluhnili skupinskemu zvočnemu delu v katerem, sicer raznoliki umetniki, razpirajo svoje posnetke ledenih zimskih kraji. V toplih pogojih rastlinjaka Tivoli se bomo tako potopili v oddaljeno poslušanje samotne zimske krajine in kristalnih vodnih struktur. Kopozicija je bila posneta v studiih Radia Slovenije, 17.1 2019 ob Arst'sBirthday.

Februar 2019
KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med zasaditvami sočnic, orhidej in tropskih rastlin. (www.knjiznicapodkrosnjami.si)

Vstopnina: vstop prost

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA