Tropski rastlinjak

Sreda, 16. januar 2013 ob 17. uri
Delavnica
UPORABNE RASTLINE IZ EKSOTIČNIH KRAJEV

Mnogi se navdušujemo nad okusom vanilijevega sladoleda ali pudinga. Kakšna pa je rastlina, ki nam da to prijetno začimbo? Se kdaj vprašate ob grizljanju čokolade, na kakšni rastlini zrastejo kakavova zrna, ki jih predelajo v najrazličnejše čokoladne dobrote? Na kakšni rastlini zraste poper ali slastni sadeži, kot so ananas, marakuja, avokado?
Vse to in še več boste zvedeli (nekaj pa tudi okusili) v tropskem rastlinjaku Botaničnega vrta. Vsak udeleženec si bo lahko posadil eksotično rastlino in jo odnesel domov. Izbirali boste lahko med poprovcem, ličijem, marakujo, papajo, hibiskusom za čaj, prav tako pa tudi med nekaterimi okrasnimi tropskimi rastlinami.
Delavnica je primerna za otroke od 7. leta dalje in odrasle, vabljeni pa tudi mlajši vedoželjni otroci v spremstvu staršev.
Delavnico bo vodila Alenka Marinček, prof. biologije

Vstopnina: 5 €

Po delavnici bodo naprodaj različne okrasne in uporabne tropske rastline (vanilija, bananovec, ..).

Petek, 25. januar 2013 ob 17. uri
Predavanje
Páramo in Yungas

Vabljeni na biološko popotovanje v severne, tropske Ande Južne Amerike. Vzhodna pobočja severnih Andov so vroča točka biodiverzitete. S približno 35.000 vrstami višjih rastlin je to botanično najbolj pestro območje sveta a hkrati, zaradi človekovega pritiska eno najbolj ranljivih. Predava: Igor Paušič

Vstopnina: prostovoljni prispevki


Sreda, 30. januar 2013 ob 18. uri
Predavanje
PROIZVODNJA ORHIDEJ V PREKMURJU

Predstavitev gojenja orhidej v modernih rastlinjakih podjetja Ocean Orchids. Prikazana bo tehnologija in celotna pot, ki jo opravi orhideja do prodajne police.
Predaval bo Tomaž Jevšnik, univ. dipl. inž. agr.

Vstopnina: prostovoljni prispevki


tropski rastlinjak, tropske rastline, tropski gozd, pragozd, deževni gozd, džunglaTROPSKI RASTLINJAK, zgrajen v jubilejnem letu 2010 – 200-letnici Botaničnega vrta, je za obiskovalce odprt:
Ponedeljek - petek: 12 - 16h
Sobota in nedelja ter prazniki: 10 - 17h

1.1.2013 bo tropski rastlinjak odprt po urniku!

Od 18. januar 2013
Razstava
ŠOLA, KJER USTVARJALNOST NE POZNA MEJA

Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje in Botanični vrt Univerze v Ljubljani sta pripravili razstavo ŠOLA, KJER USTVARJALNOST NE POZNA MEJA. Razstava je na ogled v avli tropskega rastlinjaku v odpiralnem času tropskega rastlinjaka. Ogled razstave prost vstop, vstopnina samo za ogled tropskega rastlinjaka.

Fotografska razstava
TROPSKI DEŽEVNI GOZD

Kostarika je ena najbolj vročih točk biotske raznovrstnosti na našem planetu. Na ozemlju, dvakrat večjem od Slovenije, živi 4% vseh znanih rastlin in živali na Zemlji. Kostariška vlada se tega zaveda, zato je v Kostariki približno petino ozemlja naravovarstveno zaščitena. To velja tudi za nacionalna parka na jugu Kostarike - Corcovado in Piedras Blancas. V slednjem je na tropski raziskovalni postaji v La Gambi, ki jo upravlja Univerza na Dunaju, v letošnjem letu 14 dni preživelo tudi 17 slovenskih študentov in trije njihovi profesorji. Na fotografski razstavi bo prikazano nekaj utrinkov iz tropskega deževnega gozda, edinega ohranjenega tovrstnega ekosistema na pacifiški strani Srednje in Južne Amerike.
Avtor razstave je prof. dr. Tom Turk, prodekan za področje biologije na Biotehniški fakulteti
Razstava  je na ogled v odpiralnem času tropskega rastlinjaka.


Vstopnina: ogled razstave prost, vstopnina za ogled tropskega rastlinjaka

Fotografska razstava se je že zaključila!Knjižnica pod krošnjami, branje med rastlinami, rastline in knjige, mirno branje, branje v parku, tioli branjeJANUAR V RASTLINJAKU TIVOLI
v Parku Tivoli, poleg Čolnarne
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Vsak dan (tudi sob. in ned. ter prazniki), razen ponedeljka med 12.-16. uro


1.1.2013 bo rastlinjak Tivoli zaprt!

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI

Od septembra do maja lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Ko boste odložili knjigo, se lahko sprehodite med bujnim tropskim rastlinjem, v drugem delu rastlinjaka pa sta na ogled tudi zbirki kaktusov in orhidej.
www.knjiznicapodkrosnjami.si

NOVO V RASTLINJAKU! Zbirko sočnic smo dopolnili s kar 23 vrstami rodu Rhipsalis, zbirko orhidej pa še s 55 novimi vrstami.  

Vstopnina: vstopnine za ogled rastlinjaka in obisk knjižnice ni

Partnerji:
Botanični vrt, Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, Javni zavod Šport Ljubljana, Javni zavod Turizem Ljubljana in Divja misel.

Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA