Tropski rastlinjak

Sreda, 10. oktober 2012 ob 18. uri
Predavanje
'ARALSKO JEZERO'

Aralsko jezero je eden izmed velikih ekoloških problemov. Prav zato se z njim ukvarjajo raziskovalci iz celega sveta. Zadnjo tako odpravo je vodil prof.dr. Nikolai S. Aladin, z Zoološkega inštituta Ruske akademije znanosti iz St. Petersburga, ki je raziskoval Aralsko jezero se v času,  ko je bilo jezero biser Centralne Azije. Odprava je trajala tri tedne, pet  udeležencev, strokovnjakov različnih področij skupaj z dvema tujima novinarjema in snemalcem je ocenjevala ekološko stanje in ugotavlja uspešnost naporov za stabilizacijo ostanka Malega Arala v Kazakhstanu. Limnološki del je bil zaupan, slovenskemu ekologu prof. dr. Mihaelu J. Tomanu.

Vstopnina: prostovoljni prispevki


Sreda, 24. oktober 2012 ob 17. uri
Delavnica
'IZREZOVANJE STRAHCEV iz BUČ'

 Delavnica je namenjena otrokom in njihovim staršem, pa tudi vsem ostalim, ki bi si radi izrezali strahce iz buč. S seboj prinesite svoje buče, nekaj jih boste lahko kupili tudi v vrtu. Za najmlajše bo hkrati potekala delavnica izdelovanja majhnih duhcev, netopirjev, pajkov in čarovniških palic. Da bo delo še prijetnejše, smo za vas pripravili okrepčilo – merico kostanja in kozarec čaja ali bučnega kompota, kar je že vključeno v ceno.

Vstopnina: 5 €

Oglejte si še nekaj slik iz delavnice

TROPSKI RASTLINJAK zgrajen v jubilejnem letu 2010 – 200-letnici Botaničnega vrta
Odpiralni čas rastlinjaka:
vsak dan tudi sob. in ned. ter prazniki: 10 – 12 h in 15 – 18 h.

Fotografska razstava v avli tropskega rastlinjaka
'TROPSKI DEŽEVNI GOZD'

Tropski deževni gozd, fotografska razstava, Tom Turk, Univerza na Dunaju, Kostarika, Corcovado, Piedras Blancas, La GambaKostarika je ena najbolj vročih točk biotske raznovrstnosti na našem planetu. Na ozemlju, dvakrat večjem od Slovenije, živi 4% vseh znanih rastlin in živali na Zemlji. Kostariška vlada se tega zaveda, zato je v Kostariki približno petino ozemlja naravovarstveno zaščitena. To velja tudi za nacionalna parka na jugu Kostarike - Corcovado in Piedras Blancas. V slednjem je na tropski raziskovalni postaji v La Gambi, ki jo upravlja Univerza na Dunaju, v letošnjem letu 14 dni preživelo tudi 17 slovenskih študentov in trije njihovi profesorji. Na fotografski razstavi bo prikazano nekaj utrinkov iz tropskega deževnega gozda, edinega ohranjenega tovrstnega ekosistema na pacifiški strani Srednje in Južne Amerike.
Avtor razstave je prof. dr. Tom Turk, prodekan za področje biologije na Biotehniški fakulteti
Razstava  je na ogled v odpiralnem času tropskega rastlinjaka - vsak dan med 10 -12h in 15 – 18h.

Vstopnina: ogled razstave prost, vstopnina za ogled tropskega rastlinjaka

VEČ O RAZSTAVIOKTOBER V RASTLINJAKU TIVOLI
v parku Tivoli, poleg Čolnarne,
Cesta 27. aprila 2
Odpiralni čas rastlinjaka:
Od torka do nedelje, 10 – 12h in 15 – 18 h.


V rastlinjaku se lahko sprehodite med zasaditvami kaktej, orhidej in drugih eksotičnih rastlin.


9. - 18.10.2012
PEŠČENA MANDALA

V veselje nam je, da vas lahko obvestimo o posebnem in zanimivem dogodku, ki se bo naslednji mesec odvijal v Ljubljani.

Med 9. in 18. oktobrom bo čas.
peščena mandala, Trigane Rinpoče, Jamphel Thupten, peščeno mandalo, Zelene Tare Trigane Rinpoče, Jamphel Thupten, izdeloval peščeno mandalo Zelene Tare v ljubljanskem Rastlinjaku Tivoli (blizu slaščičarne Čolnarna). Ogled bo možen vsak dan od 10.00 do 13.00 in od 16.00 do 19.00.

Peščena mandala je slika iz barvnega peska, edinstvena oblika tibetanske budistične umetnosti. Po zaključku izdelave se uniči, pesek pa se strese v vodo, kar simbolizira minljivost vseh pojavov. Zelena Tara je ena od ženskih oblik Bude, eden najbolj priljubljenih likov v tibetanskem budizmu, ki ponazarja dejavno moč sočutja.

Častiti Trigane Rinpoče je bil rojen v pokrajini Amdo v vzhodnem Tibetu, menih je postal pri 7 letih, deset let kasneje pa je prebegnil v Indijo, kjer je nadaljeval šolanje v samostanu Drepung in pridobil doktorat iz budistične filozofije. Trigane Rinpočeja je kot reinkarnacijo prepoznal Nj. svetost XIV. Dalajlama. Zadnja tri leta živi in poučuje v Franciji.

Ob tej priložnosti vas obveščamo še o dveh, s peščeno mandalo povezanih javnih dogodkih:

peščena mandala, Trigane Rinpoče, Jamphel Thupten, peščeno mandalo, Zelene Tare1. Predavanje o simboliki mandale, 12. 10. 2012, ob 17.00, v Slovenskem etnografskem muzeju (upravna hiša SEM), Metelkova 2, Ljubljana. Predavanje bo v tibetanščini, s prevodom v angleščino in slovenščino.

2. Koncert: "Tibetansko obredno petje in pesmi", izvajata Trigane Rinpoče in Gonpo Kyab. 16. 10. 2012, ob 20.00 Siti Teater, dvorana Mercurius, BTC City, Ljubljana
Za pomoč pri organizaciji teh dogodkov se najlepše zahvaljujemo Botaničnemu vrtu Univerze v Ljubljani in Slovenskemu etnografskemu muzeju.

Z najboljšimi željami,
Dharmaling Slovenija

peščena mandala, Trigane Rinpoče, Jamphel Thupten, peščeno mandalo, Zelene Tarepeščena mandala, Trigane Rinpoče, Jamphel Thupten, peščeno mandalo, Zelene Tare

Foto: B. Ravnjak

Zimovanje Knjižnice pod krošnjami 'S KNJIGO NAD DOLGE ZIMSKE DNI'

Knjižnica pod krošnjami, branje med rastlinami, rastline in knjige, mirno branje, branje v parku, tioli branje

Od oktobra dalje lahko zbirko lepo napisanega in narisanega Knjižnice pod krošnjami prebirate med bolj ali manj eksotičnimi rastlinami v Tivolskem rastlinjaku ob Čolnarni. Tako boste tudi v hladnejših mesecih našli svoje zatočišče za mirno branje, listanje in uživanje. Ko boste odložili knjigo, vas bodo sodelavci botaničnega vrta z veseljem popeljali v svet rastlin, ki vam bodo delale družbo!
www.knjiznicapodkrosnjami.si

Partnerji:
Botanični vrt, Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani , Zavod Tivoli, Divja misel in Turizem Ljubljana

Vstopnina: vstopnine za ogled rastlinjaka in obisk knjižnice ni


Prijava na listo za obveščanje
Odjava z liste za obveščanje

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
Ižanska cesta 15, 1000 Ljubljana
tel.: 01 427 12 80
e-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Vrt je za obiskovalce odprt vsak dan 7.00 - 20.00.

STABILIMENTO CON TRADIZIONE E CONOSCENZA DAL 1810!

IL GIARDINO BOTANICO FESTEGGIA - GUARDIANO DELLA BIODIVERSITÀ DA 210 ANNI!

Ultima modifica del sito: Venerdì 1. Luglio 2022, 4:41.
© 2022 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA