Tropski rastlinjak

1. novinarska konferenca

Leto 2016 je za naše mesto nekaj posebnega in ker je Ljubljana Zelena prestolnica Evrope 2016, smo se odločili prvo novinarsko konferenco obarvati čim bolj zeleno. Za prostor dogajanja, kjer se bo novinarska konferenca odvijala, smo izbrali Klub 11, ki se nahaja v Mestni hiši, a smo ga na ta dan spremenili v pravi mali botanični vrt s prijetno in okolju prijazno kavarno.

Kavarno smo opremili s pohištvom iz Snaginega centra ponovne uporabe in vanjo vnesli življenje z rastlinami iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. S tem smo želeli prikazati, kako lahko tudi staro in že rabljeno pohištvo in predmete recikliramo in jih ponovno uporabimo na nekoliko drugačen način.

Poleg tega pa smo želeli poudariti tudi moč rastlin, s katerimi lahko vsak prostor postane nekaj posebnega in življenja polnega. Rastline smo skrbno izbrali in uporabili tiste, ki jih je moč najti v Ljubljani in njeni okolici ali tiste, ki so vezane na njeno zgodovino. Tako je tukaj s plodovi vodnega oreška simbolično prikazana mostiščarska kultura. Vodni orešek so namreč uporabljali za prehrano. Nekatere sredozemske rastline, ki so jih v to območje zanesli že Rimljani, so bile potem okras v znamenitih Zoisovih vrtovih (1785-1817) ali so kasneje krasile Ljubljano kot velike čebrovke: limonovec, pomarančevec, črničevje, rožmarin, mirta, lemperika, jagodičnica. Ali pa je te rastline uporabljal mojster Plečnik, ki je zopet v Ljubljano vnašal elemente Sredozemlja, torej tisto kar so že Rimljani prinesli v Emono ali še druge, ki jih je uporabljal pri svojih zasaditvah. Zanj sta tako med drugimi značilni ščitovka in navadni zimzelen. A lepa popestritev so v tem prostoru tudi povsem običajne naše rastline, ki se prebujajo v zimi in kažejo na pomlad ali pa ohranjajo zelenino preko zime: zvončki, telohi, jarice, jelenov jezik, ciklame in še katera izmed njih. Ustvarili smo mini botanični vrt, ki ponazarja opisano zgodbico.

Kot dar vsem novinarjem, ki so se konference udeležili, smo izbrali navadni mali zvonček, ki so ga posebej za to priložnost posadili v ljubljanskem Botaničnem vrtu. Zakaj Zvonček? Ker ti rastejo po pobočju hriba ljubljanskega gradu, Golovca ali povsod kjer se narava prepleta z mestom. Ljubljano dejansko obkrožajo v pozni zimi in ker ima Ljubljana celo čisto svojo sorto zvončka z imenom 'Ljubljana'.

Vse tiskovine, ki smo jih uporabili v prostoru, so tiskane na recikliran papir in bodo ponovno uporabljene tudi na drugih dogodkih v sklopu Zelene prestolnice.

ljubljana zelena prestolnica 2016, zelena prestolnica, zelene površineljubljana zelena prestolnica 2016 2147

ljubljana zelena prestolnica 2016 2148ljubljana zelena prestolnica 2016 2149

ETABLIERUNG MIT TRADITION UNS WISSEN SEIT 1810

BOTANISCHER GARTEN FEIERT - BIODIVERSITÄTSWÄCHTER FÜR 213 JAHRE!

Site zuletzt geändert: Donnerstag 21. September 2023, 20:19.
© 2023 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA