Tropski rastlinjak

Rozarij – rožni vrt sv. Ivan v Trstu dobil prestižno nagrado svetovne vrtničarske zveze

Trst je kot nekdanje multikulturno mesto, kjer so se srečevale različne kulture od furlanske do italijanske, od slovenske do avstrijske, odigral pomembno vlogo v zgodovini. Leta 1867 je  postal prestolnica Avstrijskega primorja. Zaradi pomembnosti mesta je avstrijsko cesarstvo v mestu gradilo številne objekte in vlagalo v njegov razvoj. Med drugim je tam nastal kompleks objektov Sv. Ivan kot ena najsodobnejših bolnišnic za duševno prizadete v tistem času.  Azil je bil zgrajen v začetku dvajsetega stoletja kot zaprt kompleks več kot tridesetih objektov, skupaj z gledališčem in Cerkvijo. V sklopu objektov je bil planiran tudi ogromen park s preko 20 ha površine, za katerega je načrt tedaj v stilu secesije (Art Nouveau) (obdobje (1888-1925) naredil arhitekt Braidotti (1903).

Zaradi prve svetovne vojne (1914 do 1918) in potem razpada avstrijskega cesarstva, parkovna površina glede na načrt ni bila nikoli v popolnosti zasajena. V sedemdesetih letih 20. stoletja, ko se je doktrina zdravljenja duševnih bolnikov spremenila iz zaprtega v odprti tip, so kompleks počasi začeli opuščati in to območje je začelo propadati. Zaradi negativnega prizvoka iz preteklosti (bolnica za duševno bolne) pa tudi ni postalo javno dobro vseh meščanov.

V novejšem času so temu območju poskušali dati novo vsebino. Zbralo se je več partnerjev kot so  tržaška občina, tržaška pokrajina, Univerza in pokrajinska zdravstvena ustanova, ki so ta prostor začeli skupaj urejevati. Tako je začel dobivati novo podobo in ponovno veljavo. Z različnimi partnerji so v nekdanje stavbe naselili nove dejavnosti in tako se je pokazala še potreba po ureditvi zunanjosti. Ker je že Braidotti, prvi načrtovalec vrta v njegovem delu načrtoval rožni vrt, je to idejo povzel in nadgradil  krajinski arhitekt Vladimir Vremec tržaški Slovenec iz Opčin. V letih od 2001 do 2003 je  začel nastajati prvi rožni vrt starih vrtnic iz časa Braidottija. Potem se je zgodbica zasajanja vrtnic iz leto v leto glede na sredstva nadaljevala in se nadaljuje še danes tako uspešno, da je to prepoznala tudi svetovna zveza Društev vrtničarjev - WFRS.

Slovesna podelitev priznanja in odkritje obeležja temu dogodku je bila v petek 2. oktobra v samem vrtu, kjer je sedaj že ogromen rozarij Sv. Ivan.

Odličje podeljuje Svetovna zveza Društev vrtničarjev - WFRS vsake tri leta na svetovnem kongresu vrtnic. To odličje je  prejel rozarij Sv. Ivana letos 28. maja 2015 v Lyonu, na 17. kongresu svetovnega združenja, katerega so se udeležili tudi člani društva ljubiteljev vrtnic iz Slovenije- DLVS.

Odličje je bilo podeljeno na osnovi  predloga slovenskega društva DLVS. Strokovno utemeljitev so izdelali v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani. Svoje mnenje je dodal  še prof.  dr. Franco Giorgetta iz  Fakultete za krajinsko arhitekturo v Milanu in še strokovni ogled komisije WFRS.

Podelitvi slovesne listine o imenovanju rozarija in odkritju obeležja je prisostvovala podpredsednica svetoven zveze Društev vrtničarjev za južno Evropo - WFRS Henrianne De Briey. Slovesni dogodek pa so svojo besedo počastili še župan Trsta Roberto Cosolini, rektorica univerze v Trstu prof. dr. Maurizio Fermeglia, prof.  dr. Franco Giorgeta in predsednica DLVS Breda Čopi. Slovesna nagrada je veliko priznanje za načrtovalca krajinskega arhitekta Vladimirja Vremca, Tržaškega Slovenca, ki ima za seboj bogat opus zelo lepih javnih površin tako v Italiji kot Sloveniji.

Rozarij na zgornjem platoju pri Sv. Ivanu je v tem času še v polno cvetoči jesenski podobi  z mehkobo jesenskih trav zasijal v soncu z novim prestižnim svetovnim priznanjem in z zelo številnim obiskom ljubiteljev teh žlahtnih rož tako iz Trsta, okolice kot iz sosednje Slovenije.

J. Bavcon, B. Ravnjak

ETABLIERUNG MIT TRADITION UNS WISSEN SEIT 1810

BOTANISCHER GARTEN FEIERT - BIODIVERSITÄTSWÄCHTER FÜR 213 JAHRE!

Site zuletzt geändert: Donnerstag 21. September 2023, 20:19.
© 2023 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA