Tropski rastlinjak
Ljubljana | 10. 6. 2008, 21:41 | Iztok Potokar, časnik Žurnal24 |

Kljub napovedi direktorja Bavcona, da 11. junija botanični vrt zapre za javnost, se za to še ni odločil.

Vrt le ostaja odprt

Bavcon kljub grožnji ni zaprl Botaničnega vrta. Čaka na pogajanja med univerzo in občino. © Darija Mavrič

"Tako sem se odločil, ker sem od dekana biotehniške fakultete Janeza Hribarja, ki se je pogovarjal z rektorico Univerze v Ljubljani (UL) Andrejo Kocijančič, dobil zagotovilo, da med univerzo in Mestno občino Ljubljana (MOL) potekajo intenzivni pogovori o rešitvi nastalega položaja," je svojo odločitev pojasnil Bavcon. "Nam ni v interesu, da bi zaprli vrt, bomo pa budno spremljali, če se bo res kaj zgodilo," je še dodal Bavcon.

Janković poziva državo
Bavcon je z zaprtjem zagrozil zaradi spora med državo, ki je park ustanovila, in MOL, ki ga je z letošnjim letom prenehala financirati. Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj potrdil pogovore o zamenjavi zemljišč med MOL in UL, vendar je v isti sapi dodal, da to "nima smisla". "Če nam je država vzela 60 milijonov evrov, naj vsaj financira tiste zavode, ki jih je ustanovila," pravi župan, "ali pa naj dajo MOL soustanoviteljstvo Botaničnega vrta, potem pa si bomo delili stroške vzdrževanja". Ni pa izključil podobnega scenarija kot pri Kinodvoru, ko je MOL ustanovila javni zavod. Sicer Bavconovo grožnjo o zaprtju vrta vidi kot pritisk na ustanovitelja, da zadevo reši.

Stroški vzdrževanja

Kot je povedal župan, je lastnik vrta MOL, razen dela, ki je v denacionalizacijskem postopku. Kar pa naj bi bilo hitro rešeno. "Sicer ne jutri, a čez nekaj časa," pravi Janković. Po njegovih besedah letni stroški financiranja vrta brez naložb znašajo dvesto tisoč evrov, Bavcon jih ocenjuje na tristo tisoč. MOL je od leta 1995 za vrt namenila 615 tisoč evrov.

Opozarja tudi Mavričeva
Na slab odziv vlade je opozorila tudi višja kustosinja Narodnega muzeja Slovenije Darija Mavrič: "Kako je mogoče, da naša vlada ne prepozna pomena Botaničnega vrta?" Mestni odbor Slovenske ljudske stranke (SLS) pa je pozval vse pristojne, naj v najkrajšem možnem času storijo vse potrebno, da bo vrt nadaljeval svoje delo.

 

http://www.zurnal24.si/printversion/2008/06/09/ljubljanska.swf

ÉTABLISSEMENT AVEC TRADITION ET CONNAISSANCES DEPUIS 1810!

JARDIN BOTANIQUE DE FETE - BIODIVERSITÉ GARDIEN POUR 213 ANS!

Dernière modification du site: jeudi 7. décembre 2023, 21:07.
© 2023 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA