Tropski rastlinjak

Usoda Botaničnega vrta v Ljubljani še negotova

Župan Janković je sestanek zapustil predčasno

El.M./STA, čet, 03.07.2008 17:47
Zoran Janković
foto: Roman Sipic/Delo

Ljubljana, 3. julija (STA) - V Botaničnem vrtu v Ljubljani je bil danes prvi sestanek predstavnikov vlade, ljubljanske mestne občine in ljubljanske univerze o nadaljnjem obstoju vrta in reševanju finančne stiske, ki tej instituciji zaradi neurejenega statusa grozi s prenehanjem delovanja. Sodelujoči na sestanku dogovora niso dosegli.

 

Sestanka so se udeležili rektorica Univerze v Ljubljani Andreja Kocijančič, dekan Biotehniške fakultete Janez Hribar, svetovalec predsednika vlade Andrej Rous, ljubljanski župan Zoran Janković in direktor Botaničnega vrta Jože Bavcon, nista pa se ga udeležila ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar in minister za kulturo Vasko Simoniti, ki ga je nadomeščala državna sekretarka Jelka Pirkovič.

 

Sodelujoči so izrazili pričakovanje, da bo vlada sprejela odlok, s katerim bi ljubljanski Botanični vrt zavarovali kot kulturni spomenik državnega pomena.

 

Bavcon, ki vrt vodi od leta 1995, je zaradi težav s financiranjem, ki so po njegovem mnenju tudi posledica sporov na ravni mesto-država, sprva napovedal zaprtje vrta 11. junija. Odločitev o zaprtju so v vrtu za zdaj preložili, niso je pa popolnoma preklicali. Pričakuje, da se bo vendarle nekaj storilo. Najboljša rešitev bi bila zagotovitev zglednega poslovanja vrta. Upa, da bo do tega kmalu prišlo in da ne bo več "sestankov zaradi sestankov samih".

Trenutno je v vrtu pet zaposlenih in ena delavka s polovičnim delovnim časom, ki skrbijo za 4500 rastlin, čeprav bi jih po ugotovitvah vodstva te ustanove potrebovali vsaj 12. Za zdaj vsi dobivajo plače, vendar fakulteta za plače ne more zalagati v neskončnost, je še dejal.

Razen manjšega dela, ki je v denacionalizacijskem postopku, je lastnik zemljišča Mestna občina Ljubljana (MOL). Čeprav vrt ni mestni zavod, saj je njegova ustanoviteljica država, je ljubljanska občina od leta 1995 prispevala skupno 625.000 evrov za plače, investicijska dela in redno vzdrževanje. Februarja letos je vrt od MOL dobil zadnje nakazilo za december 2007 z obvestilom, da so letos ukinili financiranje vrta. Botanični vrt bi za normalno delovanje letno potreboval od 260.000 do300.000 evrov.

Vlada je s spremenjenim zakonom o financiranju občin prikrajšala MOL za sredstva za mestni proračun. Poleg tega so bile razlog, da je MOL odpovedala financiranje, tudi nejasnosti glede lastništva in statusa vrta.

Župan Jankovič je sestanek zapustil predčasno

Janković je ponovil, da ljubljanska občina za sofinanciranje Botaničnega vrta nima zakonske podlage. "Prišli smo na srečanje, ki ga je sklicala vlada, ne ministrice in ne ministra pa ni bilo zraven," je bil razočaran župan.

"Srečanje je vodil gospod Rous na svoj poseben način, kar nisem bil pripravljen poslušati," je povedal Janković. Medijem je predstavil konkretno rešitev, ki so jo univerzi predstavili že v sredo in v skladu s katero bi Botanični vrt postal javni zavod s tremi ustanoviteljicami (država in MOL po 40-odstotni delež, univerza pa 20-odstotnega). S tem bi mestna občina imela podlago, da kot sooustanoviteljica plačuje potrebna sredstva. To pogojuje z neodplačnim prenosom zemljišč na območju Kopališča Kolezija in prostora pred Arhivom Slovenije.

"Pripravljeni smo prevzeti tudi v celoti ustanoviteljstvo, ker je Botanični vrt za Ljubljano zelo pomemben, saj bi lahko predstavljal, ko bo narejen most čez Špico, začetno ali končno turistično točko" je še dejal in današnji sestanek označil kot nepotrebnega, "saj se niso imeli s kom pogovarjati o rešitvi".

Botanični vrt je izrazito državnega pomena

"Dogovorili smo se, da se bomo na vsak način potrudili, da zagotovimo finančna sredstva za dolgotrajno stabilno financiranje Botaničnega vrta. Pričakujemo, da bo glavnino sredstev prispevala država iz proračuna, ker je Botanični vrt izrazito državnega pomena," je po sestanku dejala rektorica Andreja Kocijančič.

Želi, da Botanični vrt ostane del univerze in da ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo zagotovi sredstva za njegovo normalno delovanje. Pričakuje, da se bodo v najkrajšem času, še ta teden, sešli z ministrico Mojco Kucler Dolinar.

Botanični vrt deluje v okviru Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in bo leta 2010 praznoval 200. obletnico.

Dekan Biotehniške fakultete Janez Hribar pričakuje, da bodo dosedanji financerji našli zakonske podlage, da lahko financirajo delovanje Botaničnega vrta tudi v prihodnje ter da se bo zagotovilo tekoče poslovanje.

Anton Rous je bil danes po sestanku kritičen do župana Jankovića. "Čeprav občina ni ustanoviteljica Botaničnega vrta ga rabi in je doslej čutila potrebo, da ga sofinancira, vsi župani doslej, razen sedanjega župana," je dejal. Jankoviću je očital "samopašno, mešetarsko obnašanje".

 

http://www.delo.si/clanek/63148

ÉTABLISSEMENT AVEC TRADITION ET CONNAISSANCES DEPUIS 1810!

JARDIN BOTANIQUE DE FETE - BIODIVERSITÉ GARDIEN POUR 213 ANS!

Dernière modification du site: jeudi 7. décembre 2023, 21:07.
© 2023 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA