Tropski rastlinjak

Sporočilo za javnost

MONOGRAFIJE IN PRAZNOVANJE 200-LETNICE BOTANIČNEGA VRTA UNIVERZE V LJUBLJANI

Botanični vrt Univerze v Ljubljani je danes predstavil monografijo: »Botanični vrt Univerze v Ljubljani«, ki je izšla v Založbi Kmečki glas. Prav tako so predstavili tudi dogodke in dogajanje v Botaničnem vrtu, v tej zeleni oazi sredi ljubljanskega mestnega vrveža.  Dogodki in praznovanje se bo odvijalo to  nedeljo, 11. julija 2010, prav na dan, ko je bil pred 200 leti ustanovljen Botanični vrt Univerze v Ljubljani.

Ljubljana, 8. julij 2010    urednica monografije, ga. Savina Dreu iz Založbe Kmečki glas je poudarila, da je bila monografija, katere avtor je doc. dr. Jože Bavcon, ki je tudi vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, izjemno zahteven projekt, saj je bilo potrebno v monografijo vsebinsko umestiti tako zgodovino, razvoj, dogajanja kot tudi podatke o rastlinskih vrstah, ki so se v vseh teh letih ohranile. Avtor knjige, doc. dr. Jože Bavcon je poudaril, da ima knjiga tudi pomemben strokovni del, poleg opisa in zgodovinskega prereza časa in delovanja te najstarejše znanstvene ustanove v Ljubljani.

Župan mesta Ljubljana, g. Zoran Janković, je ob tej priložnosti iskreno čestital za vse izpeljane projekte Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani v letošnjem svetovnem letu  biodiverzitete in poudaril tvorno sodelovanje Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani in MOL.  Izrazil je ambicijo, da bo MOL še naprej podpiral podobne projekte, kot je ,med drugimi, danes predstavljena monografija o Botaničnem vrtu. MOL bo za obeležitev 200 - letnice Botaničnega vrta to nedeljo za meščanke in meščane Ljubljane organizirala več brezplačnih voženj iz centra mesta (izpod Mesarskega mostu) do Botaničnega vrta. Tako bodo obiskovalci v nedeljo, 11. julij 2010 deležni tudi brezplačnih strokovnih vodenj po Botaničnem vrtu, popoldan pa bo bodo nastopili pesniki po izboru festivala Mlade rime in LUD Literature.

Prof. Dr. Julijana Kristl, prorektorica Univerze v Ljubljani, je povedala, da je Botanični vrt pravzaprav starejši od Univerze v Ljubljani, vendar je zaradi zaradi znanstvenega poslanstva takoj postal njen sestavni del. Univerza v Ljubljani podpira delovanje Botaničega vrta tudi tako, da omogoča razvoj in znanstveno delo. Ravno sedaj je v teku gradnja tropskega rastlinjaka, ki ga finančno omogočata tako Univerza v Ljubljani kot Ministrstvo za znanost, visokošolstvo in razvoj Republike Slovenije. 

Tudi prof dr. Mihael J. Toman prodekan Biotehniške fakultete in prof. dr. Kazimir Drašlar prodekan za področje biologije, oba iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, sta omenila pomembnost skrbi za rastlinsko pestrost, ohranjanja redkih rastlin in intenzivnega vključevanja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani v pedagoški proces tako fakultete kot ostalih izobraževalnih ustanov in poudarila, da je ljubezen do rastlin lahko pomemben element vzgoje za okolje, vzpostavljanje pravilnega odnosa in spoštovanja do narave.

Ker se za  200 let staro ustanovo spodobi je včeraj dobil  kar dve knjigi za vsakih 100 let eno. Druga nosi naslov  200 let Botaničnega vrta v Ljubljani v petih jezikih ( slovenščini, angleščini, francoščini, italijanščini nemščini). V njej so trije prispevki v omenjenih jezikih treh  različnih avtorjev:
200 let Botaničnega vrta v Ljubljani  avtor Dr. Jože Bavcon
Inventar Botaničnega vrta v Ljubljani iz leta 1812 avtorice dr. Nada Praprotnik
Alfonz Paulin, »Juliana« in Albert Bois de Chesne pokojnega prof. dr. Toneta Wraberja, ki žal izida svojega prispevka v petih jezikih ni dočakal.

O botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani deluje neprekinjeno že od leta 1810 in je najstarejša slovenska kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova v Ljubljani. Njen ustanovitelj je bil Franc Hladnik, po katerem se imenuje rastlina Hladnikia.

Botanični vrt Univerze v Ljubljani sodi med srednje stare botanične vrtove na svetu. V njem si je mogoče ogledati več kot 4500 različnih domačih in tujih rastlin v devetih vsebinskih enotah. Ustanova skrbi za predstavitev domačega in tujega rastlinstva, ki uspeva v našem podnebju, je pa tudi življenjski prostor pisane družbe rastlin in živali. Botanični vrt Univerze v Ljubljani deluje neprekinjeno že od leta 1810 in letos praznuje 200-letnico delovanja, tako je poleg NUK-a, najstarejša slovenska kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova v Ljubljani. Botanični vrt, ki danes sodeluje s prek 300 vrtovi v Evropi in po celem svetu, je bil leta 2007 predstavljen v knjigi Botanic gardens a living history. Med 178 zgodovinsko pomembnimi botaničnimi vrtovi na svetu, ga knjiga uvršča v prvo desetino najpomembnejših vrtov na svetu. Njegov ustanovitelj je bil Franc Hladnik, po katerem se imenuje rastlina Hladnikia, ki je del novega logotipa Botaničnega vrta. Poleg lokacije Botaničnega vrta na Ižanski ulici v Ljubljani, delujeta v okviru vrta tudi rastlinjaka ob biološkem središču Biotehniške fakultete na Večni poti pod Rožnikom in v Tivoliju ob čolnarni. Botanični vrt je skriti biser osrednje Slovenije, obiskovale so ga že mnoge generacije, in je javno dobro, v katerem je dobrodošel vsak. Zato ga vsako leto obišče okoli 50.000 posameznikov, opravijo pa tudi do 8.000 strokovno vodenih ogledov za učence, dijake, študente in ostale zainteresirane skupine.

tiskovna, konferenca, dvestoletnica, predstavitev, knjig 
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
  
   
    
   
  

ÉTABLISSEMENT AVEC TRADITION ET CONNAISSANCES DEPUIS 1810!

JARDIN BOTANIQUE DE FETE - BIODIVERSITÉ GARDIEN POUR 212 ANS!

Dernière modification du site: mardi 30. mai 2023, 20:20.
© 2023 UNIVERSITY BOTANIC GARDENS LJUBLJANA